Illatok az erdőben
2012. július 21. írta: motoroskonyhaja

Illatok az erdőben

Pár hete hétvégére "elutaztunk". Elutaztunk a városunk melletti erdőbe egy kis vadkempingezésre. Ilyenkor szokták mondani "átlagék" mi a francért mész a város határába, attól még itthon vagy, nem is mész valójában sehová!!!! De miért ne mennénk "sehová"? Kimozdultunk a lakásunkból, mégsem került többe a kirruccanás, mintha nagy tespedségben otthon maradtunk volna. A kaja itthon volt -a fagyasztóban- csak meg kellett csinálni, el kellett készíteni, ergo többe nem kerül a kirándulás. Naqyszerű élmény volt, hogy péntek délután (rögtön meló után zuhi, aztán usgyííí) kimentünk a közeli erdőbe, sátrat vertünk, és csak másnap jöttünk haza....

Lássuk azonban mit is készítettünk....:

Kacsa bográcsban, paella módra

Hozzávalók:

1 kg kacsa (combjai, melle + farrész)
2 db csirkecomb
20 dkg füstölt kenyérszalonna
2 fej vöröshagyma
1 üveg fehérbor (én a J.P. Cheney chardonnay-t használtam, de megteszi bármi finom száraz fehérbor is)
5 db babérlevél
1 evőkanál zöldbors
5 gerezd fokhagyma (vagy 2 teáskanál fokhagymapor)
1 teáskanál kakukkfű
2 szárnyas leveskocka
1 marha leveskocka
1 teáskanál kurkuma
50 dkg rizs
Só ízlés szerint

Elkészítés:

Ha a tűz felhevült, a felforrósodott (van egy új tűzszerszámom, erről később!!!) bográcsba tesszük a felaprított kenyérszalonnát. Zsírjára sütjük. 

01_fustolt.JPG

Beletesszük a szárnyas alkatrészeket (a kacsákat bőrükkel lefelé), és alaposan átpirítjuk minden oldalát (miközben megkóstoljuk a chardonnay-t, nehogy rossz legyen a húshoz :)

02_kacsaval.JPG

A kóstolás befejeztével felengedjük a sistergő húst 4 dl (igen-igen!!!) fent említett fehérborral, majd hozzáadjuk a félfőre vágott vöröshagymát. Kissé átpirítjuk (pirítja a fene, ha egyszer már felengedtük fehérborral, akkor nem fog pirulni, de isteni ízeket kapunk vele!), majd felengedjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. Újra felforraljuk. Hozzáadjuk a fűszereket (babérlevél, zölbors, leveskockák, kurkuma, fokhagyma, stb.). Sózzuk picit. Forraljuk, amíg a hús meg nem puhul (kb. 1 óra). Ekkor beletesszük a rizst, hadd szívja magába az eddigi szaftokat-ízeket. A bor maradék részét is ekkor adjuk hozzá. Forrás után a bográcsot percenként többször rázzuk-forgatjuk, nehogy odatapadjon a rizs a bogrács falára. 

04_rizzsel.JPG

Mikor a rizs puha (további 1 cider fogyasztása, azaz további 10 perc) levesszük a tűzről és tálaljuk. Ekkorra a rizs magába szívja az összes szaftot, és a rizottóhoz- paellához hasonlóan ragacsos, kötős, finom köret lesz belőle. Savanyú káposztával, esetleg savanyított cseresznye-paprikával tálaljuk. Fehér, de könnyed bor is illik hozzá, de normális ciderrel (Blackthorn, K!, stb) is naggggyon ott van!

05_talalas.JPG

Ezek után gondolkodhat el az ember, hogy azonnal kapja el a Zasszonyt egy táncra, vagy máskor. Én a "máskor" mellett döntöttem, így másnap reggel -napfelkeltekor- táncoltunk egy nagyot kettesben az erdőben -és közben tébolyító volt érezni a harmatot a talpunk alatt, a szűrt fényt, ami a fák lombjain keresztül ér el hozzánk ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr704669851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetséges Fogyasztó 2014.06.27. 10:55:44

Halihó!

Kérnénk még bográcsos recepteket! Nagyon jól néznek ki!

Paprikás krumpli bográcsban gazdagon a másik, amit találtam. Amikor 100 éve gimisekkel elmentünk kirándulni, akkor az a recept hasonlított legjobban arra, amit ott megcsináltunk. mi is
paprikás krumpli főtt kolbászragu gulyás cuccot készítettünk :).

motoroskonyhaja 2014.06.28. 17:08:23

@Tehetséges Fogyasztó: Ajaj, nem olvastad rendesen végig a blogot (irgum-burgum, ezer árbóc és vitorla, stb) :)

Itt van pár link, ahol még bográcsos ételekről írtam a blogomban:
Káposztás bableves füstölt vargányával
motoroskonyhaja.blog.hu/2014/01/31/kaposztas_bableves_fustolt_varganyaval

Tüzes-tökös kakasragu
motoroskonyhaja.blog.hu/2012/08/29/vfr_orfu_baratok

Az én székely káposztám bográcsban
motoroskonyhaja.blog.hu/2012/07/25/esos_napok_445

De ha van valami kívánság (hús, alapanyag, napszak (reggeli-ebéd-vacsora) stb. amiből szeretnél receptet nyugodtan írd meg, és én leírom mit szoktam készíteni belőle.

Az elkövetkezendő hetekben ismét többször töltjük a hétvégét az erdőben, így újabb lehetőségek fognak nyílni a bográcsozásra (persze az én sajátos felfogásomban, ha ez megfelel... :)
süti beállítások módosítása