Bazi meleg!
2012. július 21. írta: motoroskonyhaja

Bazi meleg!

Ilyenkor, amikor ennyire meleg van szükségünk van egy kis (?) hűtésre. Mint mindenki mi is szenvedünk rendesen, ahogy illik :) Amellett, hogy zuhanyozunk rendszeresen próbálunk még egyéb hűtési technikákat is bevetni. Ilyen a perzsa recept alapján készülő rebarbara szörbet, vagy a Két Szerecsen limonádéjának tovább fejlesztése. Jaj, az milyen jó volt!!! Eddig a Komédiás volt az adott környék kedvence (Budapest, Nagymező utca), imádtuk az ottani Szoljankát és társait. Idén azonban "megújították" az étlapjukat (gyakorlatilag nem sok újítás volt, attól eltekintve, hogy egy sör ezer forinttól indul, magyarán a folyadékokat csillagászati árra emelték) így kénytelenek voltunk a környéken más hely után nézni. Nem tudom mit gondolhatnak üzletpolitikában, de ezzel -számunkra- tökéletes öngólt rúgtak. A 80-as években volt ilyen a Balatonon: az étel -viszonylag- olcsó volt, ha csak ittál, vagy a kajához kértél piát az viszont megfizethetetlen volt. Ők ergo felejtősek (és ukrán tulaj ide vagy oda, még a Szoljankából is eltűnt a kapribogyó). Ennyi pénzért inkább felfedezzük a környék más vendéglőit. Ilyen a Két Szerecsen is. Bazi messze van az előbb említettől (kb. 200 m). Szellős, vízpermetes terasszal ellátott jó kis hely ez. Vannak starterek (tapasok), és végre egy változatos étlap!!!! Lássuk mit is ettünk ittunk: ahogy említettem van tapas-szekció. És ez végre nagyon jó itthon! Van húsos, vega és halas tapas válogatás, ami már önmagában is korrekt! Utána jöhetnek az előételek, levesek, főételek desszertek és kávék. Nyami.

Mivel mindig is bárány rajongó voltam a tapasok közül a marokkói bárány fasírt mentás joghurttal című költeményt választottam, amit természetesen pirított pitával szolgáltak fel. Jól esett hozzá a lime-mal hozott HB búzasör :) Utána én tárkonyos nyúlcombot ettem mustáros krumpligombóccal, ChiliRevi (a Zasszony) pedig a Hortobágyi húsos derelye paprikás mártással után megkóstolta az Ördöghalat pancettával és aszalt paradicsommal (a hortobágyi ragu neki sós volt - nekem is, javítani rajta fiúk!). Ami viszont világbajnok volt mellettük az a Szerecsen limonádé. Tulajdonképpen egy egyszerű tört jég zúzott friss mentával és citrommal, szódával felspriccelve. Isteni volt. Nnnno, ennek csináltuk meg az itthoni változatát, kicsit tovább fejlesztve és a saját szánk ízére szabva:

Szerecsen limonádé:

hozzávalók:
8-10 jégkocka
6-8 mentalevél
1 lime darabolva
1 citrom darabolva
1 evőkanál cukor
2 dl szénsavas ásványvíz
0,5 dl Cachaca (vagy egyéb fehér rum)


Elkészítés:
A reci bazi egyszerű: a jégkockákból 2-3 darabot félreteszünk, a többit össze zúzzuk. A zúzott jégkockákat (azaz ami maradt belőlük) mixerbe tesszük, hozzáadjuk a menta leveleket, a cukrot és a Cachacat. A mixert elindítjuk, hadd tegye a dolgát, 1 perc múlva kész. Addig feldaraboljuk a citromot és a lime-t, belezuttyantyuk a pohárba, rádobjuk a maradék jeget, majd feleresztjük a mixelt cuccal. Az egészet megspricceljük az ásványvízzel, átkeverjük, aztán ihatjuk is ezerrel :)))) A citromot és a lime-t azért nem csavarjuk ki, mert egyrészt akkor rondán néz ki a pohárban, másrészt így mindenki magának nyomkodhatja ki, annyit, amennyi jó esik:)

Valahogy így néz ki:

szerecsen.JPG

De ha nem szeretnénk alkoholos italt (pfúj!!!!) inni, van egy nagyszerű perzsa recept, amit egy (meglepő módon) perzsa szakácskönyvből tanultam és készítettem, akkor ezt alkalmazzuk, nagggggyon fincsi üdítő, olcsó és egészséges is (ráadásul a rebarbarának most van szezonja):

Rebarbara szörbet   Sarbat-e rivasz

Hozzávalók:
50 dkg rebarbara
5 dkg cukor (én bio nádcukrot használtam, lehet fejbe verni érte)
2 evőkanál bio agávé szirup (megfelel 2 evőkanál sima kristálycukinak)
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
5-6 szem szegfűszeg
2-3 szem szegfűbors
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt gyömbér (hadd legyek bunkó: egy barátunktól jött a cucc Abu-Dhabiból, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy még a gyömbér rostok is ezerrel benne vannak! Ezzel csak arra akartam utalni, hogy felejtsük már el végre az itthon agyonsztárolt -emellett marhaszar- kotányi elvtársat, jó?!)
2-3 mentalevél
Lime a díszítéshez
8-10 jégkocka összezúzva

Elkészítés:

Annyira nehéz lesz, hogy ebben a bazi melegben is legalább 10 percet fog igénybe venni....
A rebarbarát lehámozzuk (vagy mi, azaz simán lehúzzuk a külső rétegét 1 perc alatt). 2 centis darabokra vágjuk.

01_reb.jpg

Melegítünk 0,5 liter vizet, majd hozzáadjuk a nádcukrot (lehet sima cuki is, én csak sznobságból felvágósdit játszottam ;)

02_reb.jpg

Beleloccsantjuk az agávé szirupot (vagy a sima cukrot), megszórjuk a fahéjjal, és beletesszük a szegfűszeget és a szekfűborsot is. Hozzá keverjük az őrölt kardamomot ("ez minden háztartásban van" szokta volt mondani lopós stahl annak idején), az őrölt gyömbért és a citromlevet. 5 percig rotyogtatjuk.

03_reb.jpg

5 perc után lehúzzuk a tűzről, és turmixba tesszük a jéggel és a mentával együtt. Alaposan összeturmixoljuk, poharakba töltjük és kanalazzuk szépen lassan, mert MELEG VAN! :)

04_reb.jpg

05_reb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr304669981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása