A téli hétköznapok lassan vánszorognak, unalmasak és szürkék. Dobjuk fel hát valamivel, ami olcsó, egyszerű, egészséges és forró, ráadásul gyorsan elkészíthető. Mit szólnátok egy finom leveshez? :) Ja, és böjt is van (vagy mi) így ez a leves is beilleszthető az ételsorba.
Tüzes zöldborsóleves tojásos habgaluskával
Hozzávalók:
50 dkg zöldborsó (sajnos ilyenkor csak mirelitre támaszkodhatunk, a Pennyben jó áron kapható)
1 tojás (tanyasi!!!)
0,5 csokor petrezselyem
1,2 l húsleves (a legjobb a tyúkhúsleves)
2-2,5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál chili pehely (nem a zacskós Kotányi és társai, VALÓDI chilit használjunk)
csipet cukor (maximum egy mokkáskanálnyi)
só
Elkészítése:
Először nyomuljunk rá a galuskára. Törjük a tojást egy edénybe, majd szórjuk rá a lisztet. Először ne az egészet, csak a kétharmadát. Ha majd kell, akkor mehet hozzá a maradék liszt is. Hintsünk rá egy kevés sót. A képen lehet látni, hogy mennyire gyönyörű sárga a tanyasi tojás, ráadásul annyiba kerül, mint a boltban vett nagyüzemi...
Keverjük el és ha kell sűrítsük a maradék liszttel. A lényeg az, hogy légiesen könnyű masszát kapjunk. Így kell kinéznie (ugye, hogy nem az általánosan ismert galuska masszára hasonlít...):
Ha ez megvan hevítsünk minimális olajat egy fazékban, majd borítsuk bele a fagyasztott zöldborsót.
Kevergessük 2-3 percig, míg a zöldség felenged, adjuk hozzá a cukrot és kicsit sózzuk. Öntsük fel a húslevessel, majd tegyük bele a petrezselyem felét, és kavarjuk alaposan át.
Főzzük a levest a borsó puhulásáig (4-5 perc). És a 4-5 perc rotyogás után mehet is a lébe a chili pehely.
Nem kell parázni, ettől a mennyiségtől nem lesz erős, szinte nem is érezni a kész levesen azt, hogy chili is került bele (ez a chilis ételek lényege azzal szemben, amit itthon gondolnak az emberek: ha chilis, akkor biztos bazi erős...)
Ahogy újra felforr a leves mehet bele a galuska is. Ehhez egyszerűen egy teáskanalat használunk, és azzal adagoljuk a tésztát a levesbe.
A galuska légiesen könnyed (ezért is habgaluska a neve), nem kell több neki 1 percnél ahhoz, hogy a leves felszínére jöjjön.
Jól meg is dagad, de ez a lényeg! Amikor a galuska a leves felszínére ér már kész is a levesünk. Szórjuk meg a maradék petrezselyemmel és azon melegében tálaljuk.
Jó étvágyat!
Közben postán megérkezett ChiliRevi kívánsága is: a Szutyi képével díszített egyedi bőrtáska, ahol Szutyi a farmerszerkójában van ábrázolva:
Tökéletes a hasonlóság :)
A leves pedig tüzes, finom, könnyű és egészséges. Arról nem is beszélve, hogy kb. 300 Ft-ból kihozható az egész...