Aragóniai csokoládés marha
2017. május 29. írta: motoroskonyhaja

Aragóniai csokoládés marha

Ez a Motoros biztos megint bekattant, hogy csokoládéval készít ételt..... De ez nem így van :) Ez a recept egy nagyon finom, pikáns spanyol ételt takar. A csokoládé finoman kiegészíti, gazdagítja az ételt, és abszolút nem érezni ki belőle. Spanyolhonban régi, nagy hagyománya van, ideje nekünk is megismerni.

Elsőre talán bizarr, vagy idegen, pedig nagyon kevés -ennyire harmónikus ízvilágú- ételt ismerek (a japán konyhán kívül, ami maga a harmónia).

Gyertek velem, és egy olyan egyszerű receptet mutatok, ami a vasárnapi asztal éke lesz, és mindenki imádni fogja!dscf5634.JPG
Aragóniai csokoládés marha - Asado de buey

Hozzávalók:
1 kg marha fehérpecsenye
6 dl marhahúsleves (vagy alaplé)
5 dkg reszelt étcsokoládé
2 evőkanál liszt
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál paradicsompüré (jó kis rusztikus passata nagyon megy hozzá)
2 evőkanál aprított friss zöldpetrezselyem
2 evőkanál borecet (én 1-1 evőkanál fehér- és vörösborecetet használtam hozzá)
Bors

Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy majdnem csak szégyenkezve merem leírni.... Fogjuk a csodás fehérpecsenyét,

dscf5544.JPG és sózzuk be. Én kizárólag parajdi kősót használok, kövezzetek meg érte :)dscf5562.JPGFél óráig hagyjuk szobahőmérsékleten érni, majd szórjuk körbe a liszttel.
Amíg a hús a sóban érik, tegyünk fel egy magasabb falú lábost melegedni. Csorgassunk bele némi zsiradékot (vagy olajat) hadd hevüljön. Amire befejezzük a lisztezést a zsiradék is kellőképpen fel fog hevülni.
Tegyük bele a lisztes marhát, és pirítsuk körbe minden részét.

dscf5567.JPGMikor körbepirítottuk vegyük ki a zsiradékból, és tegyük félre pihenni.

dscf5572.JPGZúdítsuk az üresen hagyott maradék zsiradékba a karikázott hagymát. Felesleges jobban aprítani, mert a hús puhulásáig teljesen szét fog főni.dscf5575.JPGPirulás után (kb. 3-4 perc) mehet rá a paradicsompüré, petrezselyem, borecet(ek) és a húsleves is. A húsleves egy részét helyettesíthetjük finom, minőségi száraz fehérborral (én is ezt tettem, csodás Zenittel gazdagítottam a lét). Borsozzuk meg ízlés szerint (azaz gazdagon :) )

dscf5580.JPG

rottyantsunk egyet rajta, majd tegyük vissza a szószba a húst.dscf5582.JPG

Fedjük le az edényt, majd minimum 2,5-3 óráig pároljuk így. Kb. félóránként locsolgassuk meg a húst a szósszal.

dscf5594.JPGAddig pároljuk így, míg a hús vajpuha nem lesz (ezt tűpróbával tudjuk ellenőrizni). Ha a hús megpuhult vegyük ki és tegyük félre (én le is szoktam takarni).
Szórjuk az ízletes mártásba a reszelt csokoládét. 

dscf5613.JPGKeverjük el, rottyantsunk egyet rajta, majd húzzuk le a tűzről, mert elkészültünk. Várjunk addig, míg a hús kihűl (kb. 20 perc), majd szeleteljük fel. Makaróni alapon tálaljuk a szeleteket, és öntsük rá a gazdag, ízletes mártást. Ha turbózni szeretnénk adjunk mellé érett áfonyát. Meg fogja hálálni az étel! Ha pedig mega turbó ízvilágot szeretnénk, tegyünk a mártásba a csokoládé előtt 0,5 dl tequila silvert. Nnnnnna, az lesz az igazi :)

Nagyon finom, pikáns és magával ragadó ízvilágú ez az étel. Feltétlenül ki kell próbálni!

dscf5621.JPG
Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1312548315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2017.05.29. 22:45:20

"Én kizárólag parajdi kősót használok, kövezzetek meg érte :)"
OK. Sótéglázni ér? :DD

A fickó 2017.05.29. 22:49:21

Miért kell leszelni a csokit? 3 másodperc alatt elolvad amúgy is. :)

motoroskonyhaja 2017.05.29. 22:52:30

@A fickó: Azért célszerű lereszelni, mert így még gyorsabban beleolvad a mártásba ;) De legközelebb kipróbálom úgy, hogy csak beletördelem, oks?

masada 2017.05.30. 14:01:38

Pfuj de ocsmany etel

dello 2017.05.30. 16:41:58

Nagyon jól néz ki! Biztosan ki fogom próbálni! Köszi!

hobbychef 2017.05.30. 17:52:45

@masada: nem vall jómodorra a kommented. Csak azért írtál, hogy pfujolhass? Maradj a pörköltnél és a rántott húsnál, s kerüld el az ehhez hasonló recepteket.

masada 2017.05.30. 18:00:54

jomodor nem jo modor, oszinten kell mindig. Olaszorszagban elek es elvezem az eteleket nap mint nap...ez a recept baromsag es kesz, ilyet nem lehet elkovetnie

motoroskonyhaja 2017.05.30. 18:47:08

@masada: Az, hogy neked baromság ez a recept attól még a spanyolok így eszik és így készítik. Nézz csak utána ;) Kis nyitottság a világra és látni fogod mennyire változatos tud lenni...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.05.30. 18:52:21

Igen guszta darab, az ember sajnálja, hogy fel kell szelni a szép húst. Amúgy a tálalt hússzeletek tetején jól mutathat pár szelet nyers vargánya is.

vörösbor(de)minőségi 2017.05.30. 18:52:22

izgalmas ízek lehetnek.az pedig,hogy ki hol él ez esetben nem érv,mint ahogy az őszinteség hibás megfogalmazása.sokkal őszintébb ha esetleg azt irtad volna..."nekem nem izlene" mint ahogy izlésekről nem is vitatkozunk mert felesleges.de ehelyett bemutattad,hogy élhetsz te bárhol-kulturálatlan maradsz.a stilusod miatt.aminek köze nincs az őszinteséghez:)

motoroskonyhaja 2017.05.30. 18:56:55

@Gyalogrépa: A receptben az nincs benne, mármint a vargánya ;) De tegnap este készítettem muflont Erdész módra, abból nem sajnáltam a vargányát és a rókagombát (igaz mindkettő a fagyasztómból került elő, lévén még nincs szezonjuk :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.05.31. 05:17:06

@motoroskonyhaja: ... De csak majdnem. Volt olyan év, mikor már szedtem május közepén rókagombát, május végén pedig többször is. Ezen a hétvégén pedig szerintem a picon is lesz már. A vargánya más kérdés, arra netgombász fórum alapján már vannak találatok, ugyan a saját helyemen még nem találtam semmit. Tavaly június elején viszont szépen termett, idén is ezzel számolok. Megnézem a muflont.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.05.31. 05:18:42

Derék a muflon, várjuk a részleteket :)
süti beállítások módosítása