Zöldspárga krémleves
2023. június 13. írta: motoroskonyhaja

Zöldspárga krémleves

karalébával, citrommal

Végre itt a spárgaszezon! Sajnos minden évben csupán pár hétig tart, így nem árt igyekezni, ha ebből a nemes - és sajnos luxus - zöldségből falatozni szeretnénk.
A spárga (ahogy a mondás tartja) a zöldségek királya, a királyok zöldsége, hiszen - ahogy írtam is - aranyárban mérik, cserébe különleges, kininomult ízvilággal ajándékoz meg minket.
Itthon legtöbbször tejszínes, habarásos krémlevesnek, vagy baconba göngyölve készítik el, pedig megannyi elkészítési módja létezik, a blogon is van több, csak rá kell keresni.
Most egy olyan krémleves receptet mutatok, amihez nem kell tejföl/tejszín, habarás vagy rántás, mégis selymes, és nagyon könnyű fogást kapunk.
Tartasatok velem most is!
image_1.jpgZöldspárga krémleves karalábéval, citrommal

Hozzávalók:
1 csomag (500 gr) zöldspárga
1 nagyobb darab (kb. 20 dkg) karalábé
1,5 liter zöldségleves, vagy alaplé
1 citrom
kevés piri-piri vagy Tabasco szósz (opcionális)
1 evőkanál olívaolaj
Bors

Elkészítése:
Ez annyira egyszerű, hogy az én képemről ég a bőr. Sitty-sutty elkészül, könnyű, egészséges, és nagyon-nagyon finom! 
Fogjuk az apró darabokra vágott karalábét, a zöldséglevesbe (vagy alaplébe) tesszük, és felforraljuk. Manapság már elég jó alapleveket lehet kapni, ha valaki lusta (vagy nincs ideje) otthon elkészíteni.

Kb. 10 percig rotyogtatjuk közepes lángon, közben előkészítjük a spárgát. Fogunk egyet, meghajlítjuk, és eltörjük. Ami letörött az a fás, nem ehető darabka, azt nem használjuk fel, de ne is dobjuk ki. Én fagyasztóba szoktam gyűjteni, mert levesbe belefőzve a téli hónapokban is élvezhetem az ízét. Természetesen ezeket nem eszem meg, hanem főzés után kidobom, megtették már a küldetésüket.
A visszamaradó egész spárgákat a letört mellé tesszük, így már egyszerűen levágható az összesről a fás rész. A spárgakat nagyobb darabokra szeljük, a csúcsok (sípok) nagyrészét megintcsak félretesszük. Mehet a darabolt spárgatörzs is a leveshez, amit további 6-8 percig főzünk.
Mind a karalábét, mind a spárgát kóstoljuk, ha puha jöhet a turmixolás. Turmixolás közben egy picuri olívaolajat adunk hozzá, megspricceljük citrommal és a csípős szósszal (ha szeretnénk). Kóstoljuk, ha kell most sózzuk, borsozzuk, majd visszatesszük a tűzre. Beledobjuk a spárgasípokat, de ezekkel már csak egyet rattyantunk a levesen, mert a sípok a legzsengébbek, nagyon kevés kell nekik.
Nem marad más hátra, mint a tálalás.
Porciózzuk az adagokat, és pirítóssal vagy krutonnal tálaljuk. Én kenyérkockákat pirítottam fokhagymával, és azzal adtam az asztalra.
image_1.jpgKönnyű, egészséges, krémes, a citromtól és a piri-piritől kellően pikáns, a karalábétól telt. Vacsoraként önállóan is megállja a helyét.

Jó étvágyat!

Ahogy írtam is rengeteg étel mellé passzol. Én pl. ettem idén párolt marha, és feketekagylós-paprikamártásos pappardelle mellé:
345583082_6963933413634399_6545472773147501055_n.jpgahogy készültek szójaszószban pácolt csirkemellcsíkok, friss zöldspárgával, sárgarépacsíkokkal, újhagymával és fekete szezámmaggal pirítva, kevés chiliszósszal locsolva, kukoricalisztből készült pennével egybeforgatva. Tálaláskor pici paradicsomkockával és citrommal frissítettem. 15 perc alatt mindenestől elkészült.
342988881_1177257622969042_5881643469894887060_n.jpg
Ma pedig garnélával fogom elkészíteni estebédre. Szóval lehet variálni rendesen, csak merjünk mást próbálni az eddig megszokottaknál.

Várlak Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2318145646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása