Evelyn sajttortája forró szederszósszal
2013. augusztus 20. írta: motoroskonyhaja

Evelyn sajttortája forró szederszósszal

Tegnap kirándulni voltunk Farkasgyepű mellett, Csurgókúton, és az erdőben rengeteg érett szedret találtunk. Először csak ott helyben élveztük ezt a finomságot, aztán kipattant az isteni szikra: készítsünk vadszedres sajttortát! A tortát -sajnos- nem én készítettem, hanem Evelyn lányom, mégpedig úgy ahogy ő szereti. Isteni finom, egyszerű és különleges. Az édes tortához pedig kiválóan illik az édesen savanykás forró szósz. Ebben a szomorkás időben pedig kimondottan ünnepi hangulatot ad.

tor01.JPG

Hozzávalók:
40 dkg krémsajt
30 dkg + 15 dkg szeder (de más bogyós gyümölcsből is szuper)
17,5 dkg darált keksz
17,5 dkg kristálycukor
2 zacskó vaníliás cukor
0,5 doboz tejföl
10 dkg vaj
3 db tojás
2 evőkanál liszt
1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, a darált kekszhez adjuk, majd sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk. Ha a keksz túl száraz tehetünk hozzá kevés tejet.

tor02.JPG

Ezt a masszát 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10 percig sütjük. Az idő letelte után kivesszük a sütőből, majd langyosra hűtjük. Addig nyugisan össze tudjuk állítani a krémet. A krémsajtot, lisztet, kristály- és vaníliás cukrot, a tejfölt és a tojásokat összekeverjük. Lehet kanállal is, de egy kis robotgépes segítség mindig jól jön :) Ebbe a masszába forgassuk bele -óvatosan- a 30 dkg szedret. Nem nagy etvasz, ugye? Ezt a krémet már rá is tehetjük az időközben langyosra hűlt tésztára és mehet is vissza a sütőbe 45-50 percre, szintén 180 fokra. Amikor a süti közepe kezd kicsit beesni és a széle pirul, akkor már jó, de azért végezzünk egyszer-egyszer egy tűpróbát is (vagy bénázzunk villával, ahogy én is belekontárkodtam....)

tor03.JPG

Nem, most még nem falhatjuk. Várjuk meg újra, míg szoba hőmérsékletűre hűl, és dugjuk be a hűtőbe egy éjszakára. A maradék szedret tegyük egy lábosba a porcukorral együtt, és forraljuk addig, míg levet nem ereszt (pár perc az egész). Villával össze is nyomkodhatjuk és még forrón, a tortaszelet mellé tálaljuk.

Jó étvágyat!

Aki nem volt még Csurgókúton mindenképpen menjen el egyszer, csodaszép! Íme pár kép ízelítőül:

DSCF1346.JPG

DSCF1353.JPG

DSCF1361.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr665468015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

objekt678 2013.08.21. 21:25:25

Kedves Evelyn Kisasszony !
Magam csak kikapcsolódni járok kedves Édesapja blogjára: sokat dolgozok, el vagyok fáradva s nagyon üdítően tud írni Édesapja az ételekről. Nekem érdekes olvasmány.
Egy népet a piacáról és a konyhájáról ismerhetünk meg igazán.
Ilyen alapon ez az ország eddig nagyon lesújtó képet mutat:((
De ha Ön, Evelyn kisasszony már ilyen ínycsíklandó dolgokat tud készíteni, akkor van remény !
( A mai napom különösen fárasztó volt, de Ön lelket öntött belém. Már csak egy lányom van, aki nem igen tud főzni, de újra fogok próbálkozni !

A tarte mennyei lehetett, de Édesapja ínyencségéből kiindulva nem értem azt a piciny makulát, mit a " 2 zacskó vaníliás cukor" jelenít meg. Vaníliás cukrot otthon készítünk . Vaníliából és cukorból.
Édesapjára legyen büszke.
Nagyszerű lehetett ez a finomság. Ezt -azt hallottam már tarte-okról, de ez a keksz-liszt elegyítés ez kísérletezésre ösztönöz.
Kedves Kisasszony: a sütőpapírnál jobb a szilikonforma:
1. gazdaságosabb ( még egy AuchanTesco- minőségnél is több, mint háromszázszor használhatók fel
2. A sütőpapír gyártásánál két olyan anyagot használnak fel, minek élettani hatása vitatott ( hogy a Kínában gyártott szilikonba mit lapátolnak a nagyobb haszon érdekében, azt nem tudom)
3. Sokkal gyakorliatasabb, egyszerűen kifordítom belőle

objekt678 2013.08.21. 21:33:08

Értelemzavaró hiba javítása:
" Már csak egy lányom van, aki nem igen tud főzni, "
Kettő lányom van és egy fiam ( ezzel édesapjának tartozom, mert én is kérdeztem Tőle)
és a mondat helyesen úgy hangzik, hogy: már csak egy olyan lányom van, aki nem tud főzni, de ő is fejlődik végre.

motoroskonyhaja 2013.08.23. 18:58:17

Kedves objekt678 üdv újra itt! Csak nem nyaralni voltál? ;)

Evelyn lányom nagyon örült a kommentnek! Azért annyit elárulhatok, hogy a vaníliás cukor -valószínűleg- az egyetemi évei alatt beidegződött rutin mozdulatnak volt köszönhető, a sütőpapír pedig nekem ;) A szilikont én is imádom, de így rusztikusabb egy-egy süti oldala (már ha nem takarja el az ember körben holmi diós forgáccsal).

Jorus 2013.08.25. 21:25:17

Remek recept. Ijesztően hamar elfogyott. :-) Köszönet érte!