Ha ez a Pokol, akkor ez kell nekem!
2013. augusztus 10. írta: motoroskonyhaja

Ha ez a Pokol, akkor ez kell nekem!

Rengeteg vendéglő kritikát olvastam már a neten különböző blogokban, amiket alapvetően jónak tartok. Egy bibi van csupán velük: nagy részük a fővárosi puccos, bazi drága helyekre és pár frekventáltabb nagyváros hasonlóan drága éttermeire koncentrálódik. De mit tehet az egyszeri motoros -pardon: egyszeri utazó- aki a szívének oly kedves magyar tájakon utazik keresztül, és megéhezik? Hát belemegy a vakvilágba! Mert ki a frászt érdekel az, hogy egy kisvárosban hol lehet kajálni? Menjünk a legközelebbi mekibe és toljuk az arcunkba a megszokott ételeket. Nos: nem nekik szánom a mai postot! 

ordog_001.jpg

Ajka pizzéria-nagyhatalom. Ezt teljesen nyugodt szívvel ki tudom jelenteni. Egy olyan "városban", ami önmagát 30.000 lélekszámúnak hirdeti 12-15 pizzéria elég érdekes (és ebben a normál éttermek nincsenek benne. Aki rendszeresen olvassa a blogot tudja: a legritkább esetben szoktam étterem-kritikát írni. Most azért teszem meg, mert ebben a rekkenő hőségben rengetegen látogatnak el a Nagy pocsolya partjára (gyk: Balaton), és kisebb vagyonokat hagynak ott holmi "ínyencségért". NE tegyék! Ismerem a balatoni árakat. A horror enyhe kifejezés rá. Nem akarjátok felfedezni a környéket? Tartsatok velem Ajkára!

ordo_homl.jpg

Kisváros, a maga kisvárosi bájával. Ördögsarok Étterem és Pizzéria. Egy sarki épület a központban (minő meglepő), amit messziről meg lehet ismerni. Hangulatos teraszok. Pesten a romkocsma a menő. Ördögék a kettő keveréke. 80-as években épült épület, felújított kereszteződés, és mégis hangulatos helyiség fogad. Két terasz, ami már önmagában is jó ötlet, belső tér: irány Amerika! Finom zene. Relikviák. Rockabilly. Marilyn és Elvis. Mintha a 66-os úton lenne az ember, ahol megáll egy finom ételre a nagy pusztaságban. Kedvesek és figyelmesek. Gyorsak. Baromira. Az ember rendel, megkóstolja a jéghideg csapolt sört (vagy a reggeli kávéját) és már hozzák az ételt. És éjjel-nappal nyitva vannak, ha az ember éjszaka szomjazna meg. Mondom: éjjel-nappal. A Balcsitól 40 km-re....

ordog_belso.jpg

Ínyencség? Sokszor csábítóan hangzik ez a szó. Egy-egy frissensült, vagy egytálétel is lehet az. De mindig az, aminek hisszük? Teszteltem őket. Többször is. Többször álnéven rendelve. Más-más címre kérve az ételeket. Kollégákat szerveztem be, hogy rendeljenek. És hogy mi lett az eredmény? Mondok pár példát, ami nem átlagos éttermi teljesítmény:

Tegye fel a kezét, aki kóstolt már szicíliai rakottast!? Tudjátok miből áll? Le fogtok hidalni! Fokhagymás tejföllel locsolt sertéspörkölt reszelt sajtos spagettivel takarva, kemencében (mondom KEMENCÉBEN) egybe sütve. És a hasonlóan sütött lecsós rakottashoz mit szólnátok?

Hát mit csinálnátok egy négy személyre szóló Óriás hamburgerrel, aminek a puffancsától kezdve a húsáig mindent helyben készítenek? Na jó: a majonéz nem helyi, szólni is fogok nekik, hogy ez nem járja....

orias_burg.jpg

Esetleg kérnétek grillezett hot-dog specialitásokat 9 féle módon? Mondom: grillezik, sajttal együtt. Ez azért még a Körúton sem szokványos, ugye? Jöhet egy sültkolbászos-virslis például? Természetesen sajttal együtt grillezve.

Persze, az ilyen kaják nagyvárosi ifjaknak -pár kivételtől eltekintve- alapvetőek lehetnek. Gondolom akkor frissen sült lángost is kapnak ott többféle módon, mert Ördögéknél az is van.

langos_01.jpg

Ahogy minden sarki étteremben/pizzériában széria a helyben készült szilvalekváros gőzgombóc vanília sodóval, ami minimum kétemberes adag.

A fentiek egyike sem az a szokványos, de Ördögéknél ez az alap. A kedvességen, figyelmességen, beszélgetésen túllépve, mert náluk ez szintén a vendéglátáshoz tartozik.

Nagyon régi vágyam volt, hogy egyszer "úriemberesen" elmenjek itt helyben reggelizni. Nem, nem 10 dkg parizer és 4 zsömi + egy kakaóra gondoltam a helyi kisboltból... Egy tartalmas villásreggelire vágytam, miután felkeltem. Ördögéknél 10 féle forró reggeli vár mindenkit. Megfelel kezdetnek? Nekem igen! Finom, friss, tápláló.

Persze náluk minden olyan is megtalálható, ami az ilyen helyeken szokásos: előételek, saláták, levesek, frissensültek, készételek, tészták, desszertek, gyrosok, melegszendvicsek, hambrugerek és hot-dogok. Soroljam tovább? 

norm_01.jpg

Eddig nem írtam róla, de egy valami azonban csak itt található meg: a tuti pizzák! Szabadság. Kaland. Vágy. Route 66. Ismerős? Akkor ismerős lesz az is, hogy pont 66 féle pizzát kínálnak, ott helyben, kemencében készítve, forrón, frissen tálalva. Ja, hogy a Nagymező utcában nem biztos, hogy ismerik az édes, -esetleg- banán alapú pizzákat? És erről ki tehet? :) Senki nem fog csalódni akkora a választék, mindenki megtalálja a kedvére valót. Én minden esetre élvezem - nagyon is- hogy ilyen különleges hely van itt a mi kis városunkban, nekünk, értünk: VENDÉGEKÉRT!

pizz03.jpg

Szeretitek az amerikai életérzést? Bejön nektek Marilyn vagy Elvis (vagy mindkettő....;)? Szeretnétek egy olyan helyen enni, ahol eredeti amerikai relikviák között, vagy a hangulatos, több kerthelyiséges teraszon fogyaszthatjátok el a helyben, kemencében készült ételeket? Akkor NE lehúzósékhoz menjetek a Balcsin egy hekkre vagy kolbászra, hanem kanyarodjatok Ajka felé a hangulatos Balaton-felvidéki bazalt sziklák között, és élvezzétek a finom ízeket és egy kisváros hangulatos esti -vagy reggeli- fényeit.

A fentiek mellett Ördögék mindenféle mókát szoktak szervezni. Most pl. a fejükbe vették, hogy SZÜRETI HETEKET szerveznek augusztus 13-tól szeptember 30-ig. Hogy miből is áll a „Szüreti hetek”? Nos az alábbi ajánlattal várnak mindenkit:

Szüreti tál 1 (EGY!!!!!!) főre:
Marha hátszín erdei gombával,
Sült oldalas,
Sült borjúmáj,
Hagymás tört burgonya,
2 dl aszófői fehérbor.
Ára: 1990 Ft.

Én időben szóltam :)
Jó étvágyat!

Adatlap:
Ördögsarok Pizzéria és Étterem
8400 Ajka, Béke u. 18 (Mesterek Háza)
Telefon: 30/ 602-8602, 88/ 633-919
facebook: facebook.com/ordogsarok.pizzeria
Nyitva tartás: éjjel-nappal
Konyha nyitva tartás: H-K-SZ-CS-V: 11-23-ig, Péntek-Szombat: 11:05-ig
A konyha nyitva tartása alatt a teljes étlap rendelhető.
Kiszállítás minden nap: 11-23-ig
Napi menü: H-P 11-14-ig
Reggeli: 7:30-11-ig

A fényképek az Ördögsarok engedélyével lettek felhasználva. A fenti írás NEM szponzorált.

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr375454536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2013.08.11. 01:09:19

Vállalnak kiszállítást...hmm..Székesfehérvárra? Kár. Pedig a cikk olvastán baromira megéheztem.
süti beállítások módosítása