Egyszerűen: csirkepörkölt
2013. május 11. írta: motoroskonyhaja

Egyszerűen: csirkepörkölt

Csirkepörköltet mindenki készít, és -ahogy mondani szokták- ahány ház annyi szokás. Azonban rengeteg helyen csirkepörkölt néven csirkegulyás vagy csirkepaprikás fut, lévén nem pörkölik, hanem csupán főzik a húst, méghozzá jó sok lével. Nézzük hát, én hogyan is készítem, mert ez is egyszerű, mint a kapanyél:)

kep01.JPG

Hagyományos csirkepörkölt spenótos gnocchival

Hozzávalók:
1 kg csirke comb és szárny (ha valaki szereti mell is mehet bele, bár a sovány hús nem jó pörköltnek)
1 szép fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 evőkanál gyönyörű házi fűszerpaprika (bogyiszlói rulez!)
1 szép nagy babérlevél

bors

Elkészítése:
Zsiradékot hevítünk (zsírt vagy napraforgó olajat, de lehet aprított szalonnát is kisütni). Ebbe szórjuk az aprított vöröshagymát és a köményt. A kömény illata így nem csak az orrunkat fogja csiklandozni, hanem -mivel zsírban oldódik- így adja ki a legjobban az ízét is. Amíg vígan serceg a hagyma nyugodtan bontsunk egy palack hűtött száraz vörösbort, kell ebben a nagy melegben a szakácsnak is egy kicsi ;) Villányi, szekszárdi, egri: mindegyik nagyszerű minőség és pazar íz, élvezzük ki hát a pillanatot! No de miket is beszélek...
Amikor a hagyma kezd pirulni húzzuk le a tűzről és hintsük meg a minőségi fűszerpaprikával. Keverjük át alaposan, majd tegyük vissza a tűzre. Most tegyük bele a csirke alkatrészeket (amiket persze előtte gondosan daraboltunk: a combot kétfelé, a szárny marad ahogy vettük (azaz két ízületes!), a mellet pedig falatnyira). Most kezdődik a főzés igazán!

por01.JPG

A csirkedarabok kezdenek felforrósodni, a paprika pedig nem nagyon komálja a hőt, ezért kevergessük becsülettel kb. 4-5 percig. Amikor a csirkehús kezd színt kapni öntsünk alá 1-1,5 dl vizet (ne többet!), nyomjuk rá a fokhagymát, tegyük bele az egy nyamvadt szem babért, picit borsozzuk, keverjük át és öntsünk még egy pohár bort magunknak: a nehezén már túl vagyunk.

por02.JPG

A pöresznek kb. 1 óra kell (míg az alkatrészek megpuhulnak). Ami fontos még, hogy a főzés közben elpárolgott vizet időnként pótoljuk, hiszen az az 1-1,5 dl víz hamar el tud illanni. Legtöbb esetben -én legalábbis úgy gondolom- pont ezért engednek sokan több vizet a húsra, mert akkor nem kell mellette állni és kavargatni, hanem magára lehet hagyni az ételt. A pörkölt mellett állva és borozgatva van időnk egy másik fazékban vizet forralni, és abban kifőzni a gnocchit. Persze lehet nokedlivel is készíteni, de nekem a burgonyás gombóc jobban bejön hozzá. A gnocchit én a végén bébi spenóttal kevertem össze, jól egészítette ki a pörkölt ízvilágát. Mindenképpen finom savanyúságokkal tálaljuk. Én savanyú uborkával, koktélparadicsommal és saját termesztésű savanyított jalapenoval ettem meg. Jó étvágyat!

por03.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr45294651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.13. 09:56:40

Nagyon jó, a fotókon már az íz is érződik. Nekem kicsit merész párosítás a gnocchi, mi hagyományosan nokedlivel szoktuk tolni. Gratula.

motoroskonyhaja 2013.05.13. 19:41:02

@Húsimádó: Köszönöm, hát a főzés közben nekem is nagyokat kellett nyelnem ;) Miért gondolod merésznek a gnocchit? Nem áll messze a nokedlitől (mellesleg pedig ez volt itthon kéznél, és nem kellett nokedlit készítenem, de ezt csak halkan mondom... :)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.13. 22:06:51

@motoroskonyhaja: Hát a gnocchi olasz, a csirke pöri meg magyar, de végül is nincs messze egymástól... De az a jó, ha az ember a konvenciókat néha felrúgja.

motoroskonyhaja 2013.05.14. 20:40:48

Igen, a gnocchi olasz, de messze nincs olyan távol az ízvilága a mi konyhánktól, mint gondolod/gondolnád! Régebben burgonyás nudlival is próbáltam, de a gnocchi ízvilága is hasonló, mint a mi nokedlink (na ja, kevesebb a tojás, több a krumpli benne). Érdemes kipróbálni, nincs vele annyi munka, és az eredmény hasonló. Én amúgy ilyen "perverz" vagyok, ma is valami szentségtörést készítek.... ;)

Blade_RRunner 2013.11.28. 12:00:01

Jellegében meglehetősen hasonlít arra, ahogy én tanultam, és készítem. Amellett, hogy azért apró trükköket most kilestem ebből a receptből, annyit tudok esetleg hozzátenni, hogy egy kevés(!) zöld paprikát és paradicsomot is szoktam használni. Méghozzá úgy, hogy a felaprított paprikát (szinte) egy időben teszem be e a hagymával. Így a teljesen szétfőtt paprika sűrű, ízletes szaftot eredményez.

motoroskonyhaja 2013.11.28. 20:11:49

@Blade_RRunner: ez így van, sokkal sűrűbb szaftot (ahogy a felségem mondja: zaftot) eredményez. Én nagyobb adagoknál szoktam alkalmazni a paprika-paradicsom kombót, de csak simán hozzáteszem a kajához (az íze végett), sosem pirítom. Lehet ez azért van, mert én -bár a lecsót imádom- a lecsós ételeket valahogy nem.

huitlacoche 2014.11.19. 09:52:24

kár, mert jónak tűnik, de csak lassan tanuljuk meg, hogy minden ételnek volt vlami sajátja, mikor kitalálták. nem kell minden pörköltbe kömény, főleg nem a szárnyasba. fokhagyma és babérlevél....?
ez nem cigánypecsenye, sem kocsonya,
és a legfontosabb, a szalonna, talán kevés
tv paprika hol marad.

motoroskonyhaja 2014.11.19. 21:17:37

@huitlacoche: A szárnyas (IS) szereti a köményt, bár tény: csínján kell bánni vele, mert nem az a cél, hogy kiérezzük, hanem hogy kiegészítse, gazdagabbá tegye a pörkölt ízét (ilyen pl. a kakukkfű is: sokan azt gondolják nem illik a szárnyashoz, pedig istenien ki tudja egészíteni, ha megfelelő mennyiségben tesszük hozzá). Pont ezért 1 mokkáskanálnyi a mennyiség :) Jó magyar szokás szerint úgy fűszerez a legtöbb ember, hogy a fűszerek is rendesen kiérződjenek, ennyit a hazai főzési szokásokról :) A fokhagyma és a babér szintúgy ezt a célt szolgálja: gazdagítja az ízvilágot anélkül, hogy külön kiéreznénk az ízét. Ha viszont sok füstölt szalonnát teszünk alá az erősen el tudja nyomni a pörkölt -és a minőségi csirke- ízét (persze normális szalonnáról beszélek - házi, szabadtartású mangalica, sima füstölt- nem pedig bóti generál).
Ez pörkölt, így nem kell hozzá paprika vagy paradicsom. A szerb eredetű lecsós alap nem szükséges egy ilyen ételbe, ez amúgy is egy újmódi magyar találmány: lecsós alapot minden paprikás ételbe! Attól lesz igazán magyaros :) Ahogy írtam is: nagyobb adagokba (10 adag vagy felette) mehet bele (a lébe!!!) 1-1 (!!!) db paprika és paradicsom darabolva (és nem pirítva), de ekkora adagnál nem javaslom.
Szóval csak bátran próbáld ki ;)
Olyan ez, mint egy másik receptem, ami húsleves, de teszek bele 1 db szardellát és 1 kanál sötét szójaszószt. A kutya nem mondja meg, hogy van benne (mert nem lehet kiérezni) de sokkal teltebb, aromásabb, karakteresebb íz a végeredmény...
A receptnél amúgy a pörkölés a lényeg (ezért helyeztem erre a hangsúlyt), hiszen a hazai háztartások 99%-a nem pörköltet készít, csak annak hívja :D

motoroskonyhaja 2014.11.19. 21:21:50

@huitlacoche: Majd' elfelejtettem: sem a kocsonyába, sem a cigánypecsenyébe nem kell kömény...
A cigánypecsenyéhez babér sem kell.

Itt vannak a receptek hozzá:
Cigánypecsenye:
motoroskonyhaja.blog.hu/2014/06/05/a_legjobb_ciganypecsenye

Kocsonya:
motoroskonyhaja.blog.hu/2014/01/05/kocsonya_es_abalt_sertesfej

huitlacoche 2014.11.19. 21:35:08

Na akkor sorjában. Ugye tudod, hogy egyikönk sem tévedhetetlen, egyébként én sem csak kedvtelésből főzöm, s már jó idelye. Szóval szerinted a szárnyas szereti a köményt, szerintem meg nem..... Kakukkfűben egyetértünk végsőkig, ezt minden klasszikus is megerősítené. Persze, rakd a fokit meg a babért, biztosan gazdagítja az ízvilágot. Csak én is azok pártját fogom, akik azt mondják, ne tedd.
Etöl még jó a pörkölted. Lecsórol meg szó sem volt, a paradicsom mellőzésében is eggyezünk. A tv paprika is jó régen megvan már, s én ragaszkodom is hozzá. Tudod, egy kevés, csak hogy gazdagítsa.

huitlacoche 2014.11.19. 21:38:09

Ja és köszi a cigánypecsenyét és kocsonyát.
Azt egyébként viccnek szántam.

motoroskonyhaja 2014.11.24. 11:43:39

@huitlacoche: Nem kedvtelésből főzöl? Akkor miért? :) (gondolom ez a szakmád, ezért is írtad így). Én kizárólag kedvtelésből csinálom munka után mind a főzést, mind a blogot (már ha van időm rá, lásd csak most tudok válaszolni Neked, mert napok óta el voltam havazva)

Persze, így van: ízlések és pofonok, vagy ahány ház annyi szokás, de ez a természetes, és pont ettől gazdagabb a gasztronómia, ettől változatosabbak az ételek :)
Igazad van, lecsóról nem írtál, én már a paprikánál azt feltételeztem, hogy jön a paradicsom is :)
A friss tv paprika tényleg jó bele, mert valódi, friss paprika-ízzel gazdagítja az ételt.

huitlacoche 2014.11.24. 12:25:45

köszönöm a válaszod és élvezd a főzést

mercredi 2021.02.24. 22:45:11

Erdei Ferenc : Néprajzi ínyesmesterség.
Én sokat tanultam ebből a könyvecskéből.

motoroskonyhaja 2021.02.25. 22:24:27

@mercredi: Ismerem, és örülök, hogy más is olvasta, bár Ő alapvetően a csirkepaprikásról beszél benne. Az Ínyesmester szakácskönyvében, és Gundel Kis magyar szakácskönyvében is jó alapokra tud lelni az ember, azokban létezik a csirkepörkölt fogalma és receptje is. Persze Magyar Elek könyvében egy receptben szerepel a pörkölt és a paprikás is (ő pl. 1-1 kanál csomtlével engedi fel az ételt a pörkölés során), Gundel pedig (jó szokásáhopz híven) grammra pontosan megadja az összetevőket ;)
süti beállítások módosítása