Imádom a karfiolt, de az utóbbi években arany-árban mérték, sajna. Most normálisabb áron hozzá lehet jutni, így mindenkit arra bíztatok, hogy vegye, és egye! Egészséges, a keresztesvirágúak amúgy is rákocska-ellenesek (ahogy pl. a brokkoli is), így nem csak finomat, hanem egészségeset is ehetünk, ha jól készítjük el.
A karfiolt ezerfélén el lehet készíteni, én most egy teljesen egyszerű levest mutatok, ami nagyon finom ebben a kánikulában, ráadásul alig kell szöszmötölni vele valamit a konyhában.
Zsenge karfiolleves
Hozzávalók:
1 fej karfiol (kb 1,2-1,5 kg)
2 liter húsleves
1 szál szép sárgarépa (a LIDL-ben újra kapható bio répa. Raktározó gyökér, így ne a vegyszerekkel telit vegyük)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 pohár normális tejföl (nem, most nem a hiper/szuperekben kapható 20%-os tejfölökre gondolok...)
4 gerezd fokhagyma
Fél csomó petrezselyem (én az erkélyemről szedtem)
1 mokkáskanál egész kömény
1 mokkáskanál fűszerpaprika (bogyiszlai, más nem játszik!)
Só
Elkészítése:
Egyszerű és nagyon finom! Először bontsunk egy finom hideg rozét, mert ebben a melegben kell a folyadék-utánpótlás! Semmi extra nincs ebben a levesben, csupán egyszerű és nagyon finom.
Fogjunk egy fazekat, pici olajjal béleljük ki. Mikor az olaj már meleg dobjuk bele az aprított vöröshagymát, majd pirítsuk meg. A hagymával együtt tegyük bele a köményt is, hadd adja ki az ízét. Ugye, hogy milyen finom ilyenkor a rozé? :)
Amikor a hagyma megpirult öntsük fel a húslevessel, és tegyük bele a rózsáira szedett karfiolt, plusz a karikázott répát is. Most szórjuk meg a fűszerpaprikával és dobjuk bele a petrezselyemzöld felét a darabolt fokhagymával együtt.
Kb. 30 perc gyöngyöző forrás után le is vehetjük a tűzről, mert a levesünk elkészült!
Hagyjuk majd' egy órát hűlni, majd a finom és gazdag tejföllel, plusz a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Eszméletlen finom tud lenni a maga hűvösségével és ízvilágával ebben a melegben.
Maradt még a rozéból hozzá? ;)