Azori szigetek - Sao Miguel 10.
2020. április 21. írta: motoroskonyhaja

Azori szigetek - Sao Miguel 10.

avagy egy lustább nap története

Manapság a csapból is az folyik, hogy maradj otthon, és ez nagyon helyes kérés, plusz jól is van ez így a jelenlegi helyzetben. Az már más kérdés, hogy az emberek 90%-a felelőtlenségből, vagy nemtörődömségből - vagy mert szimplán hülyék -  nagy ívben sz*rik rá (most nem azokra gondolunk, akiknek munkába kell járniuk, hanem azokra, akik családostól, csapatostól lófrálnak, bicajoznak az utcákon, napozgatnak a jó időben a padokon, vagy mennek naponta akár többször is bóóótba, mert unatkoznak, és mert ki nem állhatják a saját "szeretteiket"), de ebbe most ne menjünk bele. Viszont ha már úgy alakult a helyzet, hogy akár önkéntesen, akár kényszerből (mint én, mivel munkanélküli lettem) otthon marad, legalább virtuálisan barangoljuk be a világot. Ebben próbálunk most segíteni Dórival, és ezért folytatjuk az Azori szigeteken megélt kalandjainkat. Tartsatok velünk most is!
dscn2488_2.JPGSzeretünk néha lustább napokat is beiktatni egy-egy vakációba (direkt nem a "nyaralás" szót használom, vajon miért...?). Nos, ilyen Sao Miguelen is lehetséges, de "kissé" más értelmet nyer... Akik az előző részeket elolvasták már tudhatják miért :)
Néha az egyszeri motorosék lemennek reggelizni, és az étterem óceánra nyíló ablakain keresztül nézve közösen úgy döntenek, hogy ma pedig lustizni fognak Mert lustálkodni jó! Így csak pár apróságot terveznek aznapra, hogy ne erőltessék meg magukat. Talán a Japán beszámolóból ismerős lehet a rendszeres olvasóinknak: Móricka elképzeli Episode 5....

Porto das Capelas - egy csodálatos halászkikötő - és ami mögötte van...
Ha már lusta nap, akkor Ponta Delgadától nincs messze Porto das Capelas (mindössze 16 km), ahol egy régi, de még ma is működő halászkikötő található. Nosza, akkor menjünk el oda! (érdemes megfigyelni, hogy hány autó is közlekedett a videón rajtunk kívül. Hja, amióta beindult a turizmus.... :)

A halászkikötő - minő meglepő - megint elég mélyen volt, de hát ez van :) Érdemes a falu feletti - rég nem működő - szélmalom mellett hagyni az autót (ingyenes, ez is...), majd gyalog lesétálni. Az első szakoszon még betonozott út vezet egy grillezőhelyhez, onnan viszont - a kanyar után - átvált földes-füves szakaszra, és a kikötőnél tér vissza újra a beton. A látvány már az úton lélegzetelállító. (de tudtátok pl azt, hogy a lefelé úton van egy titkos ösvény, ahonnan egészen az óceánhoz lehet lejutni, bár elég meredeken?). Ha valakit érdekel szívesen megírjuk neki az utat!
dscn2380_2.JPGdscn2391_3.JPGdscn2395_2_1.JPGdscn2398_2.JPGdscn2399_2.JPGdscn2403_3.JPGA kikötő egy kis öbölben fekszik, és már csak a séta miatt is megérni lemenni oda.
dscn2412_2.JPGÉrdemes megfigyelni a hullámoktól védő - téglából épített - gátat.
dscn2419_2.JPGdscn2417_2.JPGAhogy lemegy az ember egészen az óceánig.
dscn2426_2.JPGHa pedig a kikötőn túlra is merészkedik, újabb csodákkal találkozhat az utazó.
dscn2428_2.JPGdscn2435_2.JPGdscn2444_3.JPGPersze Dóri nem bírta ki, és lefényképezte ET árnyékát is....
dscn2446_2.JPGA kikötőtől nincs messze az Elefánt szikla sem, így erre vettük az irányt.

Ha pedig már eddig eljöttünk, akkor - a lustaság jegyében - menjünk még tovább, hiszen csak 45 km-re van egy újabb célpont...

Salto da Farinha - avagy víz után jöjjön újra víz! - csak máshogy

Annyira belejöttünk az eredetileg lustálkodásra szánt napba, hogy úgy döntöttünk menjünk végig az északi parton, mert ott egy újabb csodás vízesést leshetünk meg, ahová hogy lehet lejutni, na hogy? Egy újabb irgalmatlan lejtőn keresztül...
Persze az odáig vezető úton ismét nagy tömeg volt....
A Salto da Farinha vízeséshez egy gyönyörű, nem is nehéz túraútvonal vezet, ami a parkolótól mindössze 2 km-re található, és egy kis parkon keresztül lehet megközelíteni.
De a parkolóból egyenesen az óceánhoz is le tudunk menni, ahol fürdeni is lehet, és zuhanyzó-WC is rendelkezésre áll.
dscn2474_2.JPGAz óceán - mint mindenütt - itt is csodálatos.
Ahogy a park és az útvonal is.
dscn2488_2_1.JPGdscn2489_2.JPGdscn2480_2.JPGdscn2495_3.JPGA vízesés pedig megéri ezt a kis túrát.
dscn2502_2.JPGdscn2506_2.JPGAki ismeri a szigetet az tudja, hogy az északi part ezen pontjáról csupán egyetlen út vezet vissza Ponta Delgadába, így a keleti parton keresztül tudtunk csak hazafelé haladni. És - ahogy a mondás tartja - evés közben jön meg az étvágy, ezért hazafelé megnéztünk egy csobogókkal tarkított, dzsungelben lévő túraútvonalat is.

Salto do Prego - az apró csobogók útvonala
A vízeséshez olyan köves-sziklás folyómeder mellett kellett elhaladni, ahol rengeteg apró csobogó volt. Egyik oldalon a sziklafalak, a másik oldalon a folyó. Gyönyörű volt.
dscn2189_2.JPGdscn2191_2.JPGdscn2194_2.JPGdscn2201_2.JPGdscn2202_2.JPGdscn2214_3.JPGDe végül megláttuk a folyóba ömlő vízesést is végre.

A sok túrázás és kirándulás után már főzni sem volt erőnk, így a szálloda melletti grillbárba tértünk be egy könnyed vacsorára, ahol egy egyszerű, grillezett kardhalat ettünk zöld szósszal, friss salátával és fűszeres babbal.
img_20200223_1908434.jpgUtána egy gyors zuhany, és úgy zuhantunk ágyba, hogy öröm volt nézni.
Ennyit egy lusta napról.... :)

A következő részben elmegyünk egy gyönyörű kilátóhoz (Miradouro do Pico dos Bodes), majd bezárjuk a kört, és visszatérünk Ponta Delgadába, ahol meglátogatunk egy jelenleg is működő katonai erődöt, lávabarlangban barlangászunk, elmegyünk a havonta megrendezett bolhapiacra, majd egy parkban csavargás után békésen ejtőzünk a Park Atlanticóban, mielőtt hazaindulnánk.

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, ami nincs fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on (csupán a videó címére kell rákeresni, bár egyszerűbb, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1615626546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2020.04.23. 15:57:08

Nagyon klassz beszámoló, egy igazi felüdülés olvasni! A képek pedig szuperek!!!

motoroskonyhaja 2020.04.23. 16:53:32

@Kyria: Nagyon szépen köszönjük! Megkérdezhetjük, hogy az előző részeket is olvastad már?

Kyria 2020.04.24. 12:20:52

@motoroskonyhaja: Folyamatban van, a második résznél tartok! Majd még a japán túrátokat fogom elolvasni, mert az nálunk is tervbe van véve...
Tavaly mi az USA nyugati partját jártuk be 5 hetes lakóautós túrával és persze tudtuk, hogy olyan természeti látnivalók tényleg csak ott vannak, de attól még ámultunk és bámultunk. Meglehetősen kimerítő, de nagyon élménygazdag út volt.

motoroskonyhaja 2020.04.24. 14:44:20

@Kyria: Okés :) Ha megkérhetnénk, akkor akár az azori- akár a japán úttal kapcsolatban (persze miután elolvastad őket) kaphatnánk egy visszajelzést, hogyan is tetszett? Szeretnénk minél jobban írni, fényképezni, hogy olvasmányosabb, évezetesebb legyen az Olvasóinkak :) Köszönjük!!!

Kyria 2020.04.24. 16:26:47

@motoroskonyhaja: Hát persze. Csak én lassan, ráérősen olvasok, úgyhogy az nem 1-2 héten belül lesz. Azt viszont már most elmondhatom, hogy elég sok utazási élményeket leíró blogon jártam már és a Tiétek szerintem nagyon jó. Informatív, nagyon sok a kép, ami "átélhetővé" teszi az élményt, sok mindennel foglalkoztok egy-egy írásban és jó ötlet a részekre bontás is, mert így nincs a se vége se hossza érzés, abszolút befogadható a terjedelem.
süti beállítások módosítása