Japán spenótleves
2018. április 13. írta: motoroskonyhaja

Japán spenótleves

Már megint mi a frász van? Vagizik a gyerek a Japán konyhával újra? A válasz igen és nem is, egyszerre. Itthon a spenót egyeduralkodó  főzelék-fronton, hiszen majdhogynem csak ezt készítjük belőle, ami nekem annyit jelent:  csak ezt tudjuk készíteni belőle, ennyire telik a fantáziánkból. Pedig a spenót sokkal, de sokkal többre hivatott... De a főzeléken túl is van ám élet, de még milyen! Mutatom is: img_20180413_1853370.jpg

 Tudom: ronda, de annál finomabb :)

 Egy nagyon egyszerű és gyors levessel készültem, aminek a neve: Spenótleves szezámmaggal és miszóval. img_20180413_1853320.jpg

Japán spenótleves (Hórenszó no gomamiso shiru) - volt egy kedves kommentelőm, aki kérte, hogy magyarosan írjam le az idegen neveket, az Ő kérésének engedtem most

Hozzávalók:
20 dkg leveles (tehát nem pürésített) spenót (én fagyasztott BIO spenótot használtam hozzá - ALDI, TESCO)
1 l dashi lé (3 tasak dashino moto vízben feloldva) (a dashino moto neten rendelhető, nevetséges áron)
2 teáskanál szezámmag (meg is lehet őrölni, de én inkább egészben szeretem, feketét használtam az ételhez)
3 púpos teáskanál fehér (shiro) miszo

Elkészítése:
A vizet felmelegítjük, és hozzáadjuk az első dashino moto-t. Mikor a víz felforrt tegyük bele a spenótot (az én BIO spenótjaim korongokból álltak, ezért néznek ki így a képen)

img_20180412_1126128.jpg
Amikor a spenót felolvad és elkeveredik, a víz pedig újra forrni kezd adjuk hozzá a dashino moto második tasakját és a szezámmagot (lehet őrölni is, de én jobban szeretem az egészben hagyott szemeket). 

img_20180412_1132550.jpg

img_20180412_1133161.jpgMár csak a dashino moto utolsó tasakja van vissza...

img_20180412_1135023.jpgNincs más dolgunk, mint feloldani a miszót és elkeverni az utolsó dashino motoval; zárhatjuk el a lángot, mert a levesünk elkészült.
Ennyi, nem több, már csak a tálalás marad hátra. Én imádom friss, darabolt tofuval enni, de anélkül is mennyei. Ma viszont friss, nyers medvehagymával és savanyított bébikukoricával tálaltam, egy kevés chiliszósz társaságában.

Különleges, gyors, egészséges és nagyon finom. Kell ennél több egy hétköznapi, olcsó ételhez? Szerintem nem.img_20180413_1853370_1.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2013828290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[HPhD]Blokkolnam 2018.04.14. 09:11:21

Ezt sosem értettem, hogy ha valamiben zöldség van, az már "egészséges" :) Persze, változatosan kell étkezni, nyilvánvaló... amúgy ez a leves szintén azt adja mint a spenótpüré: agyonfőzöd a szerencsétlen spenótot. Sokkal jobban adja magát ez a zöld, ha az ember csak egy nagyon picit megpirítja olívaolajon, kis tört fokhagymával, és lime-ot csorgat rá a végén (plusz só/bors)...

motoroskonyhaja 2018.04.14. 10:29:22

@[HPhD]Blokkolnam: Változatosan kell étkezni igen, egyetértünk. Ez a leves nem attól egészséges, hogy zöldség van benne :) Miso paszta (erjesztett szójabab) és friss nyers medvehagyma is van benne/rajta, a spenót pedig bio. Emellett nem terheli meg a gyomrot, sok rostot tartalmaz, az ásványi anyag tartalmáról nem is szólva. A spenót nincs agyonfőzve, pont ez a lényege. Ez a leves kb.6-8 perc alatt készül el, ha még gyorsabban szeretném előbb kiolvasztom a spenótot, nem fagyasztottan teszem a lébe. Bármilyen kérdés esetén szívesen válaszolok, szép napot!

[HPhD]Blokkolnam 2018.04.14. 10:44:27

@motoroskonyhaja: itt már elkezdték árulni nálunk a friss helyi spenótot, lehet ki fogom próbálni azzal a levest, imádok minden fajta levest :)

motoroskonyhaja 2018.04.15. 23:56:59

@[HPhD]Blokkolnam: Nálunk is van már friss spenót, imádom! Viszont nem vagizásból, vagy ilyesmiből használok bio-t. Én is a leveles spenótot imádom, ezek a spenótok is ilyenek (ezért is vannak korongba rendezve), amiket használok. Egyszerűen azért választok bio-t, mert a normál spenót szára rendesen felszívja a műtrágyát (pl nitrátot) és a szár maga nagyon telített vele. A tanácsom: ha helyi frisset veszel tépd le a szárát (amit amúgy én is imádok, és szeretek felhasználni), hogy minél kevesebb nitrát kerüljön a szervezetedbe!
Ha bármiben tudok segíteni írd meg/le, és én szívesen válaszolok!