Pirított ázsiai pulykamell zöldséges pak choy társaságában
2018. április 23. írta: motoroskonyhaja

Pirított ázsiai pulykamell zöldséges pak choy társaságában

Ma végre szabadnapos vagyok, így korlátlanul hódolhatok az itthoni szenvedélyemnek: a főzésnek. Mivel ma (is) igen meleg van, egy csomó étel eszembe jutott, hogy mit is készíthetnék. Taratorhoz még nincs elég meleg, forró japán uborkaleveshez sem, a kínai paradicsomleves is várathat magára a tojásaival, amíg kánikula nem lesz.  Ezért egy nagyon finom kárpátaljasi karalábéleves mellett döntöttem, rengeteg friss kaporral, amit volt anyósomtól tanultam (mit tanultam: lapátoltam minden egyes alkalomkor, ezerrel!) Ha kell a recept sikítsatok bátran! De mi legyen a második, a főfogás?

img_20180423_1516384.jpg

Keresgéltem a hűtőben, és találtam 2 csomag pak choyt, némi bio répát, a fagyasztóban pedig pulykamellet. Hát akkor legyen a főfogás ázsiai!

Pirított ázsiai pulykamellcsíkok zöldséges pak choy társaságában

Hozzávalók:
2 csomag (1 kg) pak.choy - bordáskel (LIDL-ben VÉGRE kapható)
40 dkg csíkozott pulykamell (én -szokás szerint- Tomi barátom háztáji, szabadtartású pulykamellét használtam)
1 üveg bambuszrügy (Aldiban kapható 299 Ft)
1 üveg szójabab csíra (Aldiban kapható 299 Ft)
1 szép darab sárgarépa (úgy 20 dkg, én kizárólag bio sárgarépát használok)
1 fej vöröshagyma
1 szál újhagyma
2 evőkanál sötét szójaszósz ("imádom" azokat a recepteket, amik annyit írnak: szójaszósz. Bakker, de milyen? Mert baromira nem mindegy, hogy világos (amit "sózásra" használnak, vagy sötét, amit pedig főzésre....)
1 evőkanál gyömbérpor
8 gerezd fokhagyma aprítva
2 cső friss chili (lehet piros vagy zöld, én most zöldet használtam (Spar-ban lehet venni))
Fél citrom (én kizárólag bio citromot használok)
Bors


Elkészítése:

A csíkozott (julienne-re vágott, of course) sárgarépát nagyon kevés zsiradékon pirítani kezdjük a bambuszrüggyel és az egyik darabolt chilivel. img_20180423_1428099.jpgRáöntjük a szójaszósz felét, beledobjuk a darabolt újhagymát, és tovább pirítjuk. Ha kell (és néha kell!) adunk hozzá 0,5 dl vizet is.img_20180423_1429125.jpgBeletesszük a félfőre vágott vöröshagymát, majd jól összepirítjuk az egészet.img_20180423_1430560.jpgMikor a zöldségek kellően megpuhultak kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. Most jöhet a pak-choy, azaz a bordáskel. Negyedekre vágjuk, majd a visszamaradt zsiradékba tesszük a darabokat. Nem fog egy serpenyőbe egyszerre beférni az egész, így két részletben kell sütni. A szójaszósz maradékát elosztjuk a zöldségeken, és abban pirítjuk meg őket. Most mehet hozzá a fokhagyma és a gyömbér (én mindkettőnél port használtam, lehet megkövezni érte)img_20180423_1434167.jpg A pak-choy puhulásáig pirítjuk (nem kell több neki oldalanként 2 percnél!!! Ne a mi kelkáposztánkból induljunk ki!)img_20180423_1436209.jpgAmikor a zöldségek elkészültek tegyük félre őket. A maradék szaftban pedig....
img_20180423_1456305.jpgTehát a maradék szójaszószos szaftban pedig kezdjük el sütni nagyon magas hőn a pulykamell-csíkokat. Nem kell semmi fűszer, hiszen a serpenyőben bőven ott van minden a szójaszószban.
img_20180423_1456597.jpgForgassuk át a húsokat alaposan, és egy perc múlva ezt fogjuk látni:
img_20180423_1458078.jpgGyönyörű, aranybarna, szaftos húst fogunk kapni! Mos jöhet az egészhez a szójacsíra.img_20180423_1501029.jpgAz egészet elkeverve pedig nincs más hátra, mint alaposan meglocsolni ....img_20180423_1502163.jpgFriss,bio citrommal.
A tálaláshoz már semmi más nem hiányzik, mint egy újabb adag friss chili, pár szelet paradicsom, és az újhagyma zöldje pár szelet, teljes kiőrlésű kenyér társaságában.img_20180423_1516265.jpgÜde, friss, finom, különleges éééééés GYORS! Kell ennél több, egy csodás vacsorához? Szerintem nem ;)

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4113857574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.04.23. 20:43:59

Fantasztikus recept, már csak egy wok-ot kéne beszerezni és mehetne is a főzőcske :) Szeretem nagyon az ázsiai konyhát ,különleges. Amúgy láttam ázsiai szószokat meg fűszereket kategorizálva a Tescoban, ebben az újságban
www.ujsagomat.hu/tesco/

vollen 2018.04.24. 16:56:03

Engem érdekelne a kapros karalábéleves receptje!
Nem írtam naggyal, de tekintsd sikításnak... :)

Attilajukkaja 2018.04.24. 20:44:40

Nagyon szép, ...csak a kenyeret nem értem hozzá.

PiszkosFreddy 2018.04.24. 20:49:36

Tetszett a recept, ínycsiklandó.
Én is örömmel fedeztem fel a Lidl-ben pak choyt, de a Kőbányai úti kínain kicsit olcsóbb, mint minden, úgy mint: kagyló-szósz, vörös/sárga/zöld curry paszta, csili paprika, kókusztej (bár egy hónapja a Lidl-ben 299 Ft volt a 400 ml-es,bespejzoltam) citromnád, koriander, szójaszósz, galanga, stb.
A karalábéleves receptet kérem szépen én is.
@takacsveca93: ne maradj wok nélkül, hidd el, megéri.

motoroskonyhaja 2018.04.24. 21:07:31

@vollen: @PiszkosFreddy: A karalábéleves több, mint egyszerű.

Hozzávalók:
2 db szép nagy karalábé (kb.50 dkg)
Bő 1 liter tyúkhúsleves
1 fej finomra vágott vöröshagyma
1 csomó friss kapor
1 teáskanál fűszerpaprika
Bors


Elkészítése: a húslevesbe tesszük a megtisztított, és hasábokra vágott karalábét és a nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd felforraljuk. Visszább vesszük a lángot, beleszórjuk a fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk, és a karalábé puhulásáig főzzük a levest. Amikor a karalábé pugha akkor tesszük bele a finomra vágott friss kaprot, kavarunk egyet rajta, majd elzárjuk a lángot, mert elkészültünk. Én szoktam a levesbe főzni kevés tésztát is, de volt anyósomék anélkül fogyasztják, viszont tálaláskor tejföllel és kevés ecettel ízesítik (én meg kevés chilivel ;) .
Ennyi, nem több. Tüök egyszerű és nagyon finom. Én legalábbis imádom.
Bármilyen kérdés nmerülne fel nyugodtan írjátok meg, szívesen válaszolok!

motoroskonyhaja 2018.04.24. 21:08:26

@Attilajukkaja: Egyszerű a válasz: Kicsit szaftosabb lett, mint gondoltam, ezért adtam mellé kenyeret :)

motoroskonyhaja 2018.04.24. 21:09:59

@PiszkosFreddy: Sajnos itt vidéken (Ajkán) nincs ilyen piac, így én már annak örülök, hogy egy multi végre árul ilyet :) Persze én is szoktam beszerző túrára menni a fővárosba, de ilyenekből sajnos nem tudnék annyira feltankolni, mint szeretném.

motoroskonyhaja 2018.04.24. 21:10:41

@takacsveca93: Nem írtam a posztban, de én sem wok-ban készítettem, bár az is van itthon. Egyszerű normál serpenyőben készült az étel :)

Attilajukkaja 2018.04.25. 10:16:27

@motoroskonyhaja:
"Kicsit szaftosabb lett"
Így már érthető! Bár az ázsiaiak ezt picit másképp szokták megoldani. :o)))
(Én eleve szaftosra szoktam az ilyet készíteni.)

A fickó 2018.04.25. 14:07:54

Egy időben termesztettem a bok choy-t, de főleg liszteskék miatt abbahagytam a káposztafélék termesztését. Igaz akkor a reggeli tojásba is bc-t tettem, gyorsan nő és sok is lett. A minap valahogy megkívántam és odáig vetemedtem, hogy vettem a lidlibe belőle - nem kellett volna. :( Egy még mindig ott szárad a hűtőben, de nem visz rá a lélek, hogy megegyem. Íztelen vizes vacak, azokhoz képest, amiket termesztettem. Egyszer, ha teheted kóstold meg ennek a műtrágyamentes szabadföldi változatát, más műfaj. :)
Momentán a wasabino-ra vagyok rákattanva, az már fejlődik a kerben. :)
Az "autentikus kenyér" helyett inkább némi rizst adtam volna mellé. :D

Attilajukkaja 2018.04.25. 14:42:41

@A fickó:
"inkább némi rizst adtam volna mellé"
Ezt nyilván ő is nagyon jól tudja, csak már túl éhes volt ahhoz, hogy nekiálljon rizst főzni.

PiszkosFreddy 2018.04.25. 14:43:54

@motoroskonyhaja: Aoooúúú....ez jó kis recept,és tényleg eccerű', és gyors, és szimpik a kiegészítők !
Köszönöm szépen !
@A fickó: Igen, az a pok choy is sokkal jobb, amit a kínai piacon veszek,
Amúgy milyen talajelőkészítést(trágyázást)igényel a házi termesztés ?

motoroskonyhaja 2018.04.25. 19:37:26

@Attilajukkaja: Igen, tudom, sőt: én is imádom a szaftosabb dolgokat. Egyszerűen a pak choy kicsit több levet engedett, mint reméltem (mert közben fotóznom kellett ugye... :) és ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak :)

motoroskonyhaja 2018.04.25. 19:41:41

@A fickó: Teljesen igazad lehet! Sajnos itthon én nem tudok nagyon más forrásból finomabb zöldséghez jutni. Ajka a világ közepe, de annyira nem, hogy Erzsi néni a Feketegyémánt utcából a piacon a saját termesztését árulja :D :D :D. Amikor a fővárosban járok szoktam vásárolni normálisabb alapanyagokat, de az sitty-sutty elfogy sajnos :(
A liszteskék miatti termésbeszüntetést teljes mértékben megértem, volt olyan év, hogy az összes paradicsomomat tönkretették az erkélyen...

motoroskonyhaja 2018.04.25. 19:43:47

@A fickó: @Attilajukkaja: Igen, én is tudom, hogy jobb lett volna, de a kenyér ebben az esetben sokkal gyorsabb volt (ráadásul kéznél is volt). Amúgy bio teljes kiőrlésű volt a lelkem, ha ez csökkent valamit a bűnömön ;)

(amúgy mostanában nagyon rákaptam a saját sütésű kenyérre -vettem egy iszonyat jó kelesztő tálat- de most volt itthon ez a pótléknak szánt bio, hát ezzel éltem ;)