Balkán fanatic - Szófia 4.
2012. november 30. írta: motoroskonyhaja

Balkán fanatic - Szófia 4.

Életmód - 2.

Jól kifogtuk azt a hetet amit ott töltöttünk, hiszen -ahogy egy fővárostól azért el is várható- elég sok esemény zajlott éppen. Ilyen volt a Mézfesztivál, ahol a termelők a saját méhészetük termékeit árulták, kóstolni is lehetett. A hazai áraknál jóval olcsóbban lehetett a különféle mézekhez jutni, és természetesen különlegességek is akadtak.

01_mez.JPG

Sétáink közben bukkantunk rá a művészeti hétvége programjaira, ahol kirakodóvásár-jellegűen helyi művészek kínálták portékáikat, mutatták be tudományukat.

02_art.JPG

03_art.JPG

Nagyon tetszett a Francia nagykövetséggel szemben lévő Modern művészetek múzeuma, de a mellette lévő kis utcácskában található Red House is. Mindkettőben kortárs művészek alternatív kreációit lehetett megnézni.

06_redhouse.JPG

Nem úgy, mint az NDK-ban. Nem-nem, ez nem a régi kelet-Németország, ez a Nemzeti Kulturális Palota (csak hogy szerény neve legyen).

04_ndk.JPG

05_ndk.JPG

A lényeg, hogy hiába mentünk be az épületbe, egy mogorva portás-szerűség csak annyit mondott: nincs itt semmi látnivaló, menjünk ki. Ennyit a nagy kulturális tamtamokról, kívül szép, belül üres....

A legutóbbi posztban említettem, hogy két "alapvető élelmiszer" van Szófiában: a cigi és a pia. Mindkettő mindig és mindenhol kapható, bazi olcsón. Hogy szegény polgároknak a nap bármely szakában ne kelljen nélkülöznie, ezért az utcákra nyíló kis ablakokon keresztül árusítják a fenti nemes termékeket. Ha az ember megkíván valamit csak odaballag egy ilyen kis ablakhoz, leguggol vagy lehajol, és fizetés ellenében máris az övé lehet az áhított termék. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy a fenti két kulcstermék mellett vehetünk a mi fornettinkhez hasonló péksüteményeket, és kávét is az ilyen helyeken.

08_gugol.JPG

07_gugol.JPG

Akit ez a kínálat nem elégít ki, az látogassa meg a piások Mekkáját:

09_alkohol.JPG

Természetesen ott is lehet cigit kapni :)

Az alkohol ugye felerősíti (sok minden más mellett) az éhségérzetet is, és a sörre nem mindenki az édeset szereti. Akkor mit is ehet az ember bármelyik sarkon? Na mit? Pizzát :)

A bolgár pizza egész sajátos keveréke az olasz, amerikai és bolgár javaknak, hiszen tésztája vastag, kelt, az olasz alapok (paradicsom, bazsalikom, oregano) tetején pedig jól megfér a bolgár szirene vagy cascaval sajt.

010_pizza.JPG

Ha valaki plusz öntetekkel szereti (mustár, ketchup, majonéz), bátran szolgálja ki magát ezekből a praktikusan az utcán felszerelt szószos tartályokból.

011_pizza.JPG

Azt már csak halkan merem leírni, hogy Európai Unió, HACCP, minőségbiztosítás. Inkább nem is írom le :)

Teli hassal illik sétálni egy kicsit, tehát irány a kacatosok tere. Ha valaki szereti a bolhapiacot, hát Szófiában megkapja keményen. Szó szerint, mi szem s szájnak ingere: szovjet katonai sapkától Lenin festményen át a Matrojska babáig minden van, náci relikviákat, vadászrepülő sisakot, ikonokat, de még házilag készített motor-szobrocskákat is vehetünk.

012_kac.JPG

013_kac.JPG

014_kac.JPG

015_kac.JPG

Kicsit hosszúra nyúlt ez a poszt, de sebaj, ha valaki pihenni vágyik látogasson el a Sin Citybe, Szófia egyik legfelkapottabb szórakozó helyére.

016_sin.JPG

017_sin.JPG

Kell is a pihenés, mert a következő részben ellátogatunk Szófia piacára, és utána az is ki fog derülni, hogy kapható-e bolgár étel a fővárosban.

Következő rész ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr954939073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása