Feketekávés Mauldin Chili
2013. október 01. írta: motoroskonyhaja

Feketekávés Mauldin Chili

Többen szeretik a chilit és a vele készült ételeket. Azok is akik a tüzesebb ízeket kedvelik, de azok is, akik egyszerűen csak a paprika zamata miatt rajongói ennek a finomságnak. Ez egy olyan recept ami eléggé tüzes, sűrű, laktató - és forrón az igazi.

chil01.JPG

Amekkora kultúrája van hazánkban a fűszerpaprikák termesztésének, felhasználásának és fogyasztásának, annyira ismeretlen itthon a legtöbb chilifajta. A paprikát a világ legtöbb részén termesztik, és élvezik ízét-zamatát. Vadon élő fajtái eredetileg Peruból, illetve Dél- és Közép Amerikából származtathatóak, de az Azték, Olmék és Tolték kultúrákban is megjelent már. Európába –mint oly sok minden abban az időben- 1493-ban került és villámsebes karriert futott be. A világ más-más pontján saját elnevezést kapott, így pepper, piper, chili, chile, chiltepin, pimiento, paprika néven is ismerhetjük. A mi paprika elnevezésünk a régies -és szintén magyar- paparkából ered, ami viszont a bolgár piperkából kapta a nevét. Innen már csak egy lépés a latin piper illetve pepper szó, a kör tehát bezárult. Bárhogy is hívjuk ezt a finom csemegét, a világon mindenütt érteni fogják, ha kérjük.

Azonban chili con carne-t kérve már nem ennyire egyértelmű a helyzet, még a megrögzött chili hívők között sem. Van, akik szerint a bab igenis hozzá tartozik az ételhez, és van, aki szerint ez az eretnekséggel egyenlő. A chili con carne kifejezés ugyanis paprikás húst jelent, azaz még utalás sem történik az étel babos jellegére. Amerikában több olyan chili főző versenyt rendeznek, ahol kizáró ok a bab használata. Azt a fajta chilit, ami hazánkban oly’ népszerű étel nem is ismerik Mexikóban.

Most nézem csak milyen litániát írtam..... Nnnno, ennyi bevezető után nézzünk egy igazán a szívemhez közel álló receptet:

Feketekávés Mauldin Chili

Hozzávalók:
80 dkg marhalábszár vagy marhacomb
2 szép és zöld chili (az erősséget mindenki maga döntse el) Jalapeno, Aji red, Poblano, Serrano, stb.
2 evőkanál olaj
2 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 doboz hámozott paradicsom
8 dl víz
2 dl valóban erős és sűrű feketekávé
1 evőkanál cukor
2 evőkanál 10%-os ecet
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál római kömény
40 dkg főtt vörös bab)

Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg a durvára darabolt húst.

chil02.JPG

Ha fehéredni kezd szórjuk meg az aprított chili felével.

chil03.JPG

A húst NE daráljuk, ha érezni is akarjuk a marhahúst és nem csak valami pimpót szeretnénk enni! Pirítsuk szépen össze, ezután szedjük ki a húst és tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon fonnyasszuk meg a hagymát, a durvább kockára vagy csíkokra vágott kaliforniai paprikát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, keverjük el, utána engedjük fel a vízzel. Öntsük bele a kávét, a cukrot, ecetet, római köményt, majd fűszerezzük a maradék chilivel. Ha szeretnénk porított chilit is tehetünk hozzá.

chil04.JPG

Kicsit rottyantsuk össze, és rakjuk vissza hozzá a húst.

chil05_1.JPG

Miután forrni kezdett csökkentsük a hőt, és lassú tűzön főzzük egy órán át. Végül adjuk hozzá a babot és 15 perc alatt rotyogtassuk készre. Kóstoljuk, ha kell sózzuk.

