Lélekmelegítő levesek
2013. február 02. írta: motoroskonyhaja

Lélekmelegítő levesek

Bahh, ez a taknyos, nyúlós, szürke idő. Esőbogarak másznak az ablakon lefelé, kint minden szürke és vizes. Ilyenkor vágyok arra, hogy valami izgalmas, valami forró és tápláló leves kerüljön az asztalra. Legyen az hagyományos, vagy különleges: mindegy, csak előttem gőzölögjön.

bab02.JPG


Babgulyás házi csipetkével

Hozzávalók:
40 dkg marha leveshús (lábszár, nyak)
2 szál sárgarépa (kb. 30 dkg)
1 szál gyökér (kb. 15-20 dkg)
1 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
20 dkg áztatott bab
1 paradicsom
1 paprika
3-4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
6-8 szem borókabogyó
egész kömény
fűszerpaprika

virsli, kolbász

A csipetkéhez:
10 dkg liszt
1 tojás

Elkészítése:
Először elkészítjük a csipetkét. Nem lesz nehéz folgunk: fogjuk a lisztet, ízlés szerint sózzuk, majd összegyúrjuk a tojással. Jó kemény tésztát fogunk kapni. Ezt szépen -ahogy a nevében is van- szétcsípkedjük, így máris kész a házi csipetkénk:)

bab01.JPG

Majd a kockázott szalonna zsírját kiolvasztjuk, beletesszük az aprított vöröshagymát és az egész köményt. A köményt azért most, mert a hagymával és a zsiradékkal együtt hevítve adja ki igazán az ízét. Aki kolbásszal szereti azt is most tegye bele karikázva, hadd sülhessen ki a zsírja. Ha a hagyma megpirult lehúzzuk a tűzről, és meghintjük egy evőkanál fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a falatnál kisebb kockára vágott marhahúst, megsózzuk, és nagyon kevés (max. csak 1 dl) vizet aláöntve 5 percig pároljuk. Ekkor beledobjuk a darabolt zöldséget (gyökeret, répát, fokhagymát, paradicsomot), az áztatott babot, fűszerezzük (a babérlevéllel, borssal, összetört borókabogyóval, sóval), felengedjük 1,5 liter vízzel, majd lefedve felforraljuk. Hozzáadjuk a csipetkét, és a hús puhulásáig pároljuk a levest (kb. 1-1,5 óra). Időközben elfővő levét pótoljuk. Amikor a hús puha lehúzzuk a tűzről. Tálaláskor ne feledkezzünk meg a foszlós, puha kenyérről és a csípős paprikáról. A jóféle vörös fröccsöt bűn az étel mellől elhagyni! Virslivel és kolbásszal tuningolhatjuk.

Tipp: gulyáskrémmel gazdagítható
Tipp: a hús puhulása után burgonyát belefőzve is nagyon finom, bár én csipetke mellett nem teszek bele.


Kimchi leves - kimchi jjiggae

A kimchi leves korea nemzeti levese, ahogy a kimchi a nemzeti étel. Mi is ez a kimchi? Nem más, mint savanyú káposzta, de bors és babér helyett gyömbért és chilit használnak hozzá. Olyannyira népszerű, hogy amikor koreai űrhajós készült az űrbe a kormány több millió (!!!) dollárt költött arra, hogy az űrhajósnak ne kelljen nélkülöznie fent ezt a csemegét. Mellesleg bazi egészséges, és otthon is játszva elkészíthető. Ha bárkinek kell a kimchi recept dobjon egy mailt, és küldöm az elkészítési módját!

Hozzávalók:
50 dkg kimchi
3-4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál almaecet
5 dl víz
20 dkg tofu
1 fej vöröshagyma
bors
chili (Erős Pista a só miatt nem jó, vegyünk helyette TRS chiliőrleményt - hiperekben kapható a nemzetközi részen.
Kotányi és egyéb szarok NEM jók!)
pici olaj
40 dkg főtt rizs

Elkészítése:
A vöröshagymát vágjuk félfőre. A kimchit csöpögtessük le, majd azt is aprítsuk fel. Az olajat hevítsük fel egy fazékban, majd tegyük bele a vöröshagymát. Amikor üvegesedni kezd dobjuk hozzá a darabolt kimchit. Amíg pirul, a visszamaradt kimchilébe öntjük a szójaszószt, ecetet, tegyük bele a zúzott fokhagymát, chilit, majd borsozzuk meg. Keverjük át alaposan. Ezzel a keverékkel öntsük fel a piruló hagyma-kimchi kombót, majd töltsünk hozzá 5 dl vizet. 5 percig forraljuk közepes lángon, majd tegyük hozzá a falatokra darabolt tofut is, és újabb 5 percig rotyogtassuk. Tálkákra osztott rizs mellé tálaljuk. Egy kanál rizs a szájba, hozzá a forró és csípős kimchi, nincs is ennék nagyobb boldogság!

kimchi01.JPG

Perzsa joghurtleves csicseriborsóval és lencsével - As-e maszt

Hozzávalók:
10 dkg csicseriborsó
10 dkg darált marhahús
2 fej vöröshagyma
6 evőkanál olivaolaj
2 teáskanál kurkuma
10 dkg lencse
10 dkg rizs
1 csokor petrezselyem
1 csokor metélőhagyma
1 csokor korianderzöld
fél csokor kapor
4 szál tárkony
2 gerezd fokhagyma
pár friss mentalevél
4 dl natúr joghurt (nehogy valaki Danonet tegyen bele, joghurtot írtam!)
2 dl tejföl
bors

Elkészítése:
A csicseriborsót áztassuk be pár órára. Ha konzerv van, akkor nyertünk időt :) A darált húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá aprítva a vöröshagyma felét. Sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük.

perzsa01.JPG

A masszából dió nagyságú golyócskákat készítünk, majd félretesszük. Jól látjátok, nem kell hozzá "ragasztó", se tojás, se zsemlemorzsa, se bármi más. Egy nagyobb fazékban 4 evőkanál olívaolajat forrósítunk, majd lassú tűzön aranybarnára pirítjuk benne az aprított vöröshagyma másik felét. Sózzuk, borsozzuk, és hozzászórjuk a kurkumát. Egyet keverünk rajta, majd felöntjük az egészet 1,5 l vízzel, és beledobjuk a leszűrt csicseriborsót. Lefedve, közepes lángon 30 percig forraljuk. Az idő letelte után egyszerűen belezuttyantjuk a lencsét és a rizst, átkeverjük, majd a szépen formázott húsgombócokat is a levesbe tesszük; további 20 percig rotyogtatjuk. Közben a mentán kívül valamennyi FRISS fűszernövényt finomra metéljük, és szintén a leveshez adjuk. Lassú tűzön még további 80 percig főzzük. Keverni nyugodtan lehet, a húsgombócok nem fognak szétesni! A maradék olívaolajat megforrósítjuk egy serpenyőben, belenyomjuk a fokhagymát és a finomra vágott mentát. Csupán egyet keverünk rajta és le is húzzuk a tűzről. A joghurtot egy tálba öntjük, hozzáadunk pár kanál levest, átkeverjük, majd lassan csurgatva a leveshez adjuk. Egyet még rottyantunk rajta, és le is húzhatjuk a tűzről. Tálaláskor a levest kimerjük a tányérokba, meglocsoljuk a mentás-fokhagymás olajjal, és -aki kér- teszünk rá egy-egy kanál
tejfölt.

perzsa02.JPG

Nem a legegyszerűbb leves, ezt elismerem, de az íze!!! A friss fűszernövények zamata a joghurttal, a kurkumával, a gombóccal és a hüvelyesekkel páratlan! Sőt: olyan, mint a mi töltött káposztánk: minél többször melegítjük annál finomabb! Ez a leves nem az elkészítése napján a legjobb, hanem 2-3 nap múlva. Próbálja ki mindenki, aki egy csepp melegségre, fűszeres zamatú közel-keleti ízekre vágyik!

Ha pedig kicsit messzebb "utazna" az olvasó, és nem csak levesben gondolkodik, akkor legközelebb megtalálhatja -többek között- a japán, misóval sült padlizsán receptjét is:

padlizs.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr355058863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása