Imádom a krumplis tésztát, mégis olyan kevésszer készítem. Hogy miért? Mert egy sor másik kedvenc étel vár arra, hogy megfőzzem/megsüssem, aztán pedig befaljam. De a krumplis tészta igazán olcsó, finom, laktató és egyszerű is egyben. Egy fárasztó nap végén -ha tartalmas fogást szeretne valaki olcsón- nyugodtan készítse el, nem fog csalódni benne!
Egyszerű krumplis tészta jéghideg kovászos uborkával
Hozzávalók:
1 kg hámozott főtt krumpli
50 dkg száraztészta (én fodros nagykockát használtam hozzá)
1 fej vöröshagyma
5 dkg sima füstölt kenyérszalonna
1 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, nem más!)
1 teáskanál őrölt kömény
Bors
Só
Elkészítése:
Tényleg egyszerű lesz a recept! Tegyünk egy fazekat a tűzhelyre, amiben sós vizet forralunk. Amikor felforrt a víz szórjuk bele a száraztésztát és kezdjük el főzni. Ne felejtsük el időnként megkeverni! Amíg a tészta fő fogjuk a vöröshagymát és félfőre vágjuk. Az aprított kenyérszalonnát zsírjára sütjük egy felforrósított serpenyőben; ebbe dobjuk a hagymát. Beleszórjuk az őrölt köményt is, majd alaposan átkeverjük. Ugye azt már mindenki tudja, hogy a kömény zsírban oldódó, azaz így teljesedik ki az íze?!
Amikor a vöröshagyma pirulni kezd mehet bele a fűszerpaprika is, amit szintén elkeverünk a hagymával. Ne felejtsük el a fűszerpaprika előtt lehúzni a serpenyőt a tűzről, különben meg fog égni az egész, és keserű lesz.
Jöhet a férfias rész: az alapba tegyük bele az időközben felkockázott főtt krumplit is, amit sózunk, borsozunk is egyben,
és tegyük az egészhez a kifőtt és leszűrt tésztát.
Keverjük át az egészet, majd rotyogtassuk 4-5 percig, hogy az ízek valóban összeérjenek.
Húzzuk le a tűzről, mert elkészültünk az étellel, csak a tálalás maradt hátra! Jóféle házi kovászos uborkával és friss paradicsommal adjuk az asztalra. Ha szeretnénk szórjunk a tetejére kevés oregánót és kakukkfüvet, meg fogja hálálni az étel!
Jó étvágyat!
Most szereztem be nagyon finom marhahúst, legközelebb az egyben sült fasírtoké lesz a főszerep, három recepttel is készülök (lesz köztük normális hamburger is), remélem várni fogjátok!