chil06.jpg

Mennyei. Egyedi. Forró pirítóssal és friss chilivel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Legközelebb valóban Neszebárba fogunk ellátogatni egy élménydús gasztrotúra keretében. Tartsatok velem!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr465546541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dávidzoli 2013.10.02. 12:45:32

Végre valaki, aki nem darált húsból és kukorica nélkül képzeli el a chilit. Emiatt külön köszönet. Némely változatokba tesznek feketecsokoládét is, egyet pedig kóstoltam, amiben leheletnyi szegfűszeg is volt. Ettem olyat is amiben még bab sem volt, csak a hús meg az alap.

papamaci957 2013.10.02. 15:00:30

Én azért avval vitába szállnék, hogy: "Amekkora kultúrája van hazánkban a fűszerpaprikák termesztésének, felhasználásának és fogyasztásának, annyira ismeretlen itthon a legtöbb chilifajta." Szerencsére itthon is egyre több a kapszaicin"függő", ahogy én is az vagyok. Egyre több weboldalon találkozhatsz leírással a chilifajtákról, sőt lehet rendelni jalapeno, habanero, jolokia sőt skorpió magokat is házi termesztésre. Néha a Lidl polcain is szoktam habaneroval találkozni, és persze venni is. Azt azért elvártam volna ettől a színvonalas blogtól, hogy a "szép zöld chilit" a nevén nevezi.

motoroskonyhaja 2013.10.02. 16:23:00

@papamaci957: Így van, egyre több a kapszaicin-függő itthon, több blog és weboldal is foglalkozik vele (én is követem pl. a Minden, ami csíp blogot, és több rendelési helyet is ismerek). De ha valakinek azt mondod Aji Red, vagy azt, hogy macskapöcse, akkor a legtöbb embernek a macskapöcse lesz ismerős sajnos, mert a másikról nem is hallott. Én is üdvözlöm az üdítően szaporodó házi "chilifarmokat" és házi készítésű szószokat -és egyéb chili termékeket- előállítókat, csakúgy, mint az egyre több chilifesztivált. A Lidl-ben én is többször találkoztam az említettekkel, csakúgy, mint a Tescoban (sajnos az utóbbi csak annyit ír a csomagolásra, hogy chili, hiába látja az ember, hogy Habanero). De ez még -hangúlyozom: szerintem- korántsem jelenti azt, hogy általánosan ismert lenne itthon a chili és felhasználásának körülményei.
Köszönöm, hogy színvonalasnak tartod a blogom! A képeken látható paprikát direkt nem neveztem meg, mégpedig egy saját baki miatt: őkelme ugyanis keresztbe porzódott Jalapeno és Tabasco házasságból létrejött hibrid, magyarán ügyetlen méhecske voltam :) Én elneveztem Archway Ghost-nak (London eme részén szereztem be a magokat, innen a név). Ezt a nevet nem akartam a paprikához írni (hiszen senki sem ismeri), ahogy más fajta nevét sem, mert nem akarom megtéveszteni az olvasókat.

motoroskonyhaja 2013.10.02. 16:23:56

@dávidzoli: Köszönöm! ;) A csokis is nagyon jó, finom fekete babbal.

Blade_RRunner 2013.11.28. 12:05:27

Mosolygott a hentes, mikor vettem a húst ehhez. Azt mondja, kb. 1-2 év jelent meg ez a 80 dkg meg 1.8 kg "divat". Állítólag korábban ilyet senki nem kért. :)

motoroskonyhaja 2013.11.28. 20:09:11

@Blade_RRunner: Hát én nem tudom ;) Egyszerűen úgy számoltam, hogy marhából fejenként 20-25 dkg kell fejenként, ezért írtam így a receptet. Erről a divatról még nem hallottam, viszont tényleg érdekes :D

Gáor 2017.10.20. 22:49:44

tegnap megcsináltam,mindenkinek nagyon bejött

motoroskonyhaja 2017.10.30. 19:40:37

@Gáor: Örülök neki, hogy bejött és ízlett :)
süti beállítások módosítása