Motoros konyhája

2016\11\19

Kolbászos-tejfölös lencseleves

Ilyen zord időben az egyszeri motoros is előszeretettel fogyaszt forró, tartalmas ételeket. Tomi barátom is érezte az ősz hűvösségét, mert végre (és ezerszeri rimánkodásomra) disznót vágott. Megkaptam -többek között- a szörny fejének a felét (260 kg-s volt a szerencsétlen, szabadon tartott disznó, ezért is hívom szörnynek...), amit ahogy kell, meg is abáltam, utána pedig két napon keresztül faltam a fenséges csemegét. Ha érdekel az abált sertésfej receptje katt IDE.dscf4208.JPG

Kolbászos-tejfölös lencseleves

Hozzávalók:
3 szép szál sárgarépa (kb. 25 dkg)
2 szál petrezselyemgyökér (kb. 15 dkg)
1 fej vöröshagyma
10 dkg lángolt kolbász (remélem tudjátok mi a különbség a lángolt és a füstölt kolbász között! Ha nem, kérdezzetek...)
1,5 dl normális tejföl (NEM light, zsírszegény és társai...)
20 dkg szárított lencse
6 db borókabogyó
5 dkg karalábé
5 dkg zeller
4 gerezd fokhagyma
4 db babérlevél
1 púpozott teáskanál fűszerpaprika (én kizárólag bogyiszlai fűszerpaprikát használok)
Fél csokor friss petrezselyem
Negyed citrom
Bors

Elkészítése:
A fej mellett persze egy sor mást is kértem tőle (zsírt, oldalast, tarját, csülköt, nyelvet, körmöt, bőrkét, éééééés finom lángolt kolbászt is).

A csodás lángolt kolbász egy részének ezzel meg is pecsételődött a sorsa: pirítsuk meg és forró levesbe vele!

Ma dobtam egy hátast amikor ránéztem a hőmérőre, és 18 fokot mutatott. Pedig milyen jól elgondoltam, hogy ebben a hideg, őszi időben ennél a forró levesnél nem lehet jobb. Nem baj. Ezt a finom, gazdag levest terveztem mára, és nem érdekel a hőmérséklet; el fogom készíteni. Krémesen tejfölös, füstösen kolbászos-húsos, pikánsan citromos, frissen petrezselymes. Saját készítésű tökmagos kenyérrel és friss, csípős cseresznyepaprikával nincs is jobb csemege, ha egy gazdag, igazán őszi ételt szeretnénk készíteni. Na de lássunk is hozzá, nem lesz nehéz!

Hevítsünk kevéske zsírt egy fazékban. Mikor a zsír felolvadt dobjuk bele az aprított vöröshagymát, és a karikára vágott kolbász felét.

dscf4177.JPG

Kevergessük addig, míg a kolbász kiengedi a szaftját, és a hagyma is megpirul.

dscf4181.JPG

Öntsük fel 2 dl vízzel, így a letapadt pörzsanyagokat is feloldjuk. Mehet az egészhez az összes zöldség, amit előzőleg megpucoltunk és egyenlő darabokra vágtunk (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé). Keverjük át, és tegyük hozzá a fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk. Higítsuk további 1,2 liter vízzel (vagy ha van alaplével, mert így gazdagabb ízvilágot fogunk kapni). Dobjuk bele a babérlevelet, a maradék karikára vágott kolbászt, a zúzott fokhagymát és a zúzott borókabogyót is. Hadd forrjon az a leves!

dscf4182.JPG

Mikor az étel felforrt tegyük hozzá az aprított petrezselyem felét, és most tegyük hozzá a szárított lencsét is.

dscf4186.JPGNem, nem kell a lencsét előzőleg beáztatni órákra, éjszakára, nem kell hozzá szódabikarbóna és társai. Csak zuttyantsuk bele a lencsét a lébe és kész! Fedjük le, és főzzük addig, míg megpuhulnak (ez kb. 40-45  perc, nem több!!!).
Mikor a zöldségek puhák a tejfölt kanalazzuk egy edénybe, és merjünk rá a forró levesből 1 merőkanálnyit, nem többet.
dscf4187.JPGHabverővel keverjük el.

dscf4189.JPGAmikor szépen el lett keverve, és nincs benne semmi csomó, jöhet az újabb adag a levesből. Merjük bele az edénybe, és keverjük el. Majd még egy újabb adag a levesből. Megint keverjük el.

Ha ügyesek voltunk (és miért is ne lettünk volna azok), ilyen eredményt fogunk kapni:
dscf4190.JPG

Ezzel a "habarással" sűrítsük be a levest. Azért tettem a habarást idézőjelbe, mert ez nem habarás, hiszen nincs benne liszt ;)
dscf4198.JPG
Már semmi más dolgunk nincs, mint rottyantani egyet a levesen. Amikor szépen bugyog facsarjuk bele a citromot, keverjük el, és már le is húzhatjuk a tűzről. Együnk már, együnk, mert annyira finom! ;)
Szórjuk meg a maradék aprított petrezselyemmel, és friss kenyérrel, csodásan csípős savanyúsággal vagy csípős paprikával kínáljuk.

Ahogy a tűzforró, lélekmelegítő, testes, aromásan pikáns levest kanalazzuk, hozzá pedig a friss, ropogós héjú kenyeret törjük, az maga a csoda. Hát még ha a csípős, nyers cseresznyepaprikát is faljuk hozzá... Nem lehet betelni vele.

dscf4202.JPG

Jó étvágyat!

leves lencse citrom tejföl kolbász lencseleves kolbászos lencseleves

2016\11\11

Orosz húsos-zöldséges pirog

Pirog. Imádom. Finom töltött tészta az oroszoknál, ukránoknál, lengyeleknél. A tölteléke? Legyen szó húsról, káposztáról vagy gombáról, mindegyik mehet bele. Az orosz konyha kifinomult, nagyon finom és egészséges(ebb) is, mint a miénk. Rengeteg halat és zöldséget esznek (és hozzá rengeteg vodkát, persze :) ) A legtöbb ember sajnos nem ismeri, de ez nem baj, majd megismerjük együtt....

dscf2098.JPG

Orosz húsos-zöldséges pirog (пирог)

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg búzafinomliszt (BL-55)
2 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
1 evőkanál olaj (én repcét használtam hozzá)
2 szép szabadtartású tojás
1 evőkanál (!!!) cukor
1 csipet só

A töltelékhez:
50 dkg főtt sertéshús (lapocka vagy tarja)
20 dkg savanyú káposzta
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
1 fej vöröshagyma
Bors
Só 

Elkészítése:

Ilyenkor ősszel sokkal jobban kívánom a forró és tartalmasabb tésztákat - általánosan a tartalmasabb ételeket. Egy igazi pirog pedig beváltja az ehhez fűzött reményeimet. Mivel a rokonságom átível a volt Szovjetúnió területén, egy családi receptet osztok most meg Veletek. A pirog vagy pirozski töltelékét nem szokták így keverni, általában húsost, gombást vagy káposztást sütnek, anyósomék mégis így készítik. Ne féljetek, nem lesz bonyolult, ellenben új, és ízekben gazdag ételt tehettek le a család elé, ami nem a megszokott, mégis melengetően finom.

Sokat fogok írni de nem azért mert bonyolult, hanem mert szeretném normálisan leírni a receptet. Szóval semmi para! :)

Morzsoljuk az élesztőt kb. fél deci langyos tejbe, amihez 1 teáskanál cukrot is tettünk. Amíg az élesztő felfut öntsük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá az olajat, a tojások sárgáját (a fehérje később kell, azaz ne dobjuk ki!) és a maradék cukrot. Mehet hozzá a maradék langyos tej, a só, és a felfuttatott élesztő is. Alaposan gyúrjuk össze, míg a tészta elválik az edény faláról. Minimális vízzel spricceljük meg a tészta tetejét, majd takarjuk le folpackkal, és tegyük langyos helyre. Amíg a tészta kel (kb. 30 perc) simán el tudjuk készíteni a tölteléknek valót.
Hevítsünk kevés olajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a finomra aprított hagymát. Amikor a hagyma aranyszínű lett zuttyantsuk hozzá a finomra vágott savanyú káposztát és a julienne-re vágott zöldségeket is. Sózzuk, borsozzuk, és kevergetve 5 percig pirítjuk, majd húzzuk le a tűzről. Adjuk hozzá az aprított főtt sertéshúst is. Összedolgozzuk, kóstoljuk, ha kell sózzuk picit. A töltelék kész, most jöhet a tészta.

Az egyszerűség kedvéért osszuk ketté a tésztát, és egyenként nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra, hogy elférjünk a konyhapulton. Először az egyik felét készítsük el, majd a töltés és ragasztás után a másikat. A kinyújtott tésztalapot vágjuk kb. 12 cm-es négyzetekre. A négyzetek egyik oldalára halmozzunk a töltelékből (kb. 1 evőkanálnyi fog ráférni), majd kenjük le a négyzetek széleit a tojásfehérjével. Ezután nincs más dolgunk, mint a négyzet másik oldalát (amin nincs töltelék :) ) ráhajtani a töltelékes felére. Ahhoz, hogy valóban ragasztóként működjön a tészta szélein a tojásfehérje, egy villával nyomkodjuk le.

dscf2077.JPG

Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 25-30 perc alatt gyönyörűen megsülnek, már csak azt kell kivárni, míg annyira lehűlnek, hogy befalhassuk őket.

dscf2082.JPG

A képen lehet látni, hogy az a pirog, aminek kicsit vékonyabbra sikerült a tésztája -vagy több töltelék lett beletéve- kirepedt, de hát ilyen a popszakma :)

Egyszerű fokhagymás tejföllel kínáljuk. Felejthetetlenül finom a forró, ropogós és tartalmas pirog, ahogy a sült tésztába rejtett töltelék elolvad a szánkban. A hűs, fokhagymás tejföl pedig csak fokozza az eddig is fantasztikus élményt. Behűtött száraz chardonnay nagyszerű kiegészítője az ételnek. Ahogy a rengeteg vodka is :)

dscf2091.JPG

 Jó étvágyat!

tészta sült tészta pirog orosz pirog

2016\09\23

Pirírott csirkemelles-tojáslepényes tortilla

De azt is írhattam volna, hogy egy újabb kényeztető hétvégi reggeli. A hús szeletelésétől az első harapásig nem kell 20 perc sem, mégis friss, finom, tápláló és meleg reggelit varázsolhatunk a családnak. Mert azért valljuk be: hétvégén szeretünk kicsit lustálkodni, kicsit mást enni. Ilyenkor, amikor már hűvösek a reggelek, jólesik egy-egy melegebb falat. Az étel majd' minden alapanyaga megtalálható a legtöbb háztartásban, talán a tortilla az, ami nincs mindenhol otthon. De ezt az apróságot a mai bevásárlásnál simán beszerezhetjük, és akkor a hétvégén már el is tudjuk készíteni.

dscf3823.JPG

Pirított csirkemelles-tojáslepényes tortilla

Hozzávalók FEJENKÉNT:
1/4 csirkemell filé
2 tojás
1 tortilla lap
1 szem paradicsom
1 szál újhagyma
friss salátalevél
Bors

Elkészítése:
Az alapanyagokból is látszik, hogy nem egy bonyolult a történet. Ahogy a bevezetőben is írtam, talán a tortilla lap az egyedüli, ami nem mindig található meg a háztartásokban. Most biztos keresztre feszít egyik kedves olvasóm hogy azt írom: a Pennyben 250 Ft-ért kaptam egy csomag friss, 28 cm-es tortilla lapot, amiben 4 db volt. Máshol 500-800 Ft-ért lehet hozzájutni, ami azért nagyon nem mindegy. De vissza a recepthez.
Fogunk egy serpenyőt, kevés zsiradékot teszünk bele (én kacsazsírt használtam), és elkezdjük hevíteni. Amíg az edény melegszik szépen felcsíkozzuk a csirkemell filét, majd sózzuk, borsozzuk. Mehet is minden a serpenyőbe.
dscf3803.JPG

Addig pirítjuk, míg szép