Motoros konyhája

2016\09\23

Pirírott csirkemelles-tojáslepényes tortilla

De azt is írhattam volna, hogy egy újabb kényeztető hétvégi reggeli. A hús szeletelésétől az első harapásig nem kell 20 perc sem, mégis friss, finom, tápláló és meleg reggelit varázsolhatunk a családnak. Mert azért valljuk be: hétvégén szeretünk kicsit lustálkodni, kicsit mást enni. Ilyenkor, amikor már hűvösek a reggelek, jólesik egy-egy melegebb falat. Az étel majd' minden alapanyaga megtalálható a legtöbb háztartásban, talán a tortilla az, ami nincs mindenhol otthon. De ezt az apróságot a mai bevásárlásnál simán beszerezhetjük, és akkor a hétvégén már el is tudjuk készíteni.

dscf3823.JPG

Pirított csirkemelles-tojáslepényes tortilla

Hozzávalók FEJENKÉNT:
1/4 csirkemell filé
2 tojás
1 tortilla lap
1 szem paradicsom
1 szál újhagyma
friss salátalevél
Bors

Elkészítése:
Az alapanyagokból is látszik, hogy nem egy bonyolult a történet. Ahogy a bevezetőben is írtam, talán a tortilla lap az egyedüli, ami nem mindig található meg a háztartásokban. Most biztos keresztre feszít egyik kedves olvasóm hogy azt írom: a Pennyben 250 Ft-ért kaptam egy csomag friss, 28 cm-es tortilla lapot, amiben 4 db volt. Máshol 500-800 Ft-ért lehet hozzájutni, ami azért nagyon nem mindegy. De vissza a recepthez.
Fogunk egy serpenyőt, kevés zsiradékot teszünk bele (én kacsazsírt használtam), és elkezdjük hevíteni. Amíg az edény melegszik szépen felcsíkozzuk a csirkemell filét, majd sózzuk, borsozzuk. Mehet is minden a serpenyőbe.
dscf3803.JPG

Addig pirítjuk, míg szép aranybarnára sül, de még finom szaftos marad. Pirítás közben előkészíthetjük a zöldségeket: a paradicsomot felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk, a salátát levelekre tépkedjük. Személyenként 2-2 tojást felverünk, gyengéden ezt is megsózzuk. A csirke már szép piros, szedjük is ki a serpenyőből.

dscf3805.JPG

Jöhet a helyére a tojáslepénynek való. Közepesre visszavett hőn szép vékonyra kiterítve süssük meg a tojásokat, majd minden elkészült adagot csúsztassunk egy-egy előkészített tortilla lapra. Ha nagyon szeretnénk, előtte melegítsük fel a tortilla lapokat és úgy tegyük rá a tojáslepényt.

dscf3809.JPG

Már az utolsó fázisnál járunk: minden egyes tojáslepényes tortillára tegyünk salátalevelet, erre pirított csirkemellet, majd jöhet a paradicsom és az újhagyma. Nagyon bonyolult, ugye? :) Ha akarjuk sózzuk picit, én inkább zöld Tabascóval locsoltam meg, nagyszerűen kiegészítette a csípős-ecetes ízvilágával az ételt.

dscf3812.JPG

Már csak annyi dolgunk van, hogy feltekerjük az egészet és tálalhatjuk is.

dscf3818.JPG

Egyszerű, gyors, meleg, és igazán kényeztető reggelit kapunk, sok friss zöldséggel, finom és sovány csirkével, amit még a legkisebbek is szívesen megesznek.

dscf3823.JPG

Jó étvágyat!

Ha kíváncsiak vagytok az eddigi hétvégi reggeli receptekre kattintsatok IDE.

reggeli saláta tortilla csirkemell tojásreggeli hétvégi reggeli

2016\09\09

Grillkolbászos céklaleves

Ez a Motoros megint megőrült! Mit keres egy céklalevesben -ami hagyományosan orosz, ukrán vagy lengyel- nürnbergi grillkolbász...? Hát úgy, hogy finom, ráadásul most a Pennyben annyiért tudtam megvenni, mint egy soproni felvágottat. Nem tudom hogy csinálják, nem is érdekel, de a legjobb minőséget kaptam meg a legjobb áron. Nosza: készítsünk egy fúziós ételt, ami friss, könnyű, egyszerű és baromi finom! Így ősz elején, ebben az indián nyárban egyszerre frissítő, hűsítő, laktató és nagyon jól esik!
Nem, ez nem a jól ismert céklaleves, amit a legtöbben borscsként ismernek. Ez valami más, ez valami új!

Amúgy, ha a hagyományos borscsra éheznél itt olvashatod a receptet hozzá.

dscf3611.JPG

Grillkolbászos céklaleves

Hozzávalók:
40 dkg pucolt, nyers cékla (én vegyszermenteset használtam, sajnos biot nem sikerült szereznem)
40 dkg húsos sertéscsont (én egy sima húsos tarjacsontot használtam)
15 dkg hámozott és darabolt krumpli (tudom: burgonya - veszprémgalsai, vegyszermentes házi)
10 dkg karikázott sárgarépa -egy szép szál- (én bio sárgarépát használtam hozzá)
6 db nürnbergi fehér grillkolbász, szépen karikázva (ez kb. 10 dkg)
1 liter kaszáslé (azaz olyan lé, amiben a nyers, füstölt sonkát főzzük puhulásig- ezt én rendszeresen lefagyasztom, és különböző levesek, mártások alapjául használom)
10 dkg pucolatlan spárgavég (én a spárgaszezonban mindig levágom a spárgák fásabb végét és lefagyasztom. Tökéletes ízesítője  bármilyen levesnek)
Bors


Elkészítése:
Mi sem egyszerűbb ennél! Gyakorlatilag fogjunk meg mindent, amit megpucoltunk és felszeleteltünk, majd tegyük egy szép nagy fazékba. Borítsuk rá a fagyasztott kaszáslét. A pucolatlan spárgavégeket legegyszerűbb egy muszlin kendőbe (vagy gézlapba) csomagolva a levesbe tenni, mert úgy egyszerűbb az eltávolításuk, de én szeretem a kihívásokat :)

dscf3567.JPG

Sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a húsos csontot, majd lefedve főzzük puhára. Kelleni fog még bele kevés sima víz is: kb. max. 5 dl. Amint a kaszáslé felolvadt látni fogjuk azt, hogy mennyi víz kell ahhoz hogy ellepje az ételt. A puhulást pedig úgy lehet mérni, hogy a legkeményebb alapanyag puhulását nézzük, tehát a darabolt céklát vegyük górcső alá. Ha az puha, akkor minden más puha. Ez kb. 1 óra főzést jelent.

dscf3569.JPG

Ekkor kóstoljuk, ha kell még sózzuk (kelleni fog!), és most tegyük bele a karikára vágott nürnbergi fehér grillkolbászokat is.

dscf3573.JPG

További 6-8 percig rotyogtassuk, majd húzzuk le a tűzről, mert a levesünk elkészült. Tálalás előtt halásszuk ki belőle a pucolatlan spárgavégeket (ha ügyesek voltunk csak a muszlin kendőt vagy a gézlapot kell). A küldetésüket teljesítették, azaz nagyszerű ízzel gazdagították a levest, ők maguk viszont fásak, így nem ehetők.

dscf3605.JPG

Porciózzuk ki a levest, és faljuk be azon melegében, mert így finom igazán! Ha nagyon vagizni szeretnénk, kevés kovászos uborkalével, vagy alap -azaz a sima- Tabascóval locsoljuk meg, és úgy kínáljuk. Finom friss fekete kenyér (nem a malátával színezett, barnának vagy rozsosnak mondott...) elengedhetetlen hozzá!

Jó étvágyat!

leves cékla céklaleves grillkolbász grillkolbászos céklaleves kolbászos céklaleves húsos céklaleves

2016\08\29

A tökéletes töltött paprika nyomában

Gyerekkoromban ki lehetett volna kergetni a világból, mikor otthon azt a mondatot hallottam meg: töltött paprika lesz ebédre. Mára ez teljesen megváltozott: imádom; nem is! Egyenesen rajongok érte. Lehet az akkori iskolai menza volt az oka a csupa cukor alappal, lehet csupán az, hogy otthon nem tudtuk megfelelően elkészíteni (mert szintén csupa cukor volt az alap), nem tudom. De vén fejjel újra felfedeztem, és már úgy készítem el, hogy utána mind a 10 ujjamat megnyalom. Finom, pikáns, és észbontóan ízes, ráadásul ilyenkor van a szezonja!

dscf3488.JPG

Tökéletes töltött paprika

Hozzávalók:
1 kg finom, napérelelte paradicsom
10-12 db érett tv paprika (gyengébbek kedvéért: tv= tölteni való)
40 dkg darált sertéshús
10 dkg főtt rizs (én kizárólag basmatit eszek, ehhez is azt használtam)
2 fej vöröshagyma
10 dkg sima füstölt szalonna (én háztáji, szabadtartású mangalicát használtam hozzá)
1 tojás
1 evőkanál zsír (igen, zsír. Sznobék használjanak olívaolajat hozzá, ami nem illik az ételhez, ellenben nagyon trendi(nek gondolják ők)
Fél csokor friss petrezselyem
1 teáskanál egész kömény
1 mokkáskanál majoránna
csipetnyi cukor (kb. fél teáskanálnyi)
2-3 babérlevél
Bors

Elkészítése:
A rizst feltesszük főni. Azaz minimális olajat hevítünk, amire rászórjuk a rizst, Fehéredésig keverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi majd' kétszeresen ellepi. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőt közepesre, keverjük át az egészet, fedjük le, és 10 percig pároljuk. 10 perc után szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel (hogy ne főjön tovább) majd tegyük félre. Tegyük fel a felaprított szalonnát egy előmelegített serpenyőbe, hadd olvadjon a zsírja. Ha kell -és miért ne kellene- az edénybe először dobjunk egy darabka finom sertészsírt, amivel a szalonnának is megágyazunk, így nem fog megégni. Tegyük hozzá a finomra vágott vöröshagyma felét is. Mehet az egészhez a kömény. A kömény ugyanis (csak ezerszer írtam le eddig) zsírban oldja ki az íz- és illatanyagait.

dscf3448.JPG

Miközben ezek a fenséges dolgok összepirulnak csumázzuk ki a paprikákat, majd öblítsük alaposan le őket. A hagymás szalonna már kész, húzzuk is le a tűzről. Adjuk a tálba tett darált húshoz, tegyük hozzá a finomra metélt petrezselyemzöldet, a tojást, és az időközben lehűlt rizst. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük át.

dscf3452.JPG

A lila edényért én kérek elnézést... :) A paprikákat töltsük meg ezzel a finom töltelékkel. Nem kell spórolni, alaposan tömködjük meg őkelméket. Ha marad a töltelékből az sem gond, azt majd önálló gombócokként fogjuk elkészíteni.
Tegyük az így megtöltött paprikákat egy magasabb falú edénybe,

dscf3454.JPG

majd öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt főzzük puhára.

dscf3457.JPG

Közben jöhet a jó "öreg" paradicsomszósz elkészítése! Egy serpenyőbe tesszük a másik fél felaprított vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, amit szintén sózunk, borsozunk. Megszórjuk majorannával, beletesszük a babérleveleket, és tegyük hozzá a cukrot is. Keverjük el, ha kell, még ízesítsük cukorral.

dscf3455.JPG

Amennyire utáltam fiatal koromban a paradicsomszószt, most annyira imádom :) Ha a szósz túl sűrű (és mindig túl sűrű), akkor tegyünk a paprika főzőlevéből a mártáshoz, és folyamatosan keverjük. Így már hígabb, de ugyanolyan finom mártást fogunk kapni.

Ebbe a mártásba tegyük át a töltött paprikákat.

dscf3458.JPG

Most már csak 10-15 percre lesz szükségünk, amíg összefő az étel.

Sokan kérdezték hogyan is készítem úgy, hogy nem jön le a paprika a töltelékről. Hát így! A titok a rizs. Nem szabad nyersen a töltelékbe tenni, nem szabad rizses paprikát készíteni. Ezzel a módszerrel finom töltelékkel töltött, friss paprikát fogunk kapni, ami nagyszerűen pikáns paradicsomszószban fog úszni.

Kizárólag főtt krumplival tálaljuk. Ha nagyon kell, kevés Tabasco Chipotle a mennyekbe repíti... Kell, és még akarok belőle, minden egyes nap!

dscf3480.JPG

Jó étvágyat!

 

2016\08\20

Rókagomba krémleves szójaszósszal

Aki olvas tudja, hogy imádom az erdei gombát és a természetet is. A kettő simán összeköthető: elmegy az egyszeri motoros kirándulni, és a friss levegőn, erdőben való császkálás közben rengeteg gombát tud szedni. Használjuk ki ezt a nagyszerű vasárnapot arra, hogy kicsit közelebb merünk menni a természethez, és gyönyörűbbnél gyönyörűbb erdei gombákat szedünk.

dscf3439.JPG

Begyűjtés után pedig ELVISSZÜK EGY GOMBASZAKÉRTŐHÖZ a szedett gombákat, mert ez KÖTELEZŐ!!!!!!! Ha pedig ehetőnek találtatik, azt meg is kell enni :)

A rókagomba az egyik legfinomabb gombaféle, ami a hazai erdőkben lelhető. Piacon kilója 4000-6000 Ft körül mozog, de ne adjuk meg az árusoknak azt a lehetőséget, hogy lehúzzanak ennyivel, inkább szedjük magunk.

Rókagombából rengeteg étel készíthető, kezdve a reggelinek szánt rántottától a különböző húsok ízesítésén át a köretekig és savanyúságokig. Én most az egyik legegyszerűbb receptet mutatom be, ami rókagombából készíthető: a krémlevest.

 

Rókagomba krémleves szójaszósszal gazdagítva

Hozzávalók:
60 dkg rókagomba
1 szép nagy fej vöröshagyma
Tányéronként 3-3 (azaz összesen 12) pirított bagettszelet
5 dkg sima füstölt szalonna (pl kenyérszalonna - én sima, füstölt, házi mangalica szalonnát használtam hozzá)
5 dkg vaj (VAJ, nem margarin)
1 liter zöldségleves, vagy csirkealaplé (ha kell a recept ITT olvashatjátok)
2 dl habtejszín
2 evőkanál sötét szójaszósz
Bors
Friss bazsalikom levél

Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy alig merem leírni.... Tehát: fogunk egy fazekat (vagy mélyebb serpenyőt) és feltesszük melegedni. Amíg melegszik felkockázzuk a szalonnát és a vajat, majd beledobjuk a fazékba, hadd olvadjon.

dscf3426.JPG

 Amíg a zsiradékok olvadnak felaprítjuk a vöröshagymát, és ezt is az edénybe tesszük.

dscf3429.JPG

Az egészet alaposan átkeverjük, és pirulni hagyjuk. Amikor a fenti kombó megpirult tegyük az egészhez a megmosott rókagombát is. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk zsírjára pirulni őket.dscf3430.JPG

Most önthetjük hozzá a zöldséglevest vagy az alaplevet. Lefedjük, felére vesszük a hőt, és kb. 15-20 percig főzzük, míg a gomba teljesen megpuhul.

dscf3433.JPG

Ekkor kiveszünk a gombákból pár darabot, amivel majd díszíteni fogjuk a leves-adagokat, és jöhet a tejszín. Beleöntjük, átkeverjük, és rottyantunk egyet rajta. Egy botmixerrel alaposan pürésítjük a levest; legyen finoman krémes. Pár perc rotyogtatás után jöhet a "titkos" fegyver: a sötét szójaszósz. Beleöntjük, átkeverjük és le is húzhatjuk a tűzről, mert a levesünk elkészült. A szójaszósztól mélyebb, teltebb aromák fognak előjönni a levesből, mégsem fog érződni az íze.

Pirított bagettel, aprított friss bazsalikommal és a félrerakott egész gombákkal gazdagítva tálaljuk. Ez a leves nálunk hagyományosan az ősz kezdetét is jelenti a teltebb ízvilágával, gyönyörű színével és állagával.

dscf3442.JPG

Jó étvágyat!

gomba szójaszósz gombaleves krémleves rókagomba gomba krémleves rókagomba krémleves

2016\08\14

Lecsó? Együk arabul!

Itt a lecsószezon, én is imádom: friss, zamatos, eszméletlen finom, egyszerűen: NYÁR. Már most rengetegen készítik ezt az ételt, hiszen igazi nyár végi finomság, de eltenni majd csak szeptember elején-közepén érdemes, addig mindenki élvezze a frissen készítettet.

Én is elcsábultam, de rendesen. Szerettem volna igazán másként is kóstolni, mint amit eddig megszoktam, pedig általában én is többfélét szoktam készíteni.

dscf3415.JPG

Rengeteg lecsó receptet ismerünk, és mindenki a sajátjára esküszik (joggal). Van aki tojással készíti és van, aki anélkül. Van, aki rizst is tesz bele, másnak ez az eretnekséggel ér fel. Vannak akik kolbásszal dúsítják, megint mások a virslire esküsznek. És ha még azt is hozzáteszem, hogy a világ sok részén  készítenek a mi lecsónkhoz hasonló ételt, tovább fokozható az izgalom és a változatosság. A franciák ratatouille-nak nevezik, az olaszok Peperonatanak,  törökök Menemennek, az arabok pedig Saksuka néven eszik ezt reggelente kétpofára.

Saksuka és hozzá házi naan

Hozzávalók:
5-7 szem napérlelte paradicsom
4 tojás (tanyasi)
1 szép nagy tv paprika
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál fűszerpaprika (bogyiszlai nagyon jó!)
1 kávéskanál szárított chili pehely
friss petrezselyem

2 evőkanál olivaolaj vagy repceolaj (én a repcét részesítem előnyben)

Elkészítése:
Ahogy írtam is az arabok ezt reggelire tolják, de tökéletes vacsorának is. Az elkészítése sem bonyolult, ellenben olyan illatokkal és ízekkel találkozhatunk, hogy másnap is azt akarjuk majd készíteni. Vigyázat, ez az étel függőséget okoz! :)

Tehát hevítsünk egy serpenyőt. Amíg az edény melegszik a hagymát apró kockákra vágjuk, a tv paprikát pedig felcsíkozzuk. A serpenyőbe löttyintsünk a kedvenc olajunkból, majd szórjuk bele a hagymát és a tv paprikát. Mehetnek hozzá a fűszerek is, azaz a római kömény, chili, fűszerpaprika, zúzott fokhagyma, cukor. Keverjük el,

dscf3393.JPG

majd hagyjuk rotyogni addig, míg a tv paprika kissé megroppan. Most jöhet a darabolt paradicsom. Én az erkélyemről származó koktélparadicsomot használtam hozzá, de ilyenkor már bátran lehet venni a boltban is, mindegyik finom.

dscf3395.JPG

Ahogy a paradicsomok bekerültek a serpenyőbe sózzuk is meg az ételt. Kis keverés most sem árt. Nem kell több neki, mint maximum 6-8 perc rotyogás és jöhet is a korona az ételre, azaz a tojások. Vegyük vissza közepesre a hőt és üssük rá a 4 tojást a saksuka tetejére. Amikor mindet ráütöttük kapcsoljuk ki a főzőlapot, mert a tojás sárgájának nem szabad megkeményednie. Pár perc után -ha a tojások fehérje már megdermedt, a sárgájuk pedig éppen folyós- le is húzhatjuk a tűzről, mert elkészültünk. Szórjunk a finomságra kevés friss petrezselymet, ha akarjuk borsozzuk meg és együk amíg még meleg.

dscf3419.JPG

Én imádom ezt az ételt mártogatóssal enni, ehhez pedig a legjobb dolog a naan (nan-e taftun), azaz perzsa lepénykenyér. Ahogy az ember letör belőle egy darabot, beleszúrja a lágy tojássárgába, majd kanélként használva merít hozzá a saksukából....az valami mennyi tud lenni.

Ha kell a házi naan recept csak sikítsatok, és már írom is :)

Ha pedig másféle lecsókat is megkóstolnátok kattintsatok IDE

Én így szoktam eltenni a lecsót: katt IDE
Télen pedig így használom fel az eltett lecsót: katt IDE

Jó étvágyat.

lecsó naan saksuka arab lecsó házi naan