Citromos-tejszínes szarvasragu erdei gombákkal, borókával
2021. június 28. írta: motoroskonyhaja

Citromos-tejszínes szarvasragu erdei gombákkal, borókával

kakukkfüves nokedlivel

Nyár van, forróság, és ilyenkor a legtöbb ember - nagyon helyesen! - bográcsozni indul a szeretteivel. Mivel mi eléggé összevissza (és akkor még finoman fogalmaztam) dolgozunk, már az is élményszámba megy, hogy együtt tudunk ebédelni, vagy egy-egy napot együtt tudunk tölteni. A tegnapi napon (egy vasárnapon) tádááááám, én nem dolgoztam, Dóri pedig csak du 1-re ment munkába, így mi sem volt kézenfekvőbb egy igazán ünnepi, kényeztető közös ebédnél. Valami combosabbra gondoltam, valami igazán laktatóra, ami azonban nem a megszokott pörköltes-paprikás vonalat képviseli. Így született meg ez a - szerintünk - nagyszerű recept, amit bárki játszi könnyedséggel el tud készíteni, mert egyszerű ez is, mint a faék!
Tartsatok velünk most is!
dscn6140.JPGCitromos-tejszínes szarvasragu erdei gombákkal, borókával
Hozzávalók:
80 dkg ragunak való szarvashús (mi lapockát és nyakat használtunk hozzá)
1 l marhahúsleves
20-25 dkg erdei gomba (pl. vargánya, róka, de a mezei szekfűgomba is jobb, mint egy bolti akrámi)
2-3 dl habteszín (a főzőtejszínt felejtsük már el...)
1 nagy fej vöröshagyma
1 szép bio citrom
10 dkg füstöt kenyérszalonna (KELL ennyi, mert a szarvas alapból szárazabb hús)
8-10 szem szétnyomott borókabogyó
6 gerezd dundi fokhagyma
5-6 babérlevél
Adagonként 6-8 szem kapribogyó
1 ágacska friss rozmaring (nem kell több)
1 kávéskanél őrölt babér
Bors


Elkészítése:
Nagyon egyszerű, csak semmi pánik! Bár most nem készültek fázisfotók, alaposan le fogjuk írni az elkészítés menetét, hogy mindenkinek egyértelmű legyen!
Fogjuk a szarvashúst, és falatnyi darabokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt babérral, hozzáadjuk a zúzott boróka és a friss rozmaring felét, majd alaposan átforgatjuk a fűszerezett húst. Hűtőbe tesszük lefedve minimum 6 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakát pihennek a hidegben.
A felhasználás napján kivesszük a hűtőből a húst addig, míg a többi dolgot előkészítjük. Minimális zsiradékon kiolvasztjuk a szalonna zsírját, majd beletesszük a félfőre vágott vöröshagymát is. Nem kell apróbbra vágni a hagymát, mert addig, amíg a szarvas elkészül szépen el fognak olvadni az ételben. Amikor a hagymát az edénybe tesszük hozzáadjuk a boróka másik felét, a durvábbra aprított fokhagymát és a szeletelt erdei gombát is. Addig sütjük az egészet, míg a gomba zsírjára nem sül. Most jöhet a fűszeres szarvashús! Beledobjuk az edénybe, majd pirítani kezdjük, kapjon minden hús körben egy szép kérget. Eszméletlen illatok fognak felszállni az edényből, erre inni kell egy finom rizlinget....
Amíg a bort kóstolgatjuk engedjük fel a húst annyi marhahúslével (vagy normális csontlével), amennyi éppen ellepi. Dobjuk bele a rozmaring másik felét, és az egész babérleveleket. Spricceljük meg a citrom levével, kavarjunk egyet rajta, fedjük le az edényt, majd vegyük vissza a hőt a felére (nálunk a 9-es skálából 4-re lett visszavéve) Ezek után azt csinálhatunk,, amit csak akarunk....., jó 3 órán keresztül, mert nem lesz dolgunk az étellel. Az utolsó fél órában ráérünk összekeverni és elkészíteni a nokedlit. Sima nokedlit csináljunk kakukkfűvel dúsítva (50 dkg liszthez menjen 4 szép nagy tojás, só, víz és a kakukkfű- olaj NEM - keverjük össze, majd mehet a szaggatóra a massza. Tegyük a forrásban lévő sós víz főlé a nokedli szaggatót (a tetejét erotikusan hajítsuk a kukába, mert a masszát kézzel simítgatva sokkal gyorsabban tudjuk a nokedlit kiszaggatni)..Minden második kézzel szaggatás után kavarjunk egyet a tésztás vízen, így nem fognak összetapadni a nokedlik. Amikor a nokedlik megfőttek szűrjük le, majd enyhén olajozzuk át őket, így garantálhatjuk a különállő szemeket.
A szarvas ekkorra már vajpuha, így nincs más dolgunk, mint tejszínnel dúsítani az ételt. Merjük az étel levének nagyobbik részét egy másik tálba, amihez hozzáöntjük a tejszínt, majd alaposan átkeverjük. Ezt az elegyet - keverés mellett . csurgassuk vissza az ételbe. Egyet rottyantunk rajta, majd le is húzhatjuk a tűzről, mert az ételünk elkészült.
A kifőtt fűszeres galuskára halmozzuk a porciókat, rászórjuk a kaprit, majd komisz vigyorral az arcunkon befaljuk az egészet. Tegyünk mindegyik adag mellé egy-egy citromgerezdet, hátha valaki savanyúbban szereti.
dscn6132.JPGJó étvágyat!
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1916606196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2021.06.29. 08:19:07

Ez nagyon finom étel! De a kutya a részletekben van elhantolva. Mert jönnek majd az "újítók", akik citrom helyett ecetet, habtejszín helyett 12%-os főzőtejszínt vagy 15%-os tejfölt, vargánya helyett dobozos sampinyont tesznek bele, a borókát elhagyják, a kapribogyót szintúgy, a rozmaringot szintúgy, vagy lecserélik szárítottra. Az egészséges életmód jegyében szalonna helyett kókuszzsír, és kinek van ma lehetősége szarvashúst szerezni? , meg a "vörös hús" amúgy is egészségtelen, jöjjön a pulykamell. Ezzel elő is állítotak egy katasztrofális "menzakaját".
És higgyétek el, amit leírtam, nem hagymázas lázálom, sok ilyen rontás lesz belőle...
Mint Kossuth fanyelű bicskája: a nyelét háromszor cseréltük, a vasa kétszer is elvásott már, de "echte eredeti"!
Akkor dőltem a kardomba, amikor a TV egyik "echte falusi főzőasszony" műsorában a mű-fejkendős 45 éves falusi "öregasszony" "igazi" paraszt-húslevest főz, és emígyen szóla Zarathustra: "aztán beletesszük a VEGETÁT!"

motoroskonyhaja 2021.06.29. 09:46:59

@Vén motoros: Nagyon szépen köszönjük, és a többiben is maximélisan igazat adunk Neked! ;) Sajnos hiába van egy - szerintünk - jól eltalált harmónikus recept, jönnek majd az "újítók" és a fitness pipsik, akik rendesen átvariálják az egészet. Hiába rinyáltunk, hogy ehhez a húsmennyiséghez miért kell az a normáis szalonna, "helyettesítik" majd valamivel, amire esküsznek, hogy kiváltja "egészségesebb" formában az eredetit. Lószart fogja kiváltani: sem ízvilágban, sem állagban nem fognak kapni mégcsak hasonlót sem, de ők esküdni fognak, hogy jobb, mint az eredeti ;)
PS.: A TV-s hasonlat nagyon tetszett!!!!!!
süti beállítások módosítása