Itt van az ősz, itt van újra.... meg hasonló szépségek. Tudom, még augusztus van, de azért már érezni az ősz hűvösét. Ilyenkor tud nagyon jól jönni egy forró, tartalmas leves, ami kellően zöldséges ahhoz, hogy a bűntudatunkat ellensúlyozza. Sőt: az az étel még egy finom szüreti ebédnek is kiváló. Nem utolsó sorban pedig: egyszerű, és csak nyugi, csak a szín hús fog kelleni a csülökből, a bőrkét nem fogjuk megenni!
Füstölt csülkös káposztaleves
Hozzávalók:
1,5 kg füstölt hátsó csülök (én devecserit vettem, helyi termelők rulez!)
1,5 kg fodros kelkáposzta (sima fehérkáposzta is jó)
30 dkg sárgarépa
20 dkg karalábé
20 dkg zeller
15 dkg petrezselyem gyökér
1 nagy fej vöröshagyma
1 póréhagyma zöldje
4-5 gerezd fokhagyma
10-15 szem egész bors
1-2 babérlevél
só
Elkészítése:
Ismerősek a zöldségek? Nem véletlenül :) Ez egy finom, csülkös-káposztás, gazdag húsleves, és hasonlóan is készül. Azaz: fogjuk a csülköt, és beletesszük egy levesfőző fazékba. Hozzádobjuk a káposztán kívüli összes zöldséget (persze megtisztítva). Én még kevés mustár- és koriandermagot is szoktam tenni hozzá.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és jó három órán keresztül rotyogtatjuk. Kóstoljuk, ha kell csak akkor sózzuk, hiszen maga a csülök is sós! Mikor a csülökhús már omlik a csontjáról elkészültünk.
Vegyük ki a csülköt, majd hagyjuk hűlni. Szűrjük át a levest, majd a lét öntsük vissza a fazékba. Forraljuk fel újra, addig a káposztát levelezzük le (szedjük leveleire, no), majd vágjuk nagyobb darabokra. Ne metéljük össze-vissza, ez nem olyan kaja! Mire elkészülünk a leves újra forrni fog. Lapátoljuk a forró lébe a káposztát, majd közepes lángon főzzük 20 percig. Ennyi idő bőven elég arra, hogy a káposzta megpuhuljon, de ne főjön túl. Addig mit is csinálhatunk, na mit? Hát szedjük szét a csülköt! Mindkét csontot kihúzzuk, majd a színhúst leszedjük a zsíros bőrkéről. Csak a hús kell, a többi mehet a kutyának, vagy ahová szeretnénk :)
Mire a cuflizással kész leszünk (tegye fel a kezét, aki ismeri ezt a szót!) a káposzta is elkészült, tálalhatunk! A jó káposztás-füstös levest merjük tányérra (ne spóroljunk a káposztával), rakjuk meg zöldségekkel gazdagon, majd szórjunk rá az immár főtt, füstölt csülökből. Mennyei. Tartalmas. Gazdagon zöldséges. Füstös. Sajnos a képen nem látszik, de szinte karimáig tele van lével (majd beruházok valami trendi színes vacakra, amiben látszani is fog).
Ilyenkor a szekszárdi gazdák már javában készítik elő a hordókat a szüretre. Nagyszerű eledel egy ilyen nehéz munka után, de egy-egy hűvösebb hétvégén is kiváló, egytálételnek is beillő fogás ez. Kóstoljátok meg, nem fogtok csalódni!
Jó étvágyat!
Szombaton lecsót fogok eltenni. Emlékeztek még rá, hogy én hogy tettem el? Itt lehet megnézni.
Ha pedig pár merészebb lecsó-variációmra lennétek kíváncsiak, azokat itt írtam meg.