Tüzes zöldborsóleves tojásos habgaluskával
2015. február 24. írta: motoroskonyhaja

Tüzes zöldborsóleves tojásos habgaluskával

A téli hétköznapok lassan vánszorognak, unalmasak és szürkék. Dobjuk fel hát valamivel, ami olcsó, egyszerű, egészséges és forró, ráadásul gyorsan elkészíthető. Mit szólnátok egy finom leveshez? :) Ja, és böjt is van (vagy mi) így ez a leves is beilleszthető az ételsorba.

b01_2.JPG

Tüzes zöldborsóleves tojásos habgaluskával

Hozzávalók:
50 dkg zöldborsó (sajnos ilyenkor csak mirelitre támaszkodhatunk, a Pennyben jó áron kapható)
1 tojás (tanyasi!!!)
0,5 csokor petrezselyem
1,2 l húsleves (a legjobb a tyúkhúsleves)
2-2,5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál chili pehely (nem a zacskós Kotányi és társai, VALÓDI chilit használjunk)
csipet cukor (maximum egy mokkáskanálnyi)

Elkészítése:
Először nyomuljunk rá a galuskára. Törjük a tojást egy edénybe, majd szórjuk rá a lisztet. Először ne az egészet, csak a kétharmadát. Ha majd kell, akkor mehet hozzá a maradék liszt is. Hintsünk rá egy kevés sót. A képen lehet látni, hogy mennyire gyönyörű sárga a tanyasi tojás, ráadásul annyiba kerül, mint a boltban vett nagyüzemi...

b02_1.JPG

Keverjük el és ha kell sűrítsük a maradék liszttel. A lényeg az, hogy légiesen könnyű masszát kapjunk. Így kell kinéznie (ugye, hogy nem az általánosan ismert galuska masszára hasonlít...):

b03_1.JPG

Ha ez megvan hevítsünk minimális olajat egy fazékban, majd borítsuk bele a fagyasztott zöldborsót.

b04_1.JPG

Kevergessük 2-3 percig, míg a zöldség felenged, adjuk hozzá a cukrot és kicsit sózzuk. Öntsük fel a húslevessel, majd tegyük bele a petrezselyem felét, és kavarjuk alaposan át.

b05_1.JPG

Főzzük a levest a borsó puhulásáig (4-5 perc). És a 4-5 perc rotyogás után mehet is a lébe a chili pehely.

b06_1.JPG

Nem kell parázni, ettől a mennyiségtől nem lesz erős, szinte nem is érezni a kész levesen azt, hogy chili is került bele (ez a chilis ételek lényege azzal szemben, amit itthon gondolnak az emberek: ha chilis, akkor biztos bazi erős...)

Ahogy újra felforr a leves mehet bele a galuska is. Ehhez egyszerűen egy teáskanalat használunk, és azzal adagoljuk a tésztát a levesbe.

b07_1.JPG
A galuska légiesen könnyed (ezért is habgaluska a neve), nem kell több neki 1 percnél ahhoz, hogy a leves felszínére jöjjön.

b08_1.JPG

Jól meg is dagad, de ez a lényeg! Amikor a galuska a leves felszínére ér már kész is a levesünk. Szórjuk meg a maradék petrezselyemmel és azon melegében tálaljuk.

b09_1.JPG

Jó étvágyat!

Közben postán megérkezett ChiliRevi kívánsága is: a Szutyi képével díszített egyedi bőrtáska, ahol Szutyi a farmerszerkójában van ábrázolva:

sz01_1.JPG

Tökéletes a hasonlóság :)

A leves pedig tüzes, finom, könnyű és egészséges. Arról nem is beszélve, hogy kb. 300 Ft-ból kihozható az egész...

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr277210091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silbermann 2016.02.11. 17:41:01

Hát a 300 forintot erősen megkérdőjelezem. Már csak a mirelit borsó többe kerül, és akkor a sárgarépáról, petrezselyemről nem is beszéltünk. Na jó, a galuska hozzávalóit ne említsük, mert az elhanyagolható.

motoroskonyhaja 2016.02.12. 13:10:23

@Silbermann: Nyugodtan kérdőjelezd meg a 300 Ft-ot, de előtte jó lett volna, ha el is olvasod a posztomat :)

Lássuk:
50 dkg mirelit zöldborsó (Penny MAI ár) 219 Ft
Répát és petrezselymet még véletlenül sem teszek bele, a receptben sem szerepel, nem is értem miért írtad a hozzávalókhoz :)
1 tanyasi (szabadtartású) tojás XXL (én tenyésztőtől veszem, aki ennyiért házhoz is hozza) 38 Ft
0,5 csokor petrezselyem kb. 40 Ft
2-2,5 evőkanál liszt kb. 20 Ft

Ez eddig 300 Ft.

1,2 liter húsleves (én alaplével készítem/készítettem -ha kell a recept csak szólj) kb. 40 Ft.
1 mokkáskanálnyi chili pehely kb. 10 Ft
1 csipet cukor kb. 5 Ft

Ergo 55 Ft-tal több az egész mai áron, mint 300 Ft. Lehet amikor a receptet írtam akciós volt a zöldborsó, sajnos már nem emlékszem, de kb. ennyiből simán kihozható az egész leves...

Remélem tudtam segíteni :)
süti beállítások módosítása