Pirított zöldségtál fényezett csirkemellel
2014. március 12. írta: motoroskonyhaja

Pirított zöldségtál fényezett csirkemellel

A mai rohanó világban egyre több embernek fontos hogy gyorsan elkészíthető, de egészséges és tartalmas fogásokat készítsen. Ilyenkor siet a segítségünkre az ázsiai konyha, hiszen -pár kivételtől eltekintve- villámgyors ételeket varázsolhatunk az asztalra. Ez az étel is nagyon gyors, mindennel együtt (előkészítés, elkészítés, mosogatás) sem lesz szükségünk 30 percnél többre. Ráadásul Kozmax barátomnak is bátran tudom ajánlani, hiszen kalóriában is szegény :)

z01.JPG

Pirított zöldségtál fényezett csirkemellel

Hozzávalók:
1 kg csirkemell filé (háztájit vegyünk már, ne azt a fújtat)
40 dkg fejeskáposzta
40 dkg kelkáposzta
20 dkg zeller
20 dkg jégcsapretek
1 fej vöröshagyma
6 fej fokhagyma
kisujjnyi friss gyömbér
2 evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál világos szójaszósz
2 evőkanál halszósz
chili ízlés szerint (azaz sok :)

Elkészítése:
Az étel pofon egyszerű, a legtöbbet -mint általában az ázsiai ételeknél- az előkészítéssel kell tölteni. Tehát: fogjuk a káposztákat és vágjuk csíkokra, majd jöhet a zeller és a jégcsapretek, amiket szeleteljünk vékony lapokra:

z02.JPG

Ha ezzel megvagyunk vegyük elő a csirkemellet, vagdossuk csíkokra (mehet bőrével együtt, úgy a legfinomabb). Tegyük egy tálba az egészet és öntözzük meg a halszósszal és a sötét szójaszósszal. Átkeverés után tegyük félre, kb 10 perc elég lesz a pácoláshoz.

z04.JPG

Addig elő tudjuk készíteni a többi zöldséget. A hagymát vágjuk félfőre, a gyömbért lapocskákra és a fokhagymát is aprítsuk meg. Nem kell nagyon apróra, hadd maradjon meg a zöldség jellege a fokhagymának!

z03.JPG

Most tegyünk fel egy wokot forrósodni. Ugye nem felejtette el senki hogy a wokot szárazon melegítjük, és amikor magától füstöl akkor csurgatunk bele kevés olajat? Remélem... Ha az edényben van az olaj tegyük bele a pácolt csirkemell-csíkokat, amiket előtte leszűrünk, de a maradék levet ne dobjuk ki, kell az majd a kajához.

z05.JPG

A forró wokba tett húsokhoz kb 1 percig ne nyúljunk, hiszen a beletett cucc lehűti az edényt, csak utána kezdjük el keverni őket. Pár perc és mind megpirul, vehetjük is ki. Tegyük félre és takarjuk le, maradjon meleg a husi.

z06.JPG

A wokot tegyük vissza újra forrósodni, majd zuttyantsuk az edénybe a normál kínai kezdésnek számító zöldségeket, azaz a fokhagymát, vöröshagymát és gyömbért. A szójás-halszószos alaptól (ami a csirkemell után a wokban maradt) már kapnak is egy kis színt, de pirítsuk őket még egyetlen percecskét. Most tehetjük hozzá a chilit (én chili pelyhet használtam, de csak egyetlen evőkanálnyit :) Keverjük át,

z07.JPG

majd mehet a tetejére az összes többi zöldség (káposzták, jégcsapretek és zeller)

z08.JPG

Hogy mielőbb megroppanjon locsoljuk meg a világos szójaszósszal és adjuk hozzá az eddig félretett páclevet is. Kavarjunk egyet rajta és öntsünk rá 1 dl meleg vizet. Fedjük le és hagyjuk főni 10 percig. Addig pl. elmosogathatjuk az eddig felhasznált edényeket és evőeszközöket. Amint letelt az idő lehet is tálalni: tányérokba szedve a zöldséget koronázzuk a tetejét a csirkemell darabokkal. Kevés citrommal meglocsolva még finomabb.

z09.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr775855787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2014.03.12. 16:32:55

Ha nálad a pálcikák megjelennek a fotón, akkor abból csak jó sülhet ki. Ezt most sincs máshogy, gratula :-)

motoroskonyhaja 2014.03.17. 13:39:01

@Húsimádó: Gondolkodtam, hogy legközelebb csak egy rakás pálcikát teszek fel poénból, de ennyire gonosz nem vagyok :)
süti beállítások módosítása