Thai halpogácsa
2014. február 08. írta: motoroskonyhaja

Thai halpogácsa

Múltkorában újra betankoltam finom tengeri halakból, ahogy rendszeresen szoktam is. Ilyenkor kézenfekvő az, ha rögtön készítek belőlük egy kis kóstolót. Régen ettem halpogácsát így most kapóra jött az alkalom. Sokan nem ismerik, sokan nem is értik mi a jó benne, hiszen a halnak amúgy sincs íze, és -jó hazai szokás szerint- rengetegen még tejbe is áztatják azért, hogy még véletlenül se legyen. Arról már nem is beszélek, hogy egy pogácsát/fasírtot nálunk kötelező összegyúrni egy csomó -tejben áztatott- kenyérrel  és/vagy zsemlemorzsával. Nnnnna, itt most semmi ilyen nem lesz. Az alábbi pogácsákat én most francia tőkehal és makréla keverékéből készítettem és olyan finom lett, hogy azon nyomban elfogyott. Semmi pánik, egyszerű, mint a faék!

hal_01.JPG

Thai halpogácsa medvehagymás krumplisalátával

Hozzávalók:
60 dkg friss tengeri halfilé (én most francia tőkehalat és makrélát használtam) mindegy milyen, de ne a hiperekben/szuperekben kapható fagyasztott "halból" akarjuk elkészíteni
80 dkg főtt és hámozott krumpli még forrón
1 csokor medvehagyma (aki ügyes volt van a fagyasztójában, aki nem az pl. a Sparban tud venni szintén fagyasztottat)
1 fej vöröshagyma
1 tojás
1 szép friss, piros chili 
2 gerezd fokhagyma
1 dl húsleves
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál borecet
1-2 evőkanál halszósz
1 evőkanál aprított gyömbér (friss és nem por)
1 evőkanálnyi aprított petrezselyemzöld
1 teáskanál mustár
1 teáskanál citromlé
1 mokkáskanál őrölt koriander
opcionális: ha van esetleg 2 db szárított kaffir lime levél. (Ha van jelezzétek, mert akkor leírom azt, hogy be kell áztatni, majd vékony csíkokra vágni úgy, hogy a középső erét előbb kivágjuk. Így kell majd a pogácsához adni) 

Elkészítése:
Először dobjuk össze a köretnek valót: keverjük össze az olajat a borecettel és a mustárral, majd egy csipet sóval ízesítsük. Öntsük hozzá a felforrósított húslevest, majd ebbe a lébe mehet szintén forrón a karikára vágott krumpli. Forgassuk át, majd adjuk hozzá az aprított medvehagymát. Rakjuk félre hadd érjenek össze az ízek. Nem kell hűtőbe tenni, de ha már kinyitottuk az ajtaját igazán kivehetjük azt a lehűtött rizlinget vagy pinot gris-t. Nem rossz ötlet, ugye? :)

hal_02.JPG

A pogácsával még egyszerűbb dolgunk lesz! Fogjuk a darabolt vöröshagymát, fokhagymát, chilit, gyömbért és dobjuk egy robotgépbe. Tegye fel a kezét, akinek hasonlóan menő gépe van otthon! Elárulom: az enyém 25 éves. Nem kell minden szart párévente lecserélni, mert kijött egy ugyanolyan. Attól nem lesz senki több vagy nagyobb, menőbb meg pláne nem. Tehát bent vannak a fentiek a gépben. Pörgetünk egyet rajta. Csak éppenhogy aprítgatjuk kicsit.

hal_03.JPG

Most mehet bele a halszósz, a tojás, koriander, citromlé, petrezselyem és a darabolt halacskák, egyszóval minden, ami eddig még nem lett felhasználva.  

hal_04.JPG

Ízlés szerinti finomságúra daráljuk a mixet. Én szeretem ha nem teljesen homogén, hanem azért érezni a darabokat is. Megkóstoljuk, ha kell sózzuk picit. Serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk (az Aldiban kapható kókuszzsír, remélem mindenki találkozott már vele. 299 Ft. A hűtött részen kell keresni a margarinok környékén. Helyes kis téglácskák). Amíg a zsiradék forrósodik a masszából apró golyócskákat formálunk. Nem pogácsákat, vagy fasírt formákat, golyócskákat. Ez a massza ugyanis lágyabb, mint az általunk ismert fasírt-masszák. Naná, hiszen azok  tele vannak tolva kenyérrel és még zsemlemorzsába is forgatjuk (forgatják...)

Ha a zsiradék forró szépen beletesszük a golyócskákat a serpenyőbe, majd amikor betettük szépen egyenként picit lenyomjuk őket. Így máris hetyke pogácsa formákat kapunk. Egyszerre ne legyen sok a serpenyőben, így lesz hely formázni és forgatni is. Arról nem is beszélve, hogy nem fog lehűlni a serpenyő... Oldalanként 2-3 percig sütjük (inkább 2). Majd papírtörlőre szedjük őket és kezdhetjük a tálalást.

hal_05.JPG

Ja, hogy salátánk is van, mi? Szépen átkeverjük, majd tányérokra porciózzuk. Kicsit meglocsoljuk a páccal is. Tetejükre mehet a halpogácsa és kedvünk szerint díszíthetjük. Tegyünk mellé friss citromot is. Nagyszerűen megy hozzá a hűtőből kiszedett rizling vagy pinot gris, ne sajnáljuk magunktól! 

hal_06.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr585804557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása