Motoros konyhája

2017\12\16

Barna sörrel sült csülök pecsenyeburgonyával

De azt is írhatnám, hogy készüljünk és hangolódjunk a Karácsonyra olyan ételekkel, amik akár a karácsonyi asztal ékei is lehetnek.

Advent napjai gyorsan peregnek, már mindenki az Ünnep lázában ég. De addig is enni kell valamit, méghozzá finomat, tartalmasat, férfiasat, cupákosat :) Ilyenkor mindenkinek nagyon kevés az ideje, így most olyan receptet hoztam, amivel keveset kell pepecselni a konyhában, mégis kerek, laktató, eszméletlen finom, és mindenki megelégedésére szolgál az adventi hűvös estéken.

dscf6433.JPG

Barna sörrel sült csülök pecsenyeburgonyával

Hozzávalók:
2 szép ELSŐ csülök egészben
1,5 kg burgonya
1 üveg /4-5 dl) normális barna sör (Guinness, vagy ennek hiányában Dreher Bak)
2 szép nagy fej vöröshagyma
8-10 gerezd tisztított fokhagyma
6-8 db babérlevél
2 evőkanál zsír
12-15 szem egész bors

2 ágacska friss rozmaring

Elkészítése:
Elpirulok, mint egy csülök, annyira egyszerű! Fogjuk a szerencsés csülköket, és egy fazékba tesszük. Beledobjuk a babérleveleket, a szemes borsot, a fokhagymákat, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi a húst. Alaposan megsózzuk, majd lefedve 1 órán keresztül gyöngyözve rotyogtatjuk.

Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Amíg a sütő melegszik előkészítjük a hozzávalókat. Kinyitjuk a barna sört, és alaposan leteszteljük, hogy méltó-e a húshoz, azaz elszopogatunk egy üveggel. A krumplit cikkekre vágjuk, a vöröshagymát pedig félfőre. Miután a gyöngyöző fürdő véget ért a csülköknek, egy hőálló tálba tesszük a krumplit, sózzuk, borsozzuk őket, rászórjuk a hagymát, majd kevés zsírt morzsolunk a tetejükre. A fürdőből kivesszük a csülköket, és ráültetjük a krumplis-hagymás alap tetejére. Kihalásszuk a léből a fokhagymákat, és azokat is a hőálló tálba dobjuk a többi alkatrész mellé. Az egészet felöntjük 3 dl finom barna sörrel úgy, hogy a csülkök bőre is gazdagon kapjon a nedűből. 
Alufóliával lefedjük az egészet, majd mehet a sütőbe 45 percre, addig simán el tudjuk szopogatni az üveg barna sör maradékát, de nini, van még egy tartalék a hűtőben is, nehogy má' megromoljon....
30 perc letelte után már vajpuhának kell lennie a csülköknek és a krumplik is már majdnem jók. A sütőt a grill fokozat maximumára állítjuk, és amíg az  melegszik, a hús alatt összegyűlt pecsenyelével alaposan meglocsoljuk a csülköket és a krumplit. Mehet vissza a felhevült sütőbe, ahol ropogós-pirosra sütjük őkelméket. 
A sütőből kivéve már csak a tálalás marad hátra: a hagymás-fűszeres alapra állítjuk a csülköket, és finom, csípős savanyúsággal (vagy finom friss chilivel) tesszük az asztalra, de ne feledkezzünk meg a pecsenyeléről sem, amit a kitálalt csülkökre kanalazunk. Jéghideg barna sörrel kínáljuk.

dscf6427.JPGA bőre ropogós, a hús szaftosan vajpuha és karamell-ízű. A sörben párolódott hagymás burgonya és a finoman csípős savanyúság vagy chili szinte könyörög a hideg sörért. 
Nincs sok munka vele, nem drága, mégis különleges, laktató, igazi karácsonyváró fogás.

Jó étvágyat!

sertés csülök sertéscsülök sült csülök sörben sült csülök

2017\12\10

Gyerekkorom vasárnapi húslevese

A vasárnap általában a mai napig a húslevesről szól az itthoni háztartásokban (utána rántott hús, pörkölt vagy paprikás a legtöbb helyen a menü), persze kérdés, hogy ki és miből készíti. A tapasztalatom az, hogy az utóbbi években a húsleves degradálódott egy bolti broiler csirkéből készült, vegetával dúsított izére, ami minden, csak nem az általam elvárt és kedvelt húsleves.

Ezekben a hideg napokban gyakran eszembe jutott gyermekkorom vasárnapi húslevese, amit édesanyám -természetesen- marhából készített, jó sok húsos MARHA csontot felhasználva. Lássuk, hogy is készül ez az igazán ínycsiklandó leves, ami egyszerre tartalmas és finom is, mellette pedig a lelkünket is felmelegíti.

dscf6223.JPG

Gyerekkorom vasárnapi húslevese

Hozzávalók:
1 kg marha levescsont (húsos levescsontként is árulják, általában a Tescóban lehet kapni, ha nincs a piacon olyan ismerősünk, aki marhát is árul)
1 kg marha rostélyos
3-4 szép szál sárgarépa (kb. 60 dkg tisztítva)
2 szál petrezselyemgyökér (sokan fehérrépaként ismerik, de a kettő nagyon nem ugyanaz...) (kb. 20-25 dkg tisztítva)
1 szép nagy karalábé (kb. 20 dkg)
1 kicsi zellergumó a zöldjével együtt (kb. 15-20 dkg tisztítva)
3-4 szép nagy levél fejeskáposzta
1 csokor friss petrezselyem
1 fej szép nagy vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
10-12 szem egész bors

Elkészítése:
Ez is nagyon egyszerű, csak kellő türelem kell hozzá! A marhacsontokat felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és szépen felforraljuk úgy, ahogy van, azaz semmit sem adunk hozzá. Mikor a lé felhabzik öntsük le az egészet, tehát csak a (húsos)csontok maradjanak a fazékban. Öntsünk rá újra hideg vizet, forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és gyöngyözve főzzük kb. 3-4 órán keresztül (igen-igen: 3-4 órán keresztül, csak a (húsos)csontokat magukban). Addig lehet bármit csinálni: kirándulni egy nagyot a téli erdőben stb. Emlékszik mindenki, hogy annak idején már reggel 6 körül fel lett téve a húsleves vasárnaponként? Pontosan azért, hogy  délben egy igazi, finoman telt ételt tegyenek a szüleink elénk...
Az idő letelte után jöhet a húsleves alapja: tegyük a lébe a megtisztított, karikára vágott petrezselyemgyökeret és sárgarépát, a darabolt karalábét és zellert, az egészben hagyott vöröshagymát és a fokhagymákat, és dobjuk hozzá a káposztaleveleket is egészben. Sózzuk picit, tegyük bele az egész borsot. Rottyantsunk egyet a levesen, majd tegyük bele az előre porciózott marhahúst is. Mehet hozzá a petrezselyemzöld fele  is.

dscf6223.JPG

Addig főzzük gyöngyözve, míg a marhahús megpuhul (ez további 2-3 óra). Amint a hús puha kóstoljuk, ha kell utána sózzuk és már szűrhetjük is le. A szűrésnél külön kerül a marhacsont, a húsok és a zöldségek is.

dscf6261.JPG

A forró levest tálba tesszük, hogy mindenki saját kedvére tudjon merni, mellé pedig a marhahúst és a zöldségeket kínáljuk. A petrezselyemzöld másik felét felaprítva most adjuk a leveshez. Sok helyen tésztát is tesznek a léhez, illetve a húst a leves után kínálják torma- vagy zsemlemártás kíséretében, nálunk azonban ez nem volt szokás.

A gyöngyöző, tűzforró marhahúsleves a zöldségekkel és a hússal olyan élmény, ami egész életemen végigkísér. Friss erőspaprikával és/vagy egy kis konyakkal dúsítva még finomabb ételt varázsolhatunk belőle.

Tudom, lehetett volna kendővel tovább szűrni a levet, de én nem láttam értelmét. Nem étteremben vagyok, itthon pedig nekem teljesen megfelel ez a fajta leves is.

dscf6374.JPG

Jó étvágyat!

leves marha húsleves marhahúsleves marhacsont marha rostélyos

2017\11\01

Gorgonzolás fügével töltött csirkemellrolád baconbe göngyölve

Persze most mindenki a Hello Wien mámorában (vagy másnapjában) ég, és ujjakat meg mittomén micsodákat nem készít és eszik, de én nem ilyen vagyok, így nálam marad a "hagyományos" ebéd.

A Gorgonzolát sokan nem szeretik (többen meg nem is ismerik), hiszen micsoda büdös, meg penészes, és különben is, nem egy Trappista. De megfelelően elkészítve még a legfinnyásabb embereket is meg tudja győzni. Pláne, ha édes, aszalt fügével keverjük el.

Mivel ma itthon vagyok -mellette pedig lusta is- így e kevés munkával járó, mégis különleges étel készítése mellett döntöttem. A Párom is végre itthon van, így remélem Ő is értékelni fogja az ebédet :)dscf6306.JPG

Gorgonzolás fügével töltött csirkemellrolád baconbe göngyölve

Hozzávalók:
1 egész csirkemell
10 dkg Gorgonzola (én Piccantét használtam hozzá)
10 dkg aszalt füge (ez kb. 7-8 db, most friss, puhákat kapni)
1-2 evőkanál normális tejföl (25%-os vagy jobb)
20 dkg szeletelt, füstölt bacon
1 evőkanál étolaj
Bors


Elkészítése:
Tényleg lusta embereknek való, mert minimális a munka vele. Fogjuk a csirkemellet, lebőrözzük, majd felszeleteljük. Kiklopfoljuk, mintha csak rántott húsnak készítenénk elő. Sózzuk, borsozzuk, majd 30 percre magára hagyjuk, addig elkészítjük a tölteléket. 

dscf6294.JPG

A Gorgonzolát villával összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott fügét, majd összekeverjük. A tejföllel tudjuk kicsit lazítani. Kóstoljuk, ha kell sózzuk. Szerintem nem fog kelleni, mert a Gorgonzola ízvilága a fügével már önmagában is szuper lesz. Jöjjön a töltés!

dscf6297.JPGA csirkemell-szeletek közepére halmozunk a töltelékből, majd egyszerűen feltekerjük a húst. Amint ez megvan körbeburkoljuk a szeletelt baconnel. Mindegyik csirkemell szelettel ugyanígy járunk el. Nem kell finomkodni, hogy teljes egészében befedje a bacon a csirkét, jó lesz a végeredmény enélkül is.

dscf6299.JPG

Ha mind kész alufóliát tépünk, kicsit megkenjük olajjal (ha netán nem engedne elég zsiradékot a bacon), majd belecsomagoljuk egyesével a húsokat.

dscf6300.JPGOlyanok lesznek, mint egy nagy, kövér szaloncukor. Mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 45-50  percre. 

dscf6304.JPG

Amíg a húsok sülnek elkészíthetjük a köretet, ami nálam friss vegyes saláta volt jégsalátából, fejeskáposztából, paradicsomból, bébi spenótból, kaliforniai paprikából, szárzellerből, lilahagymából  és újhagymából, amit simán olivaolajjal és rozmaringos ecettel kevertem át, majd citromlével locsoltam meg.

Amint a csirkék elkészültek vegyük ki a sütőből, és tálalhatunk is. 

dscf6308.JPG

Könnyű, finom és nagyon ízgazdag, a ropogós bacon kéreghez pedig jól passzol a friss, vegyes saláta. Kevés normális balzsamecettel kiegészítve isteni fogás kerekedik belőle.

Jó étvágyat!

csirke füge gorgonzola csirkemell töltött csirkemell

2017\09\30

Birkapörkölt szalonnás nudlival, marinált szegfűgombával

A birka sajnos eléggé ismeretlen kezd lenni itthon (nem mintha eddig túlzottan ismert lett volna az utóbbi pár évtizedben), egyre kevesebben készítik, pedig zamatos, aromás húsa igazi ínyencfalat, ha jól van előkészítve. Az igazi az, ha bográcsban, finoman illatozó fatűz fölött készül, nekem sajnos most erre nem volt lehetőségem.
A birkát sokan nem szeretik, mondván túl erős, túl aromás az íze nekik. Ezeknek az olvasóknak súgom: faggyúzás!

Az egyszeri motoros életében is eljön az a pillanat, amikor rá kell pattannia a motorjára és tovább kell gurulnia. Éppen ezért úgy éreztem, hogy a mostani, szeretett konyhámat megtisztelem azzal, hogy az utolsó ételek között egy igazi nagyágyút, birkapörköltet készítek úgy, ahogy én a legjobban szeretem.  Ezért nem jutott most idő arra, hogy elővegyem a bográcsot, és úgy készítsem el, ahogy a legfinomabb. 

dscf6179.JPG
Birkapörkölt szalonnás nudlival, marinált szegfűgombával

Hozzávalók (a pörkölthöz):
2 kg csontos (ez fontos!) birkahús falatnyi darabokra vágva
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 szem bogyiszlai étkezési paprika (Pennyben lehet venni, jó csippentős a lelkem. Ennek hiányában 1 tv paprika és 1 hegyes erős helyettesítheti)
1 szem nagyobb darab paradicsom
5-6 dkg házi füstölt kenyérszalonna (tehát ne füstölt-főtt dologgal operáljunk)
4 gerezd dundi fokhagyma
1 evőkanál minőségi fűszerpaprika (aki ismer és olvas az tudja, hogy kizárólag bogyiszlait használok - Bogyiszlóról származó házi, őrölt fűszerpaprikát - ezt csak azért írom le, mert már volt pár értetlenke :) )
3-4 db babérlevél
1 kávéskanál egész kömény

Elkészítése:
Előjáték: a nudliba való szalonnát (a mennyiség nem szerepel az alapanyagok között) apró kockákra vágjuk (tényleg apróra, kb. 5x5 mm-es kockákra), és abban az edényben, amiben a pörköltet fogjuk készíteni kiolvasztjuk a zsírját. A maradék pici pirult pörcöket kiszedjük az edényből, és a tésztához félretesszük.

A pörkölthöz szánt szalonnát feldaraboljuk, majd forró edényben, a nudlihoz szánt szalonna kiengedett zsírjában olvasztani kezdjük. Ha szeretnénk még, pluszban kevés sertészsírral gazdagíthatjuk. Amikor a szalonna üvegesedni kezd megszórjuk a köménnyel.
dscf6148.JPG

Pár percig pirítjuk így együtt őket (hiszen a kömény zsírban adja ki az aromáját), majd jöhet a hagyma. Mivel hosszabb ételkészítési időről beszélünk csak semmi lacafaca, a hagymát elég csak félfőre vágni.
dscf6150.JPGZutty bele az edénybe a szalonnára. Kevergetve szétválnak a gyűrűdarabok. Nem kell a hagymát teljesen megpirítani, elég ha már fonnyadni kezd, és picit pirul a széle.
dscf6151.JPGMost jöhet az egészhez a kockázott paradicsom.
dscf6152.JPGElőször most sózzuk az egészet, keverjük át, és pirítsuk addig, míg a paradicsom kicsit megroppan. Mehet bele a szintén kockázott ékezési paprika. Ha kevés a zsiradék akkor kb. mostanra fog kiderülni, mert ilyenkor szeret letapadni az alap. Ha ilyet tapasztalnánk pici (0,5 dl) vizet önthetünk hozzá, legközelebb meg tudni fogjuk, hogy több zsiradékra lesz szükségünk). 
Amint a paprika héja megroppant húzzuk le a tűzről az alapot, és keverjük bele a fűszerpaprikát.
dscf6153.JPGAmint átkevertük tegyük vissza a tűzre, és marad maximum 30 másodpercünk. Hogy mire? Hogy lehúzzunk egy igazi, szívmelengető pálinkát, mert egy darabig el lesz foglalva utána a kezünk. Én személy szerint a gönci barackra szavazok, ennél jobbat még életemben nem ittam (ha esetleg van szerintetek jobb, lehet bombázni az elérhetőségekkel :D )

A lecsós alapra most mehetnek a húsok, amiket azonnal sózunk is. És hogy miért kell csontosnak lenniük? Mert így sokkal, de sokkal finomabb lesz a végeredmény.
dscf6155.JPGÉs most kezdődik kéremszépen a pörkölt lényege: a pörkölés. Mert nem, nem felengedjük lusta anyuka módjára annyi vízzel míg ellepi a húst (mert az fittyfiritty, nem pedig pörkölt), hanem szépen elkezdjük kevergetni, forgatni a húsokat a paprikás-szalonnás szaftban, azaz pörköljük. Ha nem engedne a hús elég levet (még a sózás hatására sem) akkor mindig csak egy pici, 0,5 dl vizet önthetünk alá, hogy ne kapjon oda az étel. Amint kezd színe lenni a húsoknak és levet is engedett (vagy mi engedtünk neki :D ) mehet a vékonyra szelt fokhagyma és a babér is az ételhez.
dscf6156.JPGEzzel keverjük, pörköljük tovább a húst. Kb. 20 perc után pici vízzel (max 1-1,5 dl) felengedhetjük, lejjebb vesszük a hőt, lefedjük az egészet és tölthetünk egy újabb pálinkát, mert a nehezén már túlvagyunk. A pálinkás üveget pörköltet azonban nem szabad magára hagyni, pár percenként nézzünk rá, ha kell kavarjunk egyet rajta, ha pedig az kell, akkor pótoljuk az elpárolgott vizet. Addig rotyogtassuk az ételt, míg a húsok omlóan puhák nem lesznek, ez testvérek között is további 3-4 pálinka kb. 3 óra.
dscf6158.JPGAmíg a pörkölt készül bőven el tudjuk készíteni a nudlit is. A tészta totál egyszerű. Az először megpirított szalonnakockákhoz adjuk a lisztet, tojást, vizet és sót. Az arányok azonban nem olyanok, mintha normál tésztát vagy csipetkét készítenénk (azaz nem 10 dkg liszthez 1 db tojás és só), hanem 30 dkg liszthez a pirított szalonnapörc, 1 tojás (összesen!), só és annyi víz, hogy csipetkéhez hasonló állagú (azaz keményebb) tésztát kapjunk. Ezt csíkozzuk, hengergetjük, daraboljuk, és lobogó vízben kifőzzük. Ezt a kifőtt tésztát forgatjuk át forró serpenyőben, kevés zsiradékon. Nem nagy etvasz, ugye? Van olyan ismerősöm, aki a kifőtt nudlit savanyú káposztával tuningolva pirítja át, és úgy tálalja az ételhez. Kóstoltam, az is nagyon finom, bár azt én önálló fogásként is el tudom képzelni egy baráti sörözés mellett.
Ha a húsok megpuhultak nem marad más hátra, mint a tálalás. A tésztához mindenki maga vesz megfelelő mennyiségű nudlit, pörköltet, majd marinált szegfűgombát (ha bárkinek kell a marinált gomba receptje sikítson és megírom kommentben). Én sosem bírom ki, hogy pár szem finoman csippentős cseresznyepaprikát ne rakjak az ételemhez, ha már nem tehettem magába a pörköltbe jóféle szárítottat, vagy macskapöcsét.
dscf6177.JPGFinom, szaftos, omlós, aromás és laktató. Igazi férfias, csámcsogós, tunkolós étel. Ne felejtsünk el kenyeret kínálni mellé, mert az kötelező. Különleges kulináris élmény míg így is, hogy szeretett konyhám utolsó nagyobb attrakciója. 

Persze meghalt a király, éljen a király, de az új konyhám berendezései előtt még úgy állok, mint parasztgyerek, aki űrhajót lát :) De nem kell aggódni, hiszen én választottam az új berendezéseket egytől-egyig, talán meg fogok birkózni az új kihívásokkal is. Igaz, Dóri? :)

Jó étvágyat!

birka pörkölt gomba nudli lecsó babérlevél szegfűgomba birkapörkölt

2017\09\23

Rókagombás csicseriborsóleves

Olyan hirtelen érkezett az ősz, hogy csak kapkodja a fejét az egyszeri motoros. Hazaér dideregve, és valami tartalmasra, forróra vágyna, ami gyorsan el is készül. Mi is lehetne egyszerűbb, mint egy finom tál leves, amit pitty-putty össze lehet dobni. Persze legyen benne az évszak íze is, és tüzes legyen (mint a babám szíve - Szinbád után szabadon, mert Latinovits klasszikusa örökké él), és mert úgy sokkal jobban esik.

Ezért esett a választásom a rókagombás csicseriborsó levesre, amit be is mutatok hogyan készítettem el.

img_20170922_1925125.jpg
Rókagombás csicseriborsóleves

Hozzávalók:
2 liter húsleves (vagy 1 liter csirkealaplé és 1 liter víz)
1 doboz főtt csicseriborsó (a Pennyben állandóan kapható, ráadásul röhej áron)
20 dkg rókagomba
1 szép kápia paprika apró darabokra vágva
2 db csodás bogyiszlói paprika apró darabokra vágva (szintén a Pennyben kapható, nem is értem más miért nem árul)
fél fej apróra vágott vöröshagyma
Chili (opcionális)
Bors


Elkészítése:
Olyan egyszerű, hogy tényleg az :) Tehát: tegyük fel melegedni a húslevest, és dobjuk bele az aprított vöröshagymát és a kockázott paprikákat. A bogyiszlói paprikától nagyszerű erősséget fog kapni a leves, a kápiától pedig édességet.img_20170921_1853375.jpgForraljuk fel, majd szórjuk hozzá a chilit (én szárított Serranót használtam hozzá, az nem olyan bomba erős, és nagyszerűen kiegészíti a bogyiszlói paprika csípősségét).
img_20170921_1854170.jpgVegyük vissza a hőt, és gyöngyözve főzzük addig, míg a paprikák megroppannak, ez kb. 10-12 perc. Addig ki tudjuk bontani a száraz fehérbort (esetemben most egy finom dél-afrikai Chenin Blanc-t)  a csicseriborsó konzervet. 
Keverünk egyet a levesen, majd adjuk hozzá a leszűrt csicserit. Kóstoljuk. Sózzuk, borsozzuk. Miután újra felforrt jöhet a tisztított rókagomba, mert hát ugye ősz van. További 10 percig főzzük majd lehúzzuk a tűzről és tálaljuk.img_20170922_1923489.jpgJó étvágyat kívánok!

leves gomba csicseriborsó chili rókagomba