De azt is írhatnám, hogy készüljünk és hangolódjunk a Karácsonyra olyan ételekkel, amik akár a karácsonyi asztal ékei is lehetnek.
Advent napjai gyorsan peregnek, már mindenki az Ünnep lázában ég. De addig is enni kell valamit, méghozzá finomat, tartalmasat, férfiasat, cupákosat :) Ilyenkor mindenkinek nagyon kevés az ideje, így most olyan receptet hoztam, amivel keveset kell pepecselni a konyhában, mégis kerek, laktató, eszméletlen finom, és mindenki megelégedésére szolgál az adventi hűvös estéken.
Barna sörrel sült csülök pecsenyeburgonyával
Hozzávalók:
2 szép ELSŐ csülök egészben
1,5 kg burgonya
1 üveg /4-5 dl) normális barna sör (Guinness, vagy ennek hiányában Dreher Bak)
2 szép nagy fej vöröshagyma
8-10 gerezd tisztított fokhagyma
6-8 db babérlevél
2 evőkanál zsír
12-15 szem egész bors
só
2 ágacska friss rozmaring
Elkészítése:
Elpirulok, mint egy csülök, annyira egyszerű! Fogjuk a szerencsés csülköket, és egy fazékba tesszük. Beledobjuk a babérleveleket, a szemes borsot, a fokhagymákat, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi a húst. Alaposan megsózzuk, majd lefedve 1 órán keresztül gyöngyözve rotyogtatjuk.
Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Amíg a sütő melegszik előkészítjük a hozzávalókat. Kinyitjuk a barna sört, és alaposan leteszteljük, hogy méltó-e a húshoz, azaz elszopogatunk egy üveggel. A krumplit cikkekre vágjuk, a vöröshagymát pedig félfőre. Miután a gyöngyöző fürdő véget ért a csülköknek, egy hőálló tálba tesszük a krumplit, sózzuk, borsozzuk őket, rászórjuk a hagymát, majd kevés zsírt morzsolunk a tetejükre. A fürdőből kivesszük a csülköket, és ráültetjük a krumplis-hagymás alap tetejére. Kihalásszuk a léből a fokhagymákat, és azokat is a hőálló tálba dobjuk a többi alkatrész mellé. Az egészet felöntjük 3 dl finom barna sörrel úgy, hogy a csülkök bőre is gazdagon kapjon a nedűből.
Alufóliával lefedjük az egészet, majd mehet a sütőbe 45 percre, addig simán el tudjuk szopogatni az üveg barna sör maradékát, de nini, van még egy tartalék a hűtőben is, nehogy má' megromoljon....
30 perc letelte után már vajpuhának kell lennie a csülköknek és a krumplik is már majdnem jók. A sütőt a grill fokozat maximumára állítjuk, és amíg az melegszik, a hús alatt összegyűlt pecsenyelével alaposan meglocsoljuk a csülköket és a krumplit. Mehet vissza a felhevült sütőbe, ahol ropogós-pirosra sütjük őkelméket.
A sütőből kivéve már csak a tálalás marad hátra: a hagymás-fűszeres alapra állítjuk a csülköket, és finom, csípős savanyúsággal (vagy finom friss chilivel) tesszük az asztalra, de ne feledkezzünk meg a pecsenyeléről sem, amit a kitálalt csülkökre kanalazunk. Jéghideg barna sörrel kínáljuk.
A bőre ropogós, a hús szaftosan vajpuha és karamell-ízű. A sörben párolódott hagymás burgonya és a finoman csípős savanyúság vagy chili szinte könyörög a hideg sörért.
Nincs sok munka vele, nem drága, mégis különleges, laktató, igazi karácsonyváró fogás.
Jó étvágyat!