A manapság divatos egészséges, "qrvára fittness vagyok" irányvonallal szöges ellentétben én egy olyan receptet mutatok be, ami rendesen beint a fentieknek. Cukros kóla, alkohol, zsíros, vörös hús. Mi kell még? Ja, hát persze: vajas, pirított hagymás, tejes krumplipüré hozzá... És a fittness pipsik most fordítják el a fejüket, nagyon helyesen... :)
Igen, én is tudom, hogy mennyire fontos az egészséges táplákozás. De könyörgöm, ha már valami különlegeset készítünk, ott ne korlátozzuk magunkat! A különleges számomra az, amit nem rendszeresen készítünk (mint átlagék hetente a rántott húst), és szeretném érezni minden ízmorzsáját a megszokott rutinos kajákon kívül. Plusz egy megjegyzés: a tömegek által hetente, rendszeresen fogyasztott rántott hús mennyire is egészséges? :)
Ez az étel számomra a fenti értékeket képviseli. BBQ irányvonal (remélem azt minden olvasóm tudja, hogy a BBQ= Bar be Queue, nem pedig a grillezzünk csirkeszárnyakat, és a rommá sült - nagyon átsült cipőtalp karajokat történet...)
Szóval, amit ajánlok: Jó zsíros marhaszegy lassan, nagyon-nagyon lassan sütve finom fűszerekkel, cukros kólával és fűszeres rummal készítve, vajas krumplipürével tálalva. Aki bele mer vágni nem fog csalódni benne. A többiek meg tolják az arcukba a párolt bolti csirkemellet, mert az tuti nagyon egészséges :) Nézzük, nem lesz nehéz!
Coca-Colában sült rumos-fűszeres marhaszegy, pirított hagymás krumplipürével
Hozzávalók:
1,5 kg marhaszegy (az enyém 1,6 kg volt, de ez nem is olyan lényeges)
6-7 dl Coca-Cola (csak a cukros jó hozzá!)
1 dl normális rum
6-8 szem szétnyomott borókabogyó
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál szurokfű (oregano)
1 kávéskanál bazsalikom
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál bors
1 teáskanál jóóó mustár (én most finom angol mustárt adtam hozzá (de lehetett volna orosz, ukrán, osztrák vagy bulgár is), de a magyar mustároknak, hát azoknak köze nincs a normálishoz, ellenben bazi drágák, mert a Nép az megveszi, hát egészségükre...)
Só
Elkészítése:
A fűszereket kerverjük össze a sóval és a mustárral.
Huhh, ez eddig nagyon megterhelő volt! Gyorsan kóstoljuk meg a rumot, hogy megfelelő lesz-e az ételhez! A minőségellenőrzés után a mustáros fűszerekkel kenjük be a szegyet alaposan, majd helyezzük egy hőálló edénybe (azaz tepsibe).
Öntsük rá a kólát (a hús nagyságától és magasságától, vastagságától függően, ezért is írtam a 6-7 decit),
majd jöhet rá a rum is.
Ne sajnáljuk, hiszen már lemeóztuk :) Takarjuk le az egészet, és tegyük 150 C-re előmelegített sütőbe. Aztán csináljunk amint akarunk kb. 5 órán keresztül. Mondjuk újból letesztelhetjük azt a rumot, de kóstolhatunk előre nagyon finom száraz vörösbort, pl. shiraz vagy pinotage fajtákat. Nyami :)
Az idő letelte után vegyük ki a sütőből, és nézzük meg vajpuha-e (az lesz). Ha már puha kanalazzuk a húsra a kólás szaftot, majd dugjuk vissza a sütőbe, de immár letakarás nélkül, és süssük tovább. Itt kell kicsit figyelni: kb. 10 percenként vegyük ki a húst, és locsoljuk meg a kólás szafttal. Amikor a kérge (a bark) szép sötét színt kap vehetjük is ki, mert a hús elkészült.
Gyönyörű, szaftos, ragacsos, és a húsra karamellizálódott cukros kólától csodás színt is kap. Nem, ez nem égett, így kell kinéznie!
Már csak várnunk kell addig, míg ehető hőmérsékletűre hűl, aztán szeletelhetjük és tálalhatjuk is a bordákkal együtt. Finom, vajas krumplipürével (tudom burgonya), friss újhagymával és paradicsommal tálaljuk. Nagyon jól megy hozzá az aprított savanyú uborka is, amit tökmagolajos mustárba forgattunk előtte. Locsoljuk meg a szeletelt húst a maradék szafttal, meg fogja hálálni!
Nyálcsorgatóan finom, karamellásan édeskés, csodásan ropogós hús lesz a végeredmény, ami szétolvad a szánkban, mikor kóstoljuk. Az ételt nagyszerűen kiegészíti a normális, vajas krumplipüré (amit én még pirított hagymával turbóztam fel).
Só, vagy normálisabb chiliszósz (pl Tabasco chipotle) alkalmazása pedig csak még feljebb emeli az élvezeteket.
Jó étvágyat!