Finom francia levesek
2013. május 18. írta: motoroskonyhaja

Finom francia levesek

A levesek megunhatatlanok, változatosak és ínycsiklandók, ha túl tudunk lépni a húsleves-gulyásleves határon. Ahány ország annyi ízvilág (hogy ez mekkora közhely!), az egyszerűtől a rafináltig a könnyedtől a vastag levesig minden megtalálható. Franciaországra különösen jellemző a sokféle és változatos levesparádé. Most, hogy a hosszú hévégén jobban ráérünk egy tartalmasabb levessel kezdek, hogy utána egy igazi tavaszi, könnyed finomsággal fejezzem be.

lyon04.JPG

Lyoni hagymaleves

Hozzávalók:
1,2 kg vöröshagyma
1,5 l tyúkhúsleves
1 szép bagett
30 dkg gruyere sajt (parmezánnal esetleg helyettesíthető, de csak végső esetben)
2 tojás
1 dl chardonnay
4 evőkanál olaj

ELkészítése:
A dolog pofonegyszerű: a chardonnayt bontsuk ki, és kóstoljuk meg, hogy valóban méltó lesz-e a leveshez. Amíg a bort teszteljük kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (mármint celsiusra :). Tisztítsuk meg a hagymákat, szeleteljük fel és egy nagyobb, magas falú serpenyőben az olajon pirítsuk meg. Na nem kell túlzásba esni azzal a pirítással, ahogy kezd pirulni a hagyma öntsük fel a levessel. A felmelegedett sütőbe toljuk be a szeletelt bagettet, és pirítsuk meg, pár perc az egész. Ha kész vegyük ki és hagyjuk hűlni. Addig nyugodtan keverjük össze a tojásokat a fehérborral, és vegyük elő a sajtot. Egy hőálló tálba kezdjük szépen pakolni a bagetteket, majd minden réteg tetejére reszeljünk a csodás sajtból.

lyon01.JPG

Ezt a rétegezést folytassuk addig, míg van bagettünk. Nincs más dolgunk, mint a rétegezett bagett-sajt toronyra önteni a hagymalevest.

lyon03.JPG

Picit várjunk, hogy a bagettek meg tudják magukat szívni a levessel, majd tegyük az egészet a sütőbe 10 perce. Ez pont elég arra, hogy egy utolsó tesztet végezzünk a borral;) Az idő leteltével vegyük ki a levest a sütőből, és a boros tojásokat keverjük bele, majd az egésznek nyomás vissza a sütőbe 5 percre. Kész. Nagyon finom, tartalmas leves, ami egytál ételnek is beillik. Egy szomorkás, esős, hűvösebb estén is kiváló vacsora.

Lápvidéki zöld leves

Hozzávalók:
30 dkg zöldborsó
2 szép póréhagyma
1 szép darab vöröshagyma
4 közepes krumpli
25 dkg fodros kel
25 dkg fejes saláta
1 maroknyi spenót
10 dkg zeller
2,5 l húsleves
1 csokor petrezselyem
1 szál sárgarépa

Elkészítése:
Egy fazékban hevítsünk kevés zsiradékot (tudom, ezt nem írtam bele a hozzávalókba, de egyértelmű, nem? ;) Pároljuk meg benne a karikázott pórét, a félfőre vágott vöröshagymát, a kockázott krumplit, a darabolt sárgarépát  és a szintén kockázott zellert. Persze a párolást csak a hagymák üvegesedéséig kell csinálni (ezt meg jól megfogalmaztam, de remélem érthető, tehát nem a zeller és a krumpli puhulásáig értem). Sózzuk ízlés szerint. Öntsük rá a húslevest, és adjuk hozzá a zöldborsót is. Kb. 30 percig hagyjuk nyugodtan főni, addig bontsunk egy finom Cserszegi fűszerest... Amíg a leves fő szeleteljük vékonyra a fodros kelt, majd adjuk ezt is a leveshez. Újabb 5 perc rotyogás kell, ez pedig pont elég ahhoz, hogy a spenótot és a salátát vékony csíkokra vágjuk. Ahogy felvágtuk ők is mehetnek a levesbe és már le is húzhatjuk a tűzről. Szórjuk meg az aprított petrezselyemmel és fokhagymával megkent pirítóssal tálalhatjuk. Kész. Mennyei. Kell ennél több friss zöldség a boldogságoz? ;)

lap01.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr795302543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.18. 12:36:02

Chardonnay és Lyoni hagymaleves. Ez baromi jó párosítás.Ezt a levest még nem kóstoltam, majd lopok tőled. :-)

motoroskonyhaja 2013.05.26. 08:44:17

@Húsimádó: Igen, jó párosítás, ez a kis mennyiség is nagyon fel tudja dobni az ízvilágát a levesnek.
süti beállítások módosítása