Azori szigetek - Sao Miguel 7.
2020. február 02. írta: motoroskonyhaja

Azori szigetek - Sao Miguel 7.

Chá Gorreana és Caldeira Velha

Reggelente imádunk teázni, és ez nem korlátozódik a téli hónapokra; egész évben toljuk az arcunkba ezt a frissítő, ultra finom italt. Egy igazi teához szerintünk nem kell sem cukor, sem tej, sem citrom, csak valóban normális teafű. Aki ismer az tudja, hogy ha nincs itthon nálunk minimum 30 féle tea, akkor Motorosék már rendesen pánikolnak, hogy nincs mit inni, nincs miből választani. Egy Lapsang souchong, Assam, de akár egy sima Chai vagy Grúz fekete tea is olyan erőt tud adni, hogy az ember már csak ettől össze tudna morzsolni egy hegyet.  Pont ezért voltunk kíváncsiak Európa egyetlen olyan helyére, ahol nagyüzemi teatermesztés -is- folyik. Hogy ez a hely "véletlenül" megint Sao Miguelen található? Hát erre mit lehet mondani? Mi előre szóltunk, hogy az Azori szigetek rohadtul egzotikus és különleges... :)
20190909_172454646_2.jpgFabrica de Chá da Gorreana - ahol szürcsölés után nyalhatsz is egy finomat
A teaültetvény 1883 óta létezik, a Gago de Camara család alapította. 45 hektárnyi területen folyik a termesztés, és évi átlag 40 tonna tealevelet takarítanak be. Valljuk be, ez azért nem semmi, főleg annak tudatában, hogy egy teásdoboz átlag 10 dkg teafüvet rejt.
dscn1274_2.JPGA gyár legtöbb gépe még eredeti, azaz több, mint 136 éves. A gyárlátogatás során a teljes feldolgozási fázisokon végigmehet az érdeklődő, láthatja az osztályozó, szárító, daraboló gépeket, de még a filterező automatát is (nnnna, ez nem 136 éves :)
img_20190208_1234414_2.jpgA látogatás végén pedig megkóstolhatja az itt szüretelt teákból készülő italokat is - természetesen a teljes látogatás és teakóstolás ingyenes.
img_20190208_1246200_2.jpgA hangulatos éttermi rész mellett van egy szuvenírbolt is, ahol az összes itt gyártott tea megvásárolható, nekünk a Hysson zöld tea volt a kedvencünk, hoztunk is haza belőle. Ez a fajta tea -mint megtudtuk- egy újfajta keverék, mert -mint elmondták- amióta beindult a turizmus több új teakeveréket is ki kellett fejleszteniük. Mióta beindult a turizmus. Februári látogatásunkkor rajtunk kívül voltak vagy hárman, szeptemberben pedig 25-en. Tehát rendesen beindult a turizmus, vigyázzon mindenki, nehogy a lábára lépjen a sok turista :) Ahogy a következő videón is látható, annyian tapostuk az ültetvényen egymás lábát, hogy alig tudtunk mozdulni a tömegtől :)
További érdekesség (vagy praktikum), hogy itt kapható  a szigeten fellelhető legfinomabb fagyi is, tehát ha ide látogattok feltétlenül kóstoljátok meg. Kihagyhatatlan, ahogy nyalakodás közben az ablak túloldalán ott a teaültetvény, háttérben az óceánnal...
img_20190208_1245256_2.jpgFürgyé má le! - avagy milyen is februárban egy vízesésben megmártózni
Amikor februárban kint voltunk, itthon röpködtek a mínuszok: mínusz 10-12 fok volt. Mennyivel is jobb érzés kiszakadni ebből a ködös, sötét, hideg világból, és inkább csobbani egyet (kettőt-hármat) egy dzsungelben található vízesésben! Persze most sokan biztos rávágják: burzsujék megtehetik. Erre csak azt tudjuk válaszolni, hogy 1: nem vagyunk burzsujok (sajnos), 2: a legtöbb embernek halvány lila fingja gőze nincs arról, hogy egy-egy ilyen út saját szervezésben nem kerül többe, mintha "horvátba" vagy "görögbe" netán "törökbe" menne el, de erről részletesen az utolsó posztban lesz szó (árak, szállások, éttermek, foglalási információk, appok - amikkel keresni, figyelni, foglalni lehet - stb.). 
A teaültetvénytől nincs messze Caldeira Velha (kb. 18 km), ahol az ültetvény és gyár bejárása után elfáradt tagjainknak felüdülést tud adni egy finom pancsi.

Persze jöhet egy-egy dugó az autópályán itt is. Nem, nem arról van szó, hogy az autók egymást érik hosszú, tömött sorokban, mint itthon nyáron az M7-esen, hiszen van, amikor hosszú percekig is úgy tudunk autózni, hogy nem látunk másik gépkocsit. Itt más akadály jöhet szembe, nekik viszont nyugodtan lehet kiabálni, hogy hülye marha!
img_20190209_1015415_2.jpgA belépő a parkba 8 eur/fő, de totál megéri az árát (mennyibe is kerül egy szaros strandbelépő, vagy a Balcsin egy belépő a strandra fejenként? Nnnna, erről beszéltünk eddig is...)
A parknál februárban még nem, de szeptemberre felhúztak egy nagyon jó parkolót (mellesleg ingyenes a használata ennek is), így az autóra nincs gond. A parkban több helyen is lehet fürdeni pálmafák, páfrányok stb. között (alatt, mellett).
img_20190209_1051473_2.jpgAz egész park gyönyörű, több természetes és mesterséges medencével, sok bejárható résszel.
img_20190209_1147367_2.jpgimg_20190209_1149154_2.jpgEgy ilyen finom pihenés után jöhetett a megérdemelt vacsora, ami nem más volt, mint grillezett borjúmedál pirított bagettel, és az elmaradhatatlan saláta-paradicsom-citromlé kombóval a só és bors mellett. Az egészet kétféle reszelt sajttal koronáztuk meg.
dscn1069_2.JPGÉs még mielőtt bárki ismét a burzsuj címkét ragasztaná ránk, ide tesszük mennyibe is kerültek a borjúérmék:
borj.jpgBizony, nem volt 1000 Ft a kettőnk adagja (még 340 Ft-os átváltási árfolyamon sem!). Mennyi is egy trutya pizza itthon, és arra milyen alapanyagokat tesznek? A kettőnk vacsorája összsen nem ütötte meg az 1500 forintot, amiért egyetlen (gagyi alapanyagokkal felpakolt) pizzát hoznak itthon házhoz. Ez viszont friss volt, szaftos, és mi készítettük el, kb. 15 perc alatt. Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy a kivilágított teraszon, közvetlenül az óceán partján milyen érzés is lehet elfogyasztani...
Legközelebb tényleg megmutatjuk milyen is a híres Farol do Arnel világítótorony testközelből,
img_20190209_1324496_2.jpgimg_20190209_1341265_2_1.jpgelőtte viszont olyan helyre megyünk, de olyanra..... ahol az óceánba lesüllyedt vulkán kráterében lehet fürdőzni és búvárkodni!
dscn1086_2.JPGMegkóstoljuk a híres helyi süteményt, majd felzarándoklunk a Miradouro da Nossa Senhora da Paz csodálatos kápolnájához.
dscn1245_2.JPGVárunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes!


A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6615450652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása