Mediterrán csirkecomb vele sült sütőtökkel, pirított dióval
2019. január 28. írta: motoroskonyhaja

Mediterrán csirkecomb vele sült sütőtökkel, pirított dióval

Sokan vannak úgy, hogy nem tudják mit is készítsenek hirtelen vacsorára, mert a legtöbb ember meg van győződve róla, hogy egy különlegesebb ízösszeállítású étel készítése órákon át tartó pepecseléssel jár. Nekik van egy nagyon jó hírem: egy nagy túróst jár órákig tartó pepecseléssel :) Ezt a receptet röviden elintézhetnénk annyival, hogy töltelék bekever, combokba betölt, a hús a tökkel együtt egy tepsibe, aztán  letakarva puhulásig sülnek. Ekkor takarás levesz, kaja megpirul, tálal, eszik, majd jól érzi magát :) Az egész előkészület még Mr. Beannek is max 10 percébe telne, aztán a közbenső munkafolyamatok további kemény 5 percet vesznek igénybe. 15 perc összesen, amit foglalkozni kell vele. Ennyi ideje mindenkinek van. Akinek nincs, az egyszerűen csak lusta, és kifogásokat keres...

Gyertek velem, és megmutatom ezt az egyszerű, mégis különleges ízű receptet összebújós téli estékre :)

img_20190127_2229207.jpg

 Mediterrán csirkecomb vele sült sütőtökkel, pirított dióval

 Hozzávalók:
4 egész csirkecomb (én Tomi barátom háztáji, szabadtartású csirkecombjait használtam)
4 szép karika sütőtök (4x15 dkg)
10 dkg normális görög feta (NEM krémfehér és társai! A Pennyben az Omiros szerintem nagyon tuti választás!)
10 dkg zúzott (nem darált!) dióbél
5 dkg póréhagyma apróra vágva
5 dkg vaj (NEM margarin)
2-3 evőkanál jó minőségű tejföl (minimum 25%-os, pl Spar Prémium, Tesco Finest)
Csipet kakukkfű
Csipet kapor
Csipet rozmaring
Csipet őrölt babér
A tálaláshoz friss chili (opcionális)
Bors


Elkészítése:
Olyan egyszerű, hogy az én képemről ég a bőr.... Fogjuk a csirkecombokat, és alaposan benyúlunk az ujjainkkal a bőrük alá. De csak finoman, nehogy felszakadjon a bőr :) A combokat sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.

A fetát összekeverjük az aprított póréval, a kakukkfűvel, rozmaringgal, babérral és kaporral, majd az egészet szintén sózzuk (óvatosan, mert a feta is sós!), borsozzuk. A masszát kicsit lazítjuk a finom tejföllel, hogy ne legyen tömős. Az elkevert tölteléket betöltjük a csirkecombok fellazított bőre alá, majd egy hőálló tálba helyezzük a húsokat (amit előzőleg valamyilen zsiradékkal kissé síkossá tettünk -én libazsírt használtam hozzá). A sütőtököt simán felkarikázzuk (nem kell levágni a héját sem, az is nagyszerűen meg fog puhulni sütés közben), majd azokat is a combok köré tesszük. Megkenjük a húst a puha vajjal, a maradékot (ami az ujjainkon maradt) simán rákenhetjük a tökre. Kicsi vízzel megspricceljük az egészet, majd alufóliával lefedve mehet is az étel a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 1 órára, vagy kicsit többre (a csirkecombtól függ mennyi idő is kell majd a puhulásáig). 
Amíg a hús és a tök sül azt csinálunk, amit csak akarunk, nem kell vele foglalkozni. Az idő letelte után vegyük ki az ételt a sütőből, és hústűvel ellenőrizzük le, hogy megfelelően megpuhult. Ha igen, akkor immár alufólia nélkül tegyük vissza az időközben vagy grill fokozatra, vagy legalább 220 fokra felfűtött sütőbe, és süssük addig, míg a csirkecomb bőre ropogós-piros nem lesz.
Amíg pirul a csirke egy sima serpenyőben pirítsuk meg a zúzott diót. Nem kell alá semmi zsiradék, a dió önmagában is olajos.
Ha a csirke megpirult -és a bőre ropogós- már tálalhatunk is. Fogjuk a sült tököt és egy tányér közepére tesszük. Erre helyezzük az ínycsiklandó csirkecombot, és köré szórjuk a pirított diót. Én kevés glassával is meglocsoltam a csirkét, plusz friss chilivel tettem az asztalra.
img_20190127_2229181.jpgA szaftos húst a ropogós bőrrel és a töltelékkel villára tűzve mennyei csemegét fogunk kapni, amit a finom sütőtök krémessége és ízilága nagyszerűen kiegészít, a pirított dió zamatáról nem is beszélve. Amikor falatozzuk, az étel visszarepít a nyárba a gazdag, mégis könnyed ízeivel, fűszereivel, zamatával. Kótoljátok meg, nagyon finom.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1514593678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása