Motoros konyhája

2017\02\18

Egyszerű ázsiai pirított csirke zöldséges rizzsel

Imádom az ázsiai konyhát. Gyors, laktató, finom, és legtöbbször egészséges. Engem mindig elbódítanak a friss hozzávalók, az intenzív ízek és a sok roppanós zöldség, az egyszerűség mellett. Persze azt is tudom, hogy a legtöbb itthoni embernek a galanga, a tamarind, kombu, miso és egyéb alapanyagok értelmezhetetlenek. Éppen ezért most olyan receptet mutatok be, aminek a hozzávalói a legtöbb itthoni nagyáruházban is kaphatóak, hogy azoknak is kedvet csináljak, akik eddig azért nem nyúltak ilyen receptekhez, mert nem tudták honnan is szerezzék be az alapanyagokat. Pont ezért az egzotikus(abbnak tűnő) alapanyagokhoz odaírtam a beszerzési lehetőségeit is. Ezt a receptet akár hétköznap este is elkészíthetjük, munka után, és ígérem, hogy nagyon finom élményben lesz részünk.

dscf4885.JPG

Egyszerű ázsiai pirított csirke zöldséges rizzsel

Hozzávalók:
1 csirkemell filé (az egész mell csont és bőr nélkül)
20 dkg rizs (én basmatit használtam hozzá - lehet kapni a Pennyben, Lidl-ben, Tescoban is)
40 dkg fagyasztott ázsiai zöldségkeverék (lehet kapni a Pennyben, Lidl-ben, Tescoban is)
1 fej vöröshagyma
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér (Penny, Lidl, Aldi, Tesco, Spar)
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál bambuszrügy (Aldiban vettem)
2 evőkanál világos szójaszósz (Tesco, Spar, Aldi, Lidl)
1 evőkanál halszósz (Tesco, Spar, Aldi, Lidl)

Elkészítése:
Ahogy mondani is szoktam: sitty-sutty :) Először is tegyük fel a rizst főni. Hogyan is tesszük fel? Kevés olajat hevítünk egy magasabb falú edényben. Amikor az olaj forró szórjuk bele a rizst, majd keverjük addig, míg a szemek fehéredni nem kezdenek.

dscf4870.JPGAzonnal vegyük takarékra a hőt és öntsük fel annyi vízzel, amennyi kétszeresen ellepi. Fedjük le és hagyjuk magára. Az ázsiai zöldségkeveréket készítsük el úgy, ahogy leírják. Amíg készül, tegyünk egy wokba (vagy más, magasabb falú edénybe) kevés zsiradékot. Hevítsük fel, majd dobjuk bele a félfőre vágott hagymát, a szeletelt friss gyömbért és a szintén szeletelt fokhagymát (klasszikus kínai indítás).

dscf4878.JPGKeverjük át, majd mehet bele a lecsöpögtetett bambuszrügy is. 3-4 percig pirítsuk össze, majd jöhet az egészhez a felcsíkozott, és a világos szójaszósszal összekevert csirkemell.

dscf4880.JPG1 percig hagyjuk így, mert ha rögtön keverni kezdenénk, azzal lehűtenénk az edényt. Egy perc után keverjük át, hogy szépen összekeveredjen a hús a zöldségekkel. Amíg a keverék puhul és pirul szűrjük le a rizst, majd hűtsük le hideg vízzel. A legtöbben ezért készítenek túlfőtt, összetapadt rizst (és ezért vesznek inkább horror áron zacskós, előfőzött rizst), mert nem hűtik le azonnal miután megfőtt, így a rizsük tovább fog főni.... Keverjük össze az ázsiai zöldségekkel, és el is készültünk a körettel.

dscf4874.JPGA csirkemellet locsoljuk meg a halszósszal,

dscf4882.JPGkeverjük el, és pirítsuk össze. El is készültünk! Nincs más hátra, mint a tálalás. Porciózzuk ki négy részre a zöldséges rizst, majd kanalazzuk a tetejükre a szaftos csirkehúst.

Én szójabab csírával koronáztam meg a tányérokat (Aldiban vettem), és úgy tálaltam.

dscf4892.JPG
Persze lehet turbózni is, ha valaki gazdagabban szereti: a zöldséges rizshez üthetünk tojást, a csirkét megbolondíthatjuk kevés osztrigaszósszal (Auchan, Tesco) vagy friss chilivel is (Lidl, Spar, Auchan), de a friss koriander (Tesco) is jóbarátja az ételnek. Az egész nem több, mint maximum 30 perc. Ennyi idő telik el -jobb esetben- a pizzarendelés után, mire kiér a futár. De mennyivel másabb, mennyivel minőségibb, mennyivel gazdagabb és egészségesebb, rádásul frissebb és egyedibb fogást tudunk ennyi idő alatt és ezen az áron a családunk asztalára tenni!

Jó étvágyat!

csirke ázsia szójaszósz rizs halszósz gyömbér csirkemell ázsiai csirke

2017\02\05

Tejszínes zellerkrémleves egyszerűen

A zeller elég megosztó étel - szerintem. Sokan csak muszájból használják - pl. húslevesbe tesznek belőle egy-egy darabot, aztán gyakorlatilag kifújt a tudomány. Pedig nagyon finom, egészséges és olcsó is, használjuk hát minél többször fel. Én imádom, és rendszeresen készítem is. Most pl. egy teljesen egyszerű tejszínes zellerkrémleves formájában varázsoltam magam elé.

dscf4834_1.JPGTejszínes zellerkrémleves friss újhagymával és pirított vöröshagymával

Hozzávalók:
50 dkg tisztított zeller
1 dl habtejszín (nem édesített)
1,2 l csirkehúsleves, vagy alaplé (én ÍGY készítem az alaplevet)
Fél fej vöröshagyma
Fehérbors

Elkészítése:
A hozzávalókból is látszik, hogy tényleg egyszerű a recept. Semmi mást nem kell tennünk, mint a csirkealaplébe szórni a finomra vágott vöröshagymát, és a durva kockára vágott (előtte megtisztított) zellerdarabokat. Ízlés szerint megborsozzuk, majd felkapcsoljuk a hőt. Mikor a leves felforrt, vegyük vissza takaréklángra, és lefedve gyöngyözve főzzük addig, míg a zeller meg nem puhul. Ha a zeller kellőképpen puha fogjunk egy botmixert, és alaposan turmixoljuk össze az alapanyagokat. Jöhet a kóstolás, most lehet sózni, ha nem lenne elég sós. Kóstolás után öntsük hozzá a habtejszínt, keverjük el és már el is készültünk vele!

Tálalásnál szórjuk meg friss újhagyma zöldjével és pirított vöröshagymával. Íme. Egyszerű, gyors, finom és laktató. Ha szeretnénk gazdagíthatjuk pirított zsemlekockával, normálisabb aromás sajttal, vagy -ahogy én is tettem- őrölt chilivel. Friss citrommal locsolva is nagyon jó tud lenni!dscf4830.JPG

Természetesen rengeteg módon elkészíthetjük a zellert, én is imádom másképpen elkészítve is.

Levesként pl. így is szeretem: Fehérboros zellerkrémleves kardamommal, parmezánnal és friss petrezselyemmel

Nagyon jó főételként is: Egyben sült zeller pecsenye módon

Természetesen köretként is imádom: Balzsamecetben sült tarja szójaszósszal és sült zellerrel

De keleti módon elkészítve is nagyon finom: Pirított zöldségtál fényezett csirkemellel

Jó étvágyat!

 

 

 

leves tejszín zeller krémleves alaplé zellerkrémleves

2017\01\07

Uborkás-szalonnás töltött karaj

Jó kis hidegek vannak a napokban, jól esik ilyenkor egy kiadósabb sült, és hozzá forró szósz. Arról nem is beszélve, hogy a konyha melegében mennyivel jobb is kitekinteni az ablakon a zord tájra, és a hidegtől didergő fákra.

dscf4004.JPG

Szalonnával és savanyú uborkával töltött sült karaj forró zöldségpürével

Hozzávalók:
4 db karaj
4 dl húsleves
2 savanyú uborka
12 dkg húsos szalonna
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 karalábé
1 szem krumpli
4 dkg vaj
5-6 babérlevél
Bors

Elkészítése:
Olyan egyszerű, hogy egyszerűbb már nem is lehetne. A karajszeleteket alaposan kiverjük, majd sózzuk, borsozzuk. Mindegyikre rakunk egy fél savanyú uborkát (én hosszában vágtam fel több darabra, így jobban el tudtam rendezni a húson). Ugyanezt tesszük a húsos szalonnával is Ha megvan a töltelék már csak fel kell göngyölni a húst. Én körbe kötöttem még cérnával, hogy ne essenek szét sütés közben. Egy serpenyőt forrósítunk, majd a húsok minden oldalát aranybarnára pirítjuk. Kivesszük a serpenyőből a húsokat és félretesszük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Amíg a sütő felfűt megpucoljuk és daraboljuk a zöldségeket, majd egy tepsibe tesszük az egészet. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a babérlevelet. Ráöntjük a levest, és jöhet a zöldségek tetejére a pirított hús is. A húsokról természetesen távolítsuk el a cérnát, mielőtt a zöldségekre tesszük. Mindegyik húsra egy kisebb darabka vaj is kerül.

dscf3995.JPG

Fedjük le az egészet, és toljuk be a forró sütőbe. Süssük mindvégig lefedve, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha a zöldségek puhák vegyük ki az ételt a sütőből, tegyük külön a húsokat pihenni. A zöldségekről öntsük le a levet, de ne kidobjuk, hanem rakjuk félre. Tegyük a zöldségeket egy mélyebb tálba és kezdjük el összeturmixolni. Turmixolás közben lassan adjunk hozzá a félretett léből, mindig csak annyit, amennyit a püré felvesz, így elkerülhetjük, hogy túl híg legyen.

Nem marad más hátra, mint a tálalás. Tegyünk minden tányérba egy jó adag forró pürét, helyezzük rá a karikára vágott húsokat, és adjunk mellé valami finom köretet. Én most pirított nudlival kínáltam.

dscf4007.JPG

A forró szósz nagyszerű kiegészítője a savanyú uborkás, szalonnás húsnak.

Jó étvágyat!

 

sertés sertéskaraj sült hús karaj szalonna szósz töltött hús zöldségpüré szalonnás hús

2016\12\13

Gundel borjúpaprikása

Gundel Károly, az "újkori" (azóta sajnos baromira feledésbe merült) magyar konyha egyik nagykövete volt. Halálának 60. évfordulóján szeretnék tisztelegni előtte egy általa kreált, és VALÓBAN világszínvonalú ínyenc recepttel.dscf4286.JPG

Imádom a borjút, de sajnos itthon nem lehet kapni normális minőségűt (vagy csak én nem tudok az eldugott kis helyekről, házi vágóhidakról - de akkor sikítsatok, és adjatok tippeket). A Magyar Élelmiszerkönyv sem definiálja pontosan mit is jelent az, hogy egy hús borjú. Nemrég azonban olyan csodás borjúcombot találtam Bécsben, hogy nem tudtam neki ellenállni (és persze nem is akartam :) )

Gundel féle borjúpaprikás

Hozzávalók:
1 kg borjúhús (én zsenge borjúcombot használtam) (ha csontos az a hús, akkor 1,25 kg-t használjunk a recepthez)
3 dl normális (azaz minimum 25% zsírt tartalmazó) tejföl (Tescoban, Sparban is kapható)
16 dkg (kb. 2 db) TV paprika
8 dkg (kb. 1 kicsi) friss paradicsom
12 dkg vöröshagyma (kb. 1 közepes fej)
10 dkg zsír (NE bótit vegyünk, sokkal jobb hozzá a házi)
2 dkg liszt
12 gr (kb. 1 evőkanál) normális minőségű fűszerpaprika


Elkészítése:
Nagyon egyszerű, nem kell parázni tőle.

dscf4226.JPG

A borjúhúst 2x2 cm-es kockákra vágjuk, majd félretesszük. Lábasban felhevítjük a zsírt (én Tomi barátom házi mangalica zsírját használtam hozzá), ebbe tesszük bele a finomra vágott vöröshagymát. Éppen csak megpirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a fűszerpaprikát.

dscf4239.JPG

Erre az alapra dobjuk a kockázott borjút.

dscf4240.JPG

Elkeverjük, sózzuk, majd újra elkeverjük és pörkölni kezdjük. Mikor a hús színt kapott kevés vízzel (vagy csontlével) felengedjük, majd mérsékeljük a tüzet. Lefedjük, és időnként megkeverve így pároljuk tovább. Ha a levét elfőtte mindig csak kevés vizet öntsünk alá, hogy a hús ne főjön, hanem rövid lében, szinte zsírjában pörkölődjék.

dscf4244.JPG

Amikor a hús puhulni kezd adjuk hozzá a kockára vágott paprikát és a paradicsomot (igen, most, és nem előbb), és ezekkel együtt pároljuk készre.

dscf4246.JPG

Amikor a hús finom puha mehet bele a liszttel elkevert tejföl is. Ezt úgy érdemes beletenni, hogy -miután a lisztet elkevertük a tejföllel- kevés szaftot adunk hozzá. Elkeverjük, majd jöhet hozzá még egy kis szaft. Azt is elkeverjük, így nem lesz csomós a tejfölös-lisztes alap. Ezt az elkevert sűrítőt adom hozzá -folytonos keverés mellett- a szaftos húshoz.

dscf4250.JPG

Gundel szerint köretként galuskát, tarhonyát vagy főtt burgonyát kínáljunk hozzá, plusz feltétlenül valamilyen pikáns savanyúságot. Én a tarhonya mellett döntöttem (mivel évek óta nem ettem már, pedig imádom nagyon) és borókával eltett savanyú uborkával, céklával és friss cseresznyepaprikával adtam az asztalra.

dscf4282.JPG

A krémesen lágy szaft, és a szájban szinte olvadóan puha hús tökéletes párost alkot a finoman csípős, pikáns savanyúságokkal.

Jó étvágyat!

borjú borjúpaprikás tarhonya borjúcomb Gundel Gundel paprikás

2016\11\19

Kolbászos-tejfölös lencseleves

Ilyen zord időben az egyszeri motoros is előszeretettel fogyaszt forró, tartalmas ételeket. Tomi barátom is érezte az ősz hűvösségét, mert végre (és ezerszeri rimánkodásomra) disznót vágott. Megkaptam -többek között- a szörny fejének a felét (260 kg-s volt a szerencsétlen, szabadon tartott disznó, ezért is hívom szörnynek...), amit ahogy kell, meg is abáltam, utána pedig két napon keresztül faltam a fenséges csemegét. Ha érdekel az abált sertésfej receptje katt IDE.dscf4208.JPG

Kolbászos-tejfölös lencseleves

Hozzávalók:
3 szép szál sárgarépa (kb. 25 dkg)
2 szál petrezselyemgyökér (kb. 15 dkg)
1 fej vöröshagyma
10 dkg lángolt kolbász (remélem tudjátok mi a különbség a lángolt és a füstölt kolbász között! Ha nem, kérdezzetek...)
1,5 dl normális tejföl (NEM light, zsírszegény és társai...)
20 dkg szárított lencse
6 db borókabogyó
5 dkg karalábé
5 dkg zeller
4 gerezd fokhagyma
4 db babérlevél
1 púpozott teáskanál fűszerpaprika (én kizárólag bogyiszlai fűszerpaprikát használok)
Fél csokor friss petrezselyem
Negyed citrom
Bors

Elkészítése:
A fej mellett persze egy sor mást is kértem tőle (zsírt, oldalast, tarját, csülköt, nyelvet, körmöt, bőrkét, éééééés finom lángolt kolbászt is).

A csodás lángolt kolbász egy részének ezzel meg is pecsételődött a sorsa: pirítsuk meg és forró levesbe vele!

Ma dobtam egy hátast amikor ránéztem a hőmérőre, és 18 fokot mutatott. Pedig milyen jól elgondoltam, hogy ebben a hideg, őszi időben ennél a forró levesnél nem lehet jobb. Nem baj. Ezt a finom, gazdag levest terveztem mára, és nem érdekel a hőmérséklet; el fogom készíteni. Krémesen tejfölös, füstösen kolbászos-húsos, pikánsan citromos, frissen petrezselymes. Saját készítésű tökmagos kenyérrel és friss, csípős cseresznyepaprikával nincs is jobb csemege, ha egy gazdag, igazán őszi ételt szeretnénk készíteni. Na de lássunk is hozzá, nem lesz nehéz!

Hevítsünk kevéske zsírt egy fazékban. Mikor a zsír felolvadt dobjuk bele az aprított vöröshagymát, és a karikára vágott kolbász felét.

dscf4177.JPG

Kevergessük addig, míg a kolbász kiengedi a szaftját, és a hagyma is megpirul.

dscf4181.JPG

Öntsük fel 2 dl vízzel, így a letapadt pörzsanyagokat is feloldjuk. Mehet az egészhez az összes zöldség, amit előzőleg megpucoltunk és egyenlő darabokra vágtunk (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé). Keverjük át, és tegyük hozzá a fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk. Higítsuk további 1,2 liter vízzel (vagy ha van alaplével, mert így gazdagabb ízvilágot fogunk kapni). Dobjuk bele a babérlevelet, a maradék karikára vágott kolbászt, a zúzott fokhagymát és a zúzott borókabogyót is. Hadd forrjon az a leves!

dscf4182.JPG

Mikor az étel felforrt tegyük hozzá az aprított petrezselyem felét, és most tegyük hozzá a szárított lencsét is.

dscf4186.JPGNem, nem kell a lencsét előzőleg beáztatni órákra, éjszakára, nem kell hozzá szódabikarbóna és társai. Csak zuttyantsuk bele a lencsét a lébe és kész! Fedjük le, és főzzük addig, míg megpuhulnak (ez kb. 40-45  perc, nem több!!!).
Mikor a zöldségek puhák a tejfölt kanalazzuk egy edénybe, és merjünk rá a forró levesből 1 merőkanálnyit, nem többet.
dscf4187.JPGHabverővel keverjük el.

dscf4189.JPGAmikor szépen el lett keverve, és nincs benne semmi csomó, jöhet az újabb adag a levesből. Merjük bele az edénybe, és keverjük el. Majd még egy újabb adag a levesből. Megint keverjük el.

Ha ügyesek voltunk (és miért is ne lettünk volna azok), ilyen eredményt fogunk kapni:
dscf4190.JPG

Ezzel a "habarással" sűrítsük be a levest. Azért tettem a habarást idézőjelbe, mert ez nem habarás, hiszen nincs benne liszt ;)
dscf4198.JPG
Már semmi más dolgunk nincs, mint rottyantani egyet a levesen. Amikor szépen bugyog facsarjuk bele a citromot, keverjük el, és már le is húzhatjuk a tűzről. Együnk már, együnk, mert annyira finom! ;)
Szórjuk meg a maradék aprított petrezselyemmel, és friss kenyérrel, csodásan csípős savanyúsággal vagy csípős paprikával kínáljuk.

Ahogy a tűzforró, lélekmelegítő, testes, aromásan pikáns levest kanalazzuk, hozzá pedig a friss, ropogós héjú kenyeret törjük, az maga a csoda. Hát még ha a csípős, nyers cseresznyepaprikát is faljuk hozzá... Nem lehet betelni vele.

dscf4202.JPG

Jó étvágyat!

leves lencse citrom tejföl kolbász lencseleves kolbászos lencseleves