Többen szeretik a chilit és a vele készült ételeket. Azok is akik a tüzesebb ízeket kedvelik, de azok is, akik egyszerűen csak a paprika zamata miatt rajongói ennek a finomságnak. Ez egy olyan recept ami eléggé tüzes, sűrű, laktató - és forrón az igazi.
Amekkora kultúrája van hazánkban a fűszerpaprikák termesztésének, felhasználásának és fogyasztásának, annyira ismeretlen itthon a legtöbb chilifajta. A paprikát a világ legtöbb részén termesztik, és élvezik ízét-zamatát. Vadon élő fajtái eredetileg Peruból, illetve Dél- és Közép Amerikából származtathatóak, de az Azték, Olmék és Tolték kultúrákban is megjelent már. Európába –mint oly sok minden abban az időben- 1493-ban került és villámsebes karriert futott be. A világ más-más pontján saját elnevezést kapott, így pepper, piper, chili, chile, chiltepin, pimiento, paprika néven is ismerhetjük. A mi paprika elnevezésünk a régies -és szintén magyar- paparkából ered, ami viszont a bolgár piperkából kapta a nevét. Innen már csak egy lépés a latin piper illetve pepper szó, a kör tehát bezárult. Bárhogy is hívjuk ezt a finom csemegét, a világon mindenütt érteni fogják, ha kérjük.
Azonban chili con carne-t kérve már nem ennyire egyértelmű a helyzet, még a megrögzött chili hívők között sem. Van, akik szerint a bab igenis hozzá tartozik az ételhez, és van, aki szerint ez az eretnekséggel egyenlő. A chili con carne kifejezés ugyanis paprikás húst jelent, azaz még utalás sem történik az étel babos jellegére. Amerikában több olyan chili főző versenyt rendeznek, ahol kizáró ok a bab használata. Azt a fajta chilit, ami hazánkban oly’ népszerű étel nem is ismerik Mexikóban.
Most nézem csak milyen litániát írtam..... Nnnno, ennyi bevezető után nézzünk egy igazán a szívemhez közel álló receptet:
Feketekávés Mauldin Chili
Hozzávalók:
80 dkg marhalábszár vagy marhacomb
2 szép és zöld chili (az erősséget mindenki maga döntse el) Jalapeno, Aji red, Poblano, Serrano, stb.
2 evőkanál olaj
2 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 doboz hámozott paradicsom
8 dl víz
2 dl valóban erős és sűrű feketekávé
1 evőkanál cukor
2 evőkanál 10%-os ecet
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál római kömény
40 dkg főtt vörös bab)
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg a durvára darabolt húst.
Ha fehéredni kezd szórjuk meg az aprított chili felével.
A húst NE daráljuk, ha érezni is akarjuk a marhahúst és nem csak valami pimpót szeretnénk enni! Pirítsuk szépen össze, ezután szedjük ki a húst és tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon fonnyasszuk meg a hagymát, a durvább kockára vagy csíkokra vágott kaliforniai paprikát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, keverjük el, utána engedjük fel a vízzel. Öntsük bele a kávét, a cukrot, ecetet, római köményt, majd fűszerezzük a maradék chilivel. Ha szeretnénk porított chilit is tehetünk hozzá.
Kicsit rottyantsuk össze, és rakjuk vissza hozzá a húst.
Miután forrni kezdett csökkentsük a hőt, és lassú tűzön főzzük egy órán át. Végül adjuk hozzá a babot és 15 perc alatt rotyogtassuk készre. Kóstoljuk, ha kell sózzuk.
Mennyei. Egyedi. Forró pirítóssal és friss chilivel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Legközelebb valóban Neszebárba fogunk ellátogatni egy élménydús gasztrotúra keretében. Tartsatok velem!