Csőben sült serpenyős egytál gazdagon, hideg téli estékre
2019. január 24. írta: motoroskonyhaja

Csőben sült serpenyős egytál gazdagon, hideg téli estékre

Ezeken a hideg napokon az egyszeri motoros is olyan finomságokra, olyan vacsorára vágyik, ami viszonlag egyszerűen összedobható akár hétköznapon, akár hétvégén, ráadásul forró, krémes, nyúlós és kellőképpen laktató. Kigondoltam egy ilyen finomságot, aztán el is készítettem. Nem bántam meg, tartsatok velem Ti is ezeken a hideg estéken!

img_20190123_1958370.jpgCsőben sült forró serpenyős egytál gazdagon, hideg téli estékre

Hozzávalók:
1 kg főtt krumpli (tudom: burgonya)
8 szelet mosolygós sertéskaraj
3 dl libazsír
2 doboz (összesen 4 dl) habtejszín
20 dkg füstölt kolbász (én Tomi barátom háztáji mangalicakolbászát használtam hozzá)
20 dkg sima füstölt szalonna
15 dkg olvadós sajt (pl. normális Edami)
2 tanyasi, szabadtartású tojás
4 kicsi ágacska friss rozmaring
fél db póréhagyma10 szem édes koktélparadicsom
1 teáskanál szurokfű (azaz oregánó)
1 teáskanál kakukkfű
1/2 mokkáskanál szerecsendió
Bors


Elkészítése:
Először is kiverjük (mármint a karajt...), majd sózzuk, borsozzuk, és  félretesszük minimum 30 percre. Ez az idő bőven elég ahhoz, hogy az előkészületekkel végezzünk. Azaz:
Keressünk olyan edényeket, amik sütőben is alkalmazhatók, majd az aljukat kenjük ki kevés zsírral. Nem kell, hogy tocsogjon, csak legyen egy finom zsírréteg az edények alján. Erre fektessük az időközben meghámozott és felkarikázott krumplit, amit sózzunk, borsozzunk. A felkarikázott füstölt kolbászokat elosztjuk a krumplirétegen, majd meglocsoljuk az egészet a maradék libazsírral. Eddig minden oké, ugye? 

Akkor kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hadd melegedjen a drága!

Az eddig előkészített tálakat megszórjuk az időközben felaprított póréval, majd mehetnek a fűszerek: szórjuk meg a szurokfű és kakukkfű felével az egészet, majd vegyük elő a karajokat.
Süssük mindkét oldalukat 1:1 percig nagyon magas lángon (azaz csak kapassuk oda, pirítsuk meg), majd helyezzüket a húsokat (fejenként 2-2 szeletet) a porciózott edényekbe. Mehet rájuk a maradék fűszer (kakukkfű és szurokfű), majd hintsük meg mindet a szerecsendióval finoman. A tetejükre jöhet a szeletelt füstölt szalonna, közéjük a friss rozmaring és a felezett koktélparadicsom.
img_20190123_1852487.jpgimg_20190123_1852155.jpgMinden edényt spricceljünk meg kevés vízzel (max fél deci/edény), fedjük le alufóliával, majd dugjuk a jó meleg sütőbe őket kb. 30 percre. Addig tudunk szusszanni egyet, plusz össze is tudjuk keverni a tetejükre a szószt. A tejszínt keverjük el a reszelt sajttal és a tojással, majd sózzuk, borsozzuk az egészet. Ezt a keveréket öntsük elosztva az edények tetejére (miután kivettük őket a sütőből és levettük róluk az alufóliát :) ), majd fólia nélkül tegyük vissza mindet a sütőbe. További 10-15 perc, és a sajtszósz nemcsak ráolvad, hanem meg is pirul az étel tetején.
Forró, krémes, finom és laktató ételt fogunk kapni. Már csak tálalni kell, és már falatozhatjuk is.
img_20190123_1959044.jpgSajnos a tálaláshoz nem tettem oda az abroszt, és a díszítést is elfelejtettem, de mentségemre legyen mondva, hogy 6 nap munka után este készítettem, és -elhihetitek- nagyon éhes voltam.
img_20190123_1958393.jpgAhogy elkezdjük felvágni a nyúlós, csodásan megpirult sajtot, és a krémes réteg alatt a pirított, majd megpuhított húst, ahogy keressük az egészhez az edény alján sült, kolbászos krumplit, amit finoman csípős savanyúsággal tolunk az arcunkba...... na, az maga a Mennyország. Közben nézzük az ablakon át, ahogy gyönyörűen hullik a hó, majd kortyolunk egyet a szintén forró teából, hogy leöblítsük a savanyúság csípősségét, az nagyon jó élmény!
Próbáljátok ki Ti is!

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7214586922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.01.26. 05:13:06

Hűha! Ez lehet megfektetne. :) Mondjuk, ez olyasminek néz ki, amit túrázóknak kell kínálni télen. Áthűlt tagokkal ilyesmit csipegetni rökpadnál, rönkasztalnál... nem lehet rossz.
Farkaséhesen én is el szoktam ragadtatni magam, aztán ilyen kalóriabombák születnek belőle. :)
Magam részeről a karaj helyett inkább előre kisütött tarját raknék rá a végén a szósszal együtt. Mostanában rákaptam a fokhagymás-borsos mangalicatarjára. Amikor van, mindent azzal ennék.

motoroskonyhaja 2019.01.26. 10:47:18

@Gyalogrépa: Igen, egy szánkózás után pl. nagyon jó lehet. Adagonként volt sütve, úgyhogy azért nem volt olyan giga adag, nem éreztem azt, hogy túlettem volna magam, ráadásul a párom is ( nincs 60 kg vaságyastól) simán bepuszilta :) A karaj parktikus okokból lett választva: az volt itthon :) Amúgy tarjával biztzos finomabb, szaftosabb lett volna, osztom a véleményed :)
süti beállítások módosítása