Conchiglie kapros-chilis óriásgarnélával
2018. augusztus 20. írta: motoroskonyhaja

Conchiglie kapros-chilis óriásgarnélával

Nyár van, meleg, sokan nem szeretnek ilyenkor huzamosabb időt tölteni a konyhában (azt le sem merem írni, hogy sokan máskor sem szeretnek időt tölteni a konyhában, inkább eszik a rendelhető ipari hulladékot ilyen-olyan ideológia mögé bújva, kifogásokat keresve). Én mondjuk kivétel vagyok, mert a konyha az otthonom lelke, nem véletlenül van a helyiség a lakás középpontjában. De nem én vagyok érdekes, hanem hogy nyáron -nagy melegben- sokan valami gyorsan elkészíthető ételben gondolkodnak, ha a főzés jut eszükbe. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a normális embereknek hosszú hétvégéje is van -amikor együtt lehetnek a szeretteikkel-  ráadásul még ünnep is, (ilyenkor pedig különlegesebb ételeket szeretünk az asztalra tenni), akkor már fel van adva a lecke. Én most pont ilyen receptet hoztam: gyors, egyszerű, elég könnyed és persze különleges is. Lássuk.

dscf6348.JPG

Conchiglie kapros-chilis óriásgarnélával

Hozzávalók:
40 dkg conhiglie tészta (oké, kagylótészta)
16 db óriásgarnéla (vagy 16 db óriásgarnéla farok)
2 dl habtejszín
2 db lime
Fél csomó kapor
Friss chili ízlés szerint
Bors


Elkészítése:
Ha egészben van a garnélánk pucoljuk meg, ha farkakat vettünk, akkor ezzel nincs is gondunk. A képen látható, hogy én főzve vettem őket, ezért rózsaszínűek (ha nyers garnélát veszünk akkor annak szürke lesz a húsa kibontás után, de nem kell izgulni, mert hőkezelés hatására szép rózsaszínűre változik az is). Az öngyújtó és a toll a méretek érzékeltetése miatt kerültek a képre, nem fogjuk megenni őket :)
dscf6318.JPGKezdjük el főzni a tésztát a csomagoláson megadott ideig. Amíg a tészta fő bőven, de bőven elkészülünk a rákraguval, hiszen az egész nem fog több időt igénybevenni, mint kb. 2 percet.
Melegítsünk egy serpenyőt, amibe minimális olivaolajat teszünk. Ha felforrósodott mehetnek is bele a garnélák, amiket sózunk, borsozunk, és oldalanként 20 másodpercig (igen-igen!) pirítunk. Nem szabad tovább, hiszen a főtt garnélát gyakorlatilag csak melegíteni kell, és ha tovább sütnénk, akkor a jól ismert gumis állagú rákokat kapnánk. Ha nyers garnélával dolgozunk akkor addig pirítsuk őket, míg rózsaszínüek nem lesznek (ez oldalanként maximum 45-50 másodperc)
Mehet hozzá a tejszín,
dscf6333.JPGmajd az aprított kapor.
dscf6334.JPGKavarunk egyet rajta, 
dscf6335.JPGMegszórjuk a friss chilivel, majd kavarunk újra egyet rajta és le is húzhatjuk a tűzről, a rákragu elkészült.
dscf6344.JPGAhogy írtam is, a fenti művelet kb. 2 percet vesz igénybe. Ha több ideig hőkezeljük a rákokat, akkor rákógumit fogunk kapni (mondjuk ez elég szar rossz poén, hiszen régen volt egy olyan óvszermárka, hogy Rákó, de mindegy).
Amint elkészül a tészta szűrjük le, porciózzuk, majd mindegyik adagra kanalazzunk a kapros-chilis rákraguból. Tegyünk mellé negyedekre vágott lime darabokat, azzal mindenki megspriccelheti majd a ragut. Szórjuk meg még friss chilivel (aki szereti, mint pl. én, a lime-nak amúgy is nagy barátja a chili). Egy pohár üde száraz chardonnay nagyon passzol hozzá!
Egy hosszú, ünnepi hétvégén -a nagy melegben- 15 perc alatt elkészülő, friss, izgalmas és elegáns fogást varázsolhatunk a családunknak vagy barátainknak.
dscf6346.JPGdscf6348_1.JPGJó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3614191415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása