Sült cukkínivel és rozé kacsamellel töltött lasagne
2018. október 15. írta: motoroskonyhaja

Sült cukkínivel és rozé kacsamellel töltött lasagne

Nnna, ez nem is olyan nagy dolog, mondhatnánk. Sajnos nem az én receptem, TV kapcsolgatás közben láttam meg, de rögtön bele is szerettem. Majdnem könnyű, de eszméletlen finom ízvilág, amit kissé módosítottam az én ízlésemnek megfelelően.

img_20181015_1256470.jpg
Sült cukkínivel és rozé kacsamellel töltött lasagne

Hozzávalók:
2 szép hízott kacsamell
1 liter tej (én BIO tejet használtam hozzá)
20 dkg reszelt sajt (mozzarella, provolone és társai vegyesen, hogy ne csak olvadjon, íze is legyen)
2 evőkanál márkázott vaj
2 evőkanál liszt
2 közepes méretű cukkíni (kb. 60 dkg)
1 doboz lasagne tészta (száraz, én San Fabiot használtam hozzá)
1 dl száraz üde rozé bor (Szekszárdi, mi más :), amúgy -remélem- mindenki tudja, hogy a rozé annál jobb minél frissebb, ergo a több éves roték nem jők... )
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál szárított fokhagyma
1 teáskanál rozmaring

Bors

Elkészítése:
Semmi nagy dologra nem kell számítani. Egy pici, minimális zsiradékon pirítsuk elő a kacsamelleket bőrével lefelé kezdve. Sózzuk, borsozzuk, de csak a húsát, a bőrét nem! Szórjuk a húsra a rozmaringot is, nagyszerű ízt fog adni neki!
img_20181014_1538209.jpgA kacsamell ki fogja adni a zsírját amíg pirul (és pont ez a lényege a pirításának...) Gyönyörű, aranybarna és ropogós sültet fogunk kapni.img_20181014_1543321.jpgEz a csoda mindenestől (értsd: serpenyővel, zsírjával együtt) mehet is a 150 fokra előmelegített sütőbe úgy 6-7 percre, addig nyugodtan el tudjuk készíteni a cukkínit. Amint a húst kivettük a sütőből vegyük ki a zsírjából, majd  mehet rá egy réteg alufólia, hadd pihenjen addig, míg a többi alkatrészt elkészítjük.
A cukkínit lereszeljük (kb. 2 perc a kettő cukkíni) majd mehet egy szintén minimáliis zsiradékba a felforrósított serpenyőbe. Őt is sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a porított -vagy zúzott friss-  fokhagymát, majd alaposan átpirítjuk.
img_20181014_1550586.jpgAmíg a fűszeres cukkíni pirul el is készíthetjük a besamel mártást. 
Fogunk 2 evőkanál vajat, és elkezdjük olvasztani. Hozzátesszük a 2 evőkanál lisztet, és elkeverjük. Most jön majd a "neheze", amikoris el kell kevernünk az egészet, majd apránként (de tényleg apránként, úgy dl-dl alapon) belekeverjük a tejet is. Sok receptet olvastam a neten, miszerint a 2 evőkanál vajhoz és a 2 evőkanál liszthez elég mondjuk 5 dl tej is, Hát egy nagy túróst elég!!! Egy ilyen alap simán felvesz 1 liter tejet is (a recepthez pedig kell is ennyi...), azaz a besamel (ergo tejmártás) simán gazdagabb lesz, mint az ismert netes site-okon lévők...A besamelhez szórjunk szárított fokhagymát, sót, borsot ééééés reszelt szerecsendiót is, úgy lesz az igazi.... :) Alaposan keverjük el, majd 
img_20181014_1558541.jpg Amikorra a besamel elkészül már a cukkínink is teljesen kész. Jöhet az étel összerakása - majdnem! Mert először a sült kacsamell maradék zsírját -és pörzsanyagait- fogjuk feloldani a serpenyőből. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a serpenyőt -amiben a kacsamell sült- felforrósítani. Ebbe a zsiradékba öntjük a rozét (miután rendesen megkóstoltuk :) ) A forralás és a bor hatására a pörzsanyagok teljesen feloldódnak. Addig forralljuk az elegyet, míg rendesen be nem sűrűsödik, kb. a felére, így. 
img_20181014_1610460.jpgMost már tényleg jöhet az összerakás! Pici zsiradékot terítünk a hőálló edény aljára, amire kevés besamelt kenünk.
img_20181014_1618006.jpgErre mehetnek a száraz tésztalapok, még egy kevés besamel, majd utána a szaftos kacsamellszeleteket tesszük fel,
img_20181014_1622523.jpgamire mehet a sült cukkíni. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hús, besamel és a cukkíni tart.
img_20181014_1623511.jpgA legvégén pedig meglocsoljuk a pörzsanyagokkal telített szafttal az ételt...
img_20181014_1628582.jpgEgy újabb adag besamel, egy újabb adag cukkíni , és a reszelt sajt koronázza meg mindezt. A tetején mindenképpen besamelles cukkíni legyen! Tegyük 170 fokos sütőbe, és süssük 40 percen keresztül. Ennyi idő alatt a lasagne lapok teljesen magukba szívják a ízeket, a sült kacsamell és a társai pedig nagyszerűen elegyednek a többi alkatrésszel.

img_20181015_1257381.jpg

Forró, tésztás, kacsahúsos étel, amit a selymes besamel és a cukkíni tesz izgalmassá ezeken az őszi napokon. 
Nagyon jó étvágyat kívánok !

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr314302865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.10.16. 10:12:52

A hétvégén nekünk is a kacsa volt porondon (májgaluska leves kacsából, egyben sült kacsa), de a Te recepted is nagyon kafa lett - egyszer kipróbálom, mert a srácok nagyon szeretik a lasagne-t. Köszi az ötletért :-)

motoroskonyhaja 2018.10.16. 13:50:56

@Húsimádó: Húúúú, most látom a blogodon (és az Indexen is fent vagy!!!) Nagyon jó a Te recepted is, én meg itt állok totál éhesen :) Mindjárt jól rá is kukkantok a receptedre, hogy részleteiben is megimserhessem (kacsamájból májgaluska, már a címéből imádom az egészet :). De még mit látok? Na mit? Báránybordát kelbimbóval!!!! Jaj, azt is el kell olvasnom gyorsan, mert mindkettő a kedvenceim között szerepel. Én meg nagy naívan kivettem a fagyasztóból egy finom hátszínt, amit kuszkusszal szeretnék elkészíteni, de már azon gondolkodok, hogy hol is tudnék kacsamájhoz jutni... Te gonosz :)