Motoros konyhája

2016\08\20

Rókagomba krémleves szójaszósszal

Aki olvas tudja, hogy imádom az erdei gombát és a természetet is. A kettő simán összeköthető: elmegy az egyszeri motoros kirándulni, és a friss levegőn, erdőben való császkálás közben rengeteg gombát tud szedni. Használjuk ki ezt a nagyszerű vasárnapot arra, hogy kicsit közelebb merünk menni a természethez, és gyönyörűbbnél gyönyörűbb erdei gombákat szedünk.

dscf3439.JPG

Begyűjtés után pedig ELVISSZÜK EGY GOMBASZAKÉRTŐHÖZ a szedett gombákat, mert ez KÖTELEZŐ!!!!!!! Ha pedig ehetőnek találtatik, azt meg is kell enni :)

A rókagomba az egyik legfinomabb gombaféle, ami a hazai erdőkben lelhető. Piacon kilója 4000-6000 Ft körül mozog, de ne adjuk meg az árusoknak azt a lehetőséget, hogy lehúzzanak ennyivel, inkább szedjük magunk.

Rókagombából rengeteg étel készíthető, kezdve a reggelinek szánt rántottától a különböző húsok ízesítésén át a köretekig és savanyúságokig. Én most az egyik legegyszerűbb receptet mutatom be, ami rókagombából készíthető: a krémlevest.

 

Rókagomba krémleves szójaszósszal gazdagítva

Hozzávalók:
60 dkg rókagomba
1 szép nagy fej vöröshagyma
Tányéronként 3-3 (azaz összesen 12) pirított bagettszelet
5 dkg sima füstölt szalonna (pl kenyérszalonna - én sima, füstölt, házi mangalica szalonnát használtam hozzá)
5 dkg vaj (VAJ, nem margarin)
1 liter zöldségleves, vagy csirkealaplé (ha kell a recept ITT olvashatjátok)
2 dl habtejszín
2 evőkanál sötét szójaszósz
Bors
Friss bazsalikom levél

Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy alig merem leírni.... Tehát: fogunk egy fazekat (vagy mélyebb serpenyőt) és feltesszük melegedni. Amíg melegszik felkockázzuk a szalonnát és a vajat, majd beledobjuk a fazékba, hadd olvadjon.

dscf3426.JPG

 Amíg a zsiradékok olvadnak felaprítjuk a vöröshagymát, és ezt is az edénybe tesszük.

dscf3429.JPG

Az egészet alaposan átkeverjük, és pirulni hagyjuk. Amikor a fenti kombó megpirult tegyük az egészhez a megmosott rókagombát is. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk zsírjára pirulni őket.dscf3430.JPG

Most önthetjük hozzá a zöldséglevest vagy az alaplevet. Lefedjük, felére vesszük a hőt, és kb. 15-20 percig főzzük, míg a gomba teljesen megpuhul.

dscf3433.JPG

Ekkor kiveszünk a gombákból pár darabot, amivel majd díszíteni fogjuk a leves-adagokat, és jöhet a tejszín. Beleöntjük, átkeverjük, és rottyantunk egyet rajta. Egy botmixerrel alaposan pürésítjük a levest; legyen finoman krémes. Pár perc rotyogtatás után jöhet a "titkos" fegyver: a sötét szójaszósz. Beleöntjük, átkeverjük és le is húzhatjuk a tűzről, mert a levesünk elkészült. A szójaszósztól mélyebb, teltebb aromák fognak előjönni a levesből, mégsem fog érződni az íze.

Pirított bagettel, aprított friss bazsalikommal és a félrerakott egész gombákkal gazdagítva tálaljuk. Ez a leves nálunk hagyományosan az ősz kezdetét is jelenti a teltebb ízvilágával, gyönyörű színével és állagával.

dscf3442.JPG

Jó étvágyat!

gomba szójaszósz gombaleves krémleves rókagomba gomba krémleves rókagomba krémleves

2016\08\14

Lecsó? Együk arabul!

Itt a lecsószezon, én is imádom: friss, zamatos, eszméletlen finom, egyszerűen: NYÁR. Már most rengetegen készítik ezt az ételt, hiszen igazi nyár végi finomság, de eltenni majd csak szeptember elején-közepén érdemes, addig mindenki élvezze a frissen készítettet.

Én is elcsábultam, de rendesen. Szerettem volna igazán másként is kóstolni, mint amit eddig megszoktam, pedig általában én is többfélét szoktam készíteni.

dscf3415.JPG

Rengeteg lecsó receptet ismerünk, és mindenki a sajátjára esküszik (joggal). Van aki tojással készíti és van, aki anélkül. Van, aki rizst is tesz bele, másnak ez az eretnekséggel ér fel. Vannak akik kolbásszal dúsítják, megint mások a virslire esküsznek. És ha még azt is hozzáteszem, hogy a világ sok részén  készítenek a mi lecsónkhoz hasonló ételt, tovább fokozható az izgalom és a változatosság. A franciák ratatouille-nak nevezik, az olaszok Peperonatanak,  törökök Menemennek, az arabok pedig Saksuka néven eszik ezt reggelente kétpofára.

Saksuka és hozzá házi naan

Hozzávalók:
5-7 szem napérlelte paradicsom
4 tojás (tanyasi)
1 szép nagy tv paprika
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál fűszerpaprika (bogyiszlai nagyon jó!)
1 kávéskanál szárított chili pehely
friss petrezselyem

2 evőkanál olivaolaj vagy repceolaj (én a repcét részesítem előnyben)

Elkészítése:
Ahogy írtam is az arabok ezt reggelire tolják, de tökéletes vacsorának is. Az elkészítése sem bonyolult, ellenben olyan illatokkal és ízekkel találkozhatunk, hogy másnap is azt akarjuk majd készíteni. Vigyázat, ez az étel függőséget okoz! :)

Tehát hevítsünk egy serpenyőt. Amíg az edény melegszik a hagymát apró kockákra vágjuk, a tv paprikát pedig felcsíkozzuk. A serpenyőbe löttyintsünk a kedvenc olajunkból, majd szórjuk bele a hagymát és a tv paprikát. Mehetnek hozzá a fűszerek is, azaz a római kömény, chili, fűszerpaprika, zúzott fokhagyma, cukor. Keverjük el,

dscf3393.JPG

majd hagyjuk rotyogni addig, míg a tv paprika kissé megroppan. Most jöhet a darabolt paradicsom. Én az erkélyemről származó koktélparadicsomot használtam hozzá, de ilyenkor már bátran lehet venni a boltban is, mindegyik finom.

dscf3395.JPG

Ahogy a paradicsomok bekerültek a serpenyőbe sózzuk is meg az ételt. Kis keverés most sem árt. Nem kell több neki, mint maximum 6-8 perc rotyogás és jöhet is a korona az ételre, azaz a tojások. Vegyük vissza közepesre a hőt és üssük rá a 4 tojást a saksuka tetejére. Amikor mindet ráütöttük kapcsoljuk ki a főzőlapot, mert a tojás sárgájának nem szabad megkeményednie. Pár perc után -ha a tojások fehérje már megdermedt, a sárgájuk pedig éppen folyós- le is húzhatjuk a tűzről, mert elkészültünk. Szórjunk a finomságra kevés friss petrezselymet, ha akarjuk borsozzuk meg és együk amíg még meleg.

dscf3419.JPG

Én imádom ezt az ételt mártogatóssal enni, ehhez pedig a legjobb dolog a naan (nan-e taftun), azaz perzsa lepénykenyér. Ahogy az ember letör belőle egy darabot, beleszúrja a lágy tojássárgába, majd kanélként használva merít hozzá a saksukából....az valami mennyi tud lenni.

Ha kell a házi naan recept csak sikítsatok, és már írom is :)

Ha pedig másféle lecsókat is megkóstolnátok kattintsatok IDE

Én így szoktam eltenni a lecsót: katt IDE
Télen pedig így használom fel az eltett lecsót: katt IDE

Jó étvágyat.

lecsó naan saksuka arab lecsó házi naan

2016\07\24

Sült galamb saláta ágyon

"Azt várod, hogy a sült galamb a szádba repüljön"? Kérdezték régebben sokszor a szüleim. Nos, akkor sem vártam meg és most sem, inkább elkészítem. Ehhez nem kell sok dolog, de galamb...., nos az igen :)

A galamb nagyszerű pecsenye, csodálkozok is, hogy itthon ennyire nem ismerik, nem készítik (vagy csupán idegenkednek tőle?). Pedig a zsenge hús nagyszerű, egyszerű, egészséges, és gyorsan el lehet elkészíteni.

dscf3062.JPG

Sült galamb hagymás újkrumplival, salátaágyon

Hozzávalók:
4 tisztított galamb
60 dkg félig főtt újkrumpli
Fél fej jégsaláta
2 gyönyörű, napérlelte paradicsom
1 ágacska friss rozmaring
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál repceolaj (én a Müllerben kapható BIO repceolajat használtam hozzá)
2 evőkanál normális vaj
1-2 löttyintés Tabasco szósz
Bors

Elkészítése:
Nagyon egyszerű dolgunk lesz! Fogjuk a madarakat, és bedörzsöljük sóval, borssal. Megkenjük az olaj negyedével,

dscf3040.JPGmajd a hasukba és a bőrük alá dugdossuk a szárától megfosztott rozmaring leveleket (ha valaki szereti össze is törheti dugdosás előtt). Hőálló tálba tesszük őkelméket, meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, majd mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe. Nem kell letakarni, hiszen annyira zsenge a húsa, hogy pikk-pakk elkészül. A madarakat félidőben (kb. 10-15 perc sütés után) vegyük ki a sütőből és rendesen locsoljuk meg a pecsenyelével, majd dugjuk vissza a sütőbe. Vigyázat, ezek annyira zsenge húsok, hogy 20, maximum 25 perc kell nekik ilyen hőfokon, amíg tökéletesen megsülnek!

dscf3047.JPG

Amíg a szárnyas sül készítsük el a köreteket. Fogjuk a maradék olajat és a vajat, majd melegítsük össze őket egy serpenyőben. Dobjuk hozzá az egyik darab félfőre vágott vöröshagymát. A hagyma pirulása közben készítsük elő a héjas, félig főtt újkrumplikat: vágjuk félbe őket, majd mehetnek ők is a serpenyőbe. Pirulásig süssük őket, majd szűrjük le és tegyük félre.

dscf3050.JPG

Jöhet a salátaágy! A jégsalátát csíkozzuk fel, mehet mellé a másik fej félfőre vágott hagyma, a szeletelt paradicsom, a zúzott fokhagymák és a Tabasco. Sózzuk, borsozzuk, keverjük alaposan el, majd kóstoljuk meg. Finom lesz ;)

Elkészültünk, jöhet a tálalás: porciózzuk négy részre  salátát, tegyünk mellé a hagymás sült krumpliból, majd fektessünk személyenként egy galambot a tetejére. Kész. Finom. Gyönyörű. Különleges. Könnyű. Kell ennél több egy meleg nyári napon?

Tipp: ha szeretnénk, akkor -ahogy a szalonkát vagy más kistestű madarat is szokás- tűzdeljük meg sima kenyérszalonnával. Még intenzívebb, még ropogósabb, még finomabb ízeket fogunk kapni.

dscf3058.JPG

 Jó étvágyat!

Köszönöm a madarakat Bea! ;)

galamb sült galamb galambsült salátaágy galambpecsenye

2016\06\19

Gorgonzolás-tormás pirított csirkemell spagettivel

A csirkemellet mindenki ismeri, és a legtöbben szeretjük. Én magam kizárólag háztáji, szabadtartású csirkét/tyúkot fogyasztok, amit Tomi barátom annyiért szállít házhoz lábakkal és belsőségekkel együtt frissen vágva, amennyibe egy hipermarketes broiler csirke kerül (lábak és belsőségek nélkül, hehe).
A legtöbben az unalomig ismert változatokat készítjük, pedig mennyivel, de mennyivel finomabb ételekhez juthatunk, ha merünk csak kicsit is változtatni a szokásainkon.

dscf3111.JPG

Gorgonzolás-tormás pirított csirkemell spagettivel

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé
50 dkg spagetti tészta
7-8 dkg Gorgonzola Piccante
6 nagy levél ropogós (pl. jég) saláta
4 evőkanál 20-25 %-os tejföl

2 evőkanál bambuszrügy

3 teáskanál reszelt, ecetes torma

1 evőkanál vaj

1 evőkanál lecsós zsír

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 mokkáskanál friss, reszelt gyömbér

Fél citrom leve

Szerecsendió

Bors

 

Elkészítése:
A lecsós zsírt felolvasztjuk, amiben megpirítjuk az előzőleg megborsozott csirkemell kockákat. Amikor a kockák átpirultak és -szó szerint átpirosodtak a lecsós zsírtól- kivesszük az edényből, és meleg helyen tartjuk. De mi is az a lecsós zsír, ugye? Semmi extra. Amikor én lecsót teszek el sosem használok semmi tartósítót, kizárólag zsírt. Kell a recept? ITT olvashatod. Egyszerű, természetes, finom. A lecsó felnyitásakor kidobásra szánt zsírdugót használom ehhez. Így már remélem érthetőbb a dolog. Szóval:

A visszamaradt zsírhoz tesszük a vajat, majd beleszórjuk a darabolt Gorgonzolát, és lassú tűzön összeolvasztjuk őket. Most mehet hozzá a bambuszrügy és a fűszerek: kevés szerecsendió, bors, zúzott fokhagyma, reszelt gyömbér. Kevés citromlével meglocsoljuk, majd alaposan átkeverjük, és a finom tejföllel dúsítjuk. Most jön egy újabb csavar: az ecetes, reszelt tormával ízesítjük, és kevergetve felrottyantjuk. Jöhetnek vissza az ízes mártásba a csirkemell kockák. Már csak annyi idő kell, míg az étel újra felforr, és már vehetjük is le a tűzről. A friss, roppanós salátát felkockázva az elkészült ételhez teszünk, és utoljára átkeverjük az egészet. Elkészültünk.

 

Frissen kifőtt spagettivel tálaljuk. Nyami.

 

dscf3109.JPG

 

Mennyei és gyors eledel akár hétköznap, akár egy hétvégi családi ebédnél.

 

 

Jó étvágyat!

 

Legközelebb mit szólnátok egy valódi, nagyon finom galambpecsenyéhez, aminek az alapanyagát régen látott kishúgoméktól kaptuk?

dscf3058.JPG

2016\06\15

Tejszínes-citromos spárgafőzelék

A idei spárgaszezon az utolsókat rúgja - sajnos. De a végén egy olyan gyönyörű spárgacsokorhoz volt szerencsém, hogy nem volt szívem nem főzeléknek elkészíteni. (Update:a poszt írása után sikerült vennem két csomag zöld spárgát is, úgyhogy majd abból is készítek egy finom ételt, spárgából szerintem utoljára az idén). Van egy nagyszerű (főzelék) blogger, Szatmári Feri, aki olyan, de olyan főzelékeket készít, hogy minden ujjamat megnyalom már akkor, mikor a receptjeit olvasom. Ő adta az inspirációt a spárgafőzelékemhez. Én kicsit máshogy készítettem, remélem nem fog megharagudni érte ;)

dscf2640.JPG

Tejszínes-citromos spárgafőzelék

Hozzávalók:
1 kg spárga (sajnos én most csak fehéret kaptam, bár a zöldet szeretem jobban)
6-8 dl csirkealaplé (a csirkealaplé receptem megtalálható és olvasható  ITT )
1 szép nagy fej vöröshagyma
2 dl habtejszín (cukor nélküli)
2 evőkanál liszt
1/2 evőkanál kristálycukor
Fél csokor friss petrezselyem
Fél citrom
4 dkg vaj
2 evőkanál olaj (én BIO repceolajat használtam hozzá)
1 mokkáskanál őrölt római kömény
Bors


Elkészítése:
Egy szép serpenyőt hevítünk, és ebbe dobjuk a vajat, amit körbelocsolunk az olajjal. Ebbe az elegybe tesszük a félfőre vágott vöröshagymát,

dscf2626.JPG

majd üvegesre pirítjuk. Jöhet hozzá a hámozott és darabolt spárga. Kicsit átkeverjük, majd felöntjük a csirkealaplével (az alaplé receptem ITT olvasható). Kevés bors (só most nem kell!!!) és gazdag citromfröccs, ami most kell neki...

dscf2628.JPG

... no és 8-10 perc rotyogás. Ennyi idő alatt a spárga kellően megpuhul. Most jöhet a sűrítés! A habtejszínt elkeverjük a liszttel, és kanalanként adagolva hozzáadunk a spárga főzőlevéből is, persze mindezt keverés mellett. Dobjuk hozzá a cukrot is, hogy a savas ízeket ellensúlyozza. Alaposan -csomómentesre- elkeverjük, és mehet az egész a spárgához. Szépen elkeverve gazdagabb, dúsabb lesz a főzelékünk.

Amint az egész sűrűsödni kezd dobjuk hozzá a frissen aprított petrezselymet és szórjuk meg a római köménnyel. A római kömény nagyon intenzív, ezért kell belőle ilyen kevés (mármint ehhez a zsenge ízvilágú spárgához). Cserébe imádja a citromot, nem fogunk csalódni ebben a kombóban.

dscf2631.JPG

Keverjük el, majd húzzuk le a tűzről, már majdnem elkészültünk.

Hagyjuk magára addig, míg szobahőmérsékletűre hűl. Tálalás előtt kóstoljuk, és ha szeretnénk, meglocsolhatjuk még egy kevés citromlével. Friss -olíva vagy repceolajjal meglocsolt- pirítóssal és jéghideg száraz pezsgővel adjuk az asztalra, díszítésnek kevés aprított petrezselymet is szórhatunk rá.
dscf2645.JPG

Mennyei főzelék, ami méltón búcsúztatja az idei spárgaszezont.

Jó étvágyat!

spárga alaplé fehér spárga spárgafőzelék citromos spárga tejszínes spárga