Szardellavajjal sült strucc spárgával és medvehagymamártással
2017. április 06. írta: motoroskonyhaja

Szardellavajjal sült strucc spárgával és medvehagymamártással

Itt van lassan a várva várt Húsvét, amikor mindenki otthon lesz, mindenki pihen. A Húsvét is egy csodálatos ünnep, így ünnepi ételeket készítek én is. Az ünnepi étel nálam azt jelenti, hogy különleges, nem megszokott, nem hétköznapi, méltó az eseményhez. Sosem értettem azokat az embereket, akik ünnepekkor is ugyanazokat a halál-unalmas -és megszokott- ételeket készítik  sorra. Emlékszem, tavaly is tele volt a lépcsőház a húsleves és rántott hús illatával Húsvét vasárnap....

Nos, a strucc minden, csak nem hétköznapi alapanyag, legalábbis nálam. Ezt megfejeltem a Húsvét lényegével: a megújulással, azaz a friss szezonzöldségekkel: magam által szedett medvehagymával, és friss, ropogós spárgával. Fejedelmi étel született belőle.

dscf5301.JPGSzardellavajjal sült strucc spárgával és medvehagymamártással

Hozzávalók:
80 dkg strucchús (fejenként 20 dkg)
2 csokor zöld spárga (lehet fehér is, de én a zöldet jobban szeretem :)
1 csokor medvehagyma
5 dkg puha vaj (NEM margarin)
1 darab szardella
5 dl forró húsleves
1-1,5 evőkanál liszt
1 evőkanál zsiradék (mangalica zsír pl)
normális mustár  a díszítéshez és kiegészítéshez
Bors

Elkészítése:
Egy fazékban vizet forralunk a spárgának. Ha van párolónk, akkor ezt a lépést hagyjuk ki, hiszen a spárga párolva sokkal finomabb, mint főzve. (Én mondjuk egy finomra készített pulyka nyaklevesben főztem meg őkelméket). A puha vajhoz keverjük az egyetlen nyamvadt szardellát, és jól dolgozzuk el benne. Nehogy sózzuk, hiszen a szardella önmagában is sós! Ezzel a vajjal kenjük meg a hússzeleteket, majd tegyük félre őket, hadd pihenjenek.
Ha a víz (vagy esetemben a nyakleves) felforrt, tegyük bele a spárgát, és főzzük max. 8-9 percig. Ezután vegyük le az edényt a tűzről, szűrjük le (én a levét nem szoktam kidobni, hiszen nagyszerű leves alapanyag), majd tegyük a zöldséget pár percre nagyon hideg -legjobb, ha jeges- vízbe, így nem fog tovább főni.
Készítsük el a medvehagymamártást: egy kevés zsiradékot hevítsünk egy lábasban,

dscf5255.JPGmajd szórjuk meg a liszttel.

dscf5257.JPGGyorsan kevergetve vegyük le a tűzről, és engedjük fel a forró húslevessel, miközben csomómentesre keverjük az egészet - magyarul készítsünk egy hígabb rántást.

dscf5258.JPG

Szórjuk meg az aprított medvehagymával.

dscf5267.JPG

Egy-két keverés rajta és már kész is van! Ezt is félre tehetjük.

dscf5268.JPGMár csak a strucc maradt hátra, hát készítsük el gyorsan! Tegyük a szardellás vajjal megkent húsokat egy felforrósított serpenyőbe. Nem kell bele zsiradék, hiszen a húson ott a vaj.

dscf5271.JPGPirítsuk a szeletek mindkét oldalát 2-2 percig, majd tegyük félre pihenni picit, kb. 6-8 percre, fóliával letakarva, hogy ne hűljön ki. Ez a pici idő pont elég ahhoz, hogy végre bontsunk egy normális, jéghideg száraz pezsgőt (hiszen ünnep van, vagy mi), és elszopogassunk egy pohárral.

Már csak a tálalás van hátra. Porciózzuk ki a spárgát, fejeljük meg a hússzeletekkel, és adjuk mellé a mesés medvehagymamártást.

dscf5293.JPGKülönleges, zamatos, ínycsiklandó, és egy cseppet sem hétköznapi. A strucc könnyed, porhanyós és omlik a szánkban. A finoman krémes medvehagyma mártásba forgatva érezni igazán az ízét. Hozzá egy falat zöld spárga, és máris a mennyekben lehetünk!

Igazán különleges húsvéti csemege. A többiek meg készítsék csak el a szokásos ételeiket :)

Jó évágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5412405373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dirkstruan 2017.04.07. 20:01:32

Tetszik.
Hol kapok struccot?

motoroskonyhaja 2017.04.07. 21:16:09

@dirkstruan: Én a Lidl-ben vettem. A készítésénél azért figyelni kell arra, hogy a strucc nagyon száraz hús, ezért is kell a zsiradék rá.
süti beállítások módosítása