A pizzát mindenki szereti, az már más kérdés, hogy inkább megrendeli, minthogy bíbelődjön vele otthon. Pedig -minimum- ugyanazt a minőséget el tudjuk érni, minimális munkával jár, és az sem mellékes, hogy töredékébe kerül, mintha rendelnénk.
Pizzatészta
Hozzávalók:
30 dkg liszt (én BL80-as kenyérlisztet használok)
1,7 dl víz
1,5 evőkanál olivaolaj
csipet élesztő (vagy harmad tasak instant élesztő)
csipet cukor
csipet só
opcionálisan fűszerek, de oregánó és kakukkfű mindenképpen ajánlott bele
Elkészítése:
Mi sem egyszerűbb!!!! Az élesztőt keverjük el a vízzel, majd öntsünk egybe mindent. Ahogy a képen látszik, én szoktam beletenni szárított fűszernövényeket is, pl. kakukkfüvet, oregánót.
Gyúrjuk pár percig. Kis gömböckét fogunk kapni.
Ezt a gömböcöt takarjuk le addig, míg a rátéteket, vagy a ragut elkészítjük. Amikorra elkészülünk velük a tészta is meg fog kelni.
A megkelt tésztát kivesszük a tálból, és olyanra nyújtjuk, amilyenre csak akarjuk. Van, aki a vékony tésztára és van, aki a vastagra esküszik, tehát mindenki nyújtsa olyan vastagra, amilyenre szeretné. A lényeg, hogy a végén egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük bele.
Ha szeretnénk, akkor kb. 2 centisre darabolt sajttal körberakhatjuk a szélét, majd a tésztát ráhajtva sajttal töltött szélű pizzát fogunk kapni. Így mindenki meg fogja enni a szélét is:)
Raguk, feltétek
Mindenki azt rak rá, amit szeret, amit kíván, vagy ami éppen van otthon :) Én most két kedvencemet fogom megosztani. Tenger gyümölcsei olajbogyóval és extra sajtokkal, és sonkás-szalámis újhagymával, saját pizzaszósz alapon.
Tenger gyümölcsei feltét
Hozzávalók:
30 dkg tenger gyümölcsei
1 dl főzőtejszín vagy tejföl
fél fej vöröshagyma
só
bors
pár szem zöld olajbogyó
pár dkg parmezán
sok-sok guoda
1 tojás
Elkészítése:
A sütőt kapcsoljuk be, és a legmagasabb hőfokot válasszuk! A tenger gyümölcseit olvasszuk ki (nem önmagában, hanem mindig hideg vízben!!!). Sajnos itt falun nem kapni frisset, így nekem be kell érnem a fagyasztottal. Pár éve még a 35 km-re lévő Tescoban simán hozzá tudtam jutni ezekhez frissen, de manapság egy olajos halat tartalmazó konzervben is több hal van, mint abban az áruházban a halpulton....
A hagymát aprítsuk fel, ahogy a tenger gyümölcseit is. Egy serpenyőben pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a főzőtejszínt vagy tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, majd zuttyantsuk bele a tenger gyümölcseit. 1 perc rotyogás után húzzuk le a tűzről és öntsük a pizzatésztára.
Tegyük rá a darabolt olajbogyót, és reszeljünk a tetejére parmezánt. A parmezán sütés közben bele fog olvadni a tenger gyümölcsei raguba, isteni ízzel ajándékozva meg azt!
Üssünk a közepére egy tojást (nem kötelező, de én imádom a pizzán a sült tojást:) és reszeljünk rá sok-sok gouda sajtot. Az olcsó gouda nagyon jól olvad, és legalább van íze!
Ha eddig elérünk a sütő is felfűtötte magát. Tegyük a pizzát felülről a második sínbe (ha a legfelsőbe tennénk akkor szénné égne a teteje, lévén kb 2 cm maradna a pizza és a sütő felső része között:) és addig süssük, míg a sajt ráolvad a ragura (kb. 6-8 perc MAXIMUM!!!!)
Sonkás-szalámis feltét
Hozzávalók:
10 dkg sonka
10 dkg paprikás szalámi
1 szál újhagyma
1 tojás (írtam, hogy a mániám:)
sok-sok gouda sajt
pizzaszósz
Elkészítése:
A pizzaszószt kenjük a tésztára, és ne sajnáljuk a széléről sem. A szeletelt sonkát szórjuk rá, rakjuk rá a szalámikat is. Üssünk a közepére egy tojást, és szórjuk meg az aprított újhagymával. Reszeljük rá a sajtot, majd toljuk be a sütőbe.
A fentebb leírt módon és ideig süssük készre.
Bazi egyszerű és nagyon finom. Minimum olyan, mint a rendelt, de az ár a töredéke. Nem egy nagy etvasz elkészíteni, próbáljátok ki!
Ha valakit érdekelne a saját készítésű pizzaszószom jelezze, és leírom ;)