Az Igazi kaland 5.
2019. május 24. írta: motoroskonyhaja

Az Igazi kaland 5.

avagy főzni tanulok Japánban, mesterfokon

Továbbra is Yokote, továbbra is qrva hideg, és továbbra is A Mami, akinél talán a legöbbet tanultam a Yakisobáról és annak készítéséről, fortélyairól. A Maminál minden olyan egyszerűnek tűnt, olyan könnyedén és olyan gyorsan készítette az ételt a tényleg nagyon egyszerű éttermének a még egyszerűbb konyhájában. Aztán pedig olyan simán tálalta, hogy azt hittem ezt a szintet én is tudom hozni, nem kell ehhez 10 egymást követő évben az Év Étterme díj. (Móricka elképzeli  Episode 3), avagy ismét (nagyon) pofára estem. Mert se nem egyszerű, se nem gyors, ha ezt az ételt egy földi halandó próbálja elkészíteni....
img_20190322_1840245.jpgA yokotei Yakisoba
img_20190322_1322597.jpg
Semmi extra, semmi faxni, tészta, káposzta, darált sertéshús, szeletelt nyers sertéscomb, tükörtojás, yakisoba szósz és egyebek. Ennyi. Mi van? Darálthús? Nyers sertéscomb? És mi az a szar piros dolog odabiggyasztve az étel mellett?  Plusz a varázslatok, amiknek bele kell kerülniük. És a varázslatok itt tényleg azok. 

Energia kell - avagy amikor a segged is mindened befagyott egyél egy jó tésztát!
Yokote fent van északon, ahol sokkal hidegebb van, ergo tartalmasabb, több energiát adó ételre van igény.
img_20190323_0754049.jpgimg_20190323_1157206.jpgA képen a stábautók mögött nem dombocska van, hanem havacska...

A Mami megtanított mindenre, megmutatta miért más az Ő tésztája, és milyen trükköket alkalmaz az étel készítése során. Ha valaki kíváncsi szívesen megírom, egyetlen kivétel (egyetlen hozzávaló) van, amit nem mondhatok meg, még az adásban is kitakarták. Megígértem neki, és állom a szavam, mindemellett nagyon büszke vagyok rá, hogy én tudhatom mi az.
A legmeglepőbb dolog az étel elkészítésének ideje volt. Hogy pontosabb legyek: amíg a feltétnek számító tükörtojás elkészült -ugyanazon a teppanyaki sütőn- a teljes étel is... Igen, a darált hús is. A sertéscomb szelet is. Minden. És a fenti képen láthatjátok, hogy a tükörtojás lágy, tehát nem fordítja meg (az amúgy is szentségtörés)
Egy kicsi, hátsó privát helyiségben egy gyors megbeszélés után
img_20190323_1047592.jpgmár én készítettem az ételt az azt megrendelő vendégeknek a Mami felügyeletével, és a vendégeknek nem árultuk el, hogy ez nem a Mami által készített étel :)
A stáb csak az étel elfogyasztása után kérdezgette az azt megrendelő vendégeket, hogy milyen volt, hogy ízlett, majd megjelentem én, és nagy kerek szemekkel csodálkoztak, hogy egy európai ember készítette az ételt. 

A Vizsga - avagy egy Yetiből is lehet szalonna
Az étteremben gyorsan múlt az idő, eljött a záróra. Most készíts egy utolsó adag ételt, kért a Mami. Néztem bambán (bamba nézésben amúgy világbajnok vagyok), hogy minek, hiszen már bezárunk, az összes vengég megkapta a betevőjét. Csak készíts egyet. Egy tökéleteset. Oké, mondtam, és elkészítettem. Szerntem minden lett, csak nem tökéletes, leggyengébben pl. az a szaros nyamvadt tükörtojás sikerült... Mami fogja, és kiviszi. Kipillantok a konyhából és meglátok tízegynéhány embert, köztük öltönyös, kosztümös figurákat is. Susmus innen, susmus onnan, majd előkerülnek az evőpálcikák, és sorra megkóstolják. Ezt tényleg te készítetted? - kérdezik. Hai, válaszoltam. Akkor fordulj kicsit jobbra. Arra nézek, és meglátok egy több ember által fogott molinót, és rajta a sorokat. Yokote város Yakisoba nagykövetévé választottak, az öltönyös-kosztümös figurák ugyanis a Polgármesteri hivataltól jöttek. Ezért kellett hát az utolsó, tökéletes(nek szánt) ételt elkészítenem! Mellettük a helyi Yakisoba egyesület tagjai is eljöttek, és az egyesület is a tagjai közé választott. Tőlük egy tagoknak járó pólót kaptam, amit azonnal fel is vettem. (a kép a filmből lett kiollózva, ezért zsenge a minősége, de az imádott Mami itt már felengedett...).