Libazsírban sült fűszeres csirkemáj
2018. január 25. írta: motoroskonyhaja

Libazsírban sült fűszeres csirkemáj

Ha az ember szabadnapos, vagy hétvégén nem dolgozik nincs is ennél finomabb reggeli. Igazi téli csemege, amivel remekül kényeztethetjük magunkat a hideg téli napokon. Egyszerű elkészíteni, utána már csak türelem kell ahhoz, hogy kivárjuk, míg megdermed. 

dscf6586.JPG

Libazsírban sült fűszeres csirkemáj

Hozzávalók:
60 dkg libazsír
50 dkg csirkemáj
2 fej lilahagyma
(opcionálisan) 1 hegyes-erős paprika
4-6 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanálnyi aprított friss bazsalikom
1 teáskanálnyi friss rozmaring aprítva
1 kávéskanál fűszerpaprika
Bors

Elkészítése:
Egyszerű, és nagyszerű recept. A zsírt forrósítsuk fel egy edényben. Olyan edényt válasszunk, hogy a májakat úgy tudjuk belehelyezni a zsírba, hogy azok elmerülhessenek benne. Mikor a zsír forró tegyük bele a lecsöpögtetett májakat, vegyük vissza a hőt közepesre, és süssük a belsőséget 10 percig. Az idő letelte után vegyük ki a májakat a zsírból, és porciózzuk ki. Én ehhez sima Créme Brülée üvegcséket használtam, mert úgy okoskodtam, hogy egy-egy ilyen edény egy adag lesz. A tervem bevált, mindenki örömére :)

A visszamaradt zsírba tegyük bele az aprított lilahagymát, fokhagymát, rozmaringot, fűszerpaprikát, majd sózzuk, borsozzuk. Ha szeretjük (és miért ne szeretnénk) a karikázott, vagy darabolt hegyes-erős paprikát is most tegyük a zsírba. További 10 percig süssük a fűszerezett zsírt, így a májból belekerült nedvesség is eltűnik, a fűszerek pedig átadják minden aromájukat neki. 

Húzzuk le az edényt a tűzről és keverjük hozzá a bazsalikomot. Így elkerülhetjük azt, hogy a bazsalikom finom aromája elvesszen a sütés során. Adagoljuk a fűszeres zsírt a porciózott májakra,

dscf6568.JPG

majd hagyjuk megdermedni őket. Legjobb a fogyasztás előtti napon elkészíteni ezt az ételt, és másnapra -hipp-hopp- készen vár a finom, kényeztető reggeli.
Puha kenyérrel, újabb lilahagyma-hegyekkel és friss paradicsommal tálaljuk, de nagy barátságban van a további friss bazsalikom levelekkel is. Ezt a hideg finomságot én forró teával imádom igazán, próbáljátok ki Lapsang souchonggal, el fogtok ájulni! Ha nem ismernétek ezt a fajta teát elárulom: ez egy fenyőfatűzön füstölt teafajta, ha egyszer megkóstoljátok nem fogtok tudni nélküle élni :)

A kenyérre kenjük a fűszeres zsírt, majd rászeleteljük a hideg májat. Erre tesszük a paradicsomkarikákat, és beborítjuk a lilahagymával. Harapunk egyet belőle, és kortyolunk hozzá a forró teából, miközben azt nézzük az ablakon át, mennyire fújja a jeges, hideg szél a megmaradt faleveleket. Máris boldogabban indul a reggelünk.

dscf6587.JPG
Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6513603635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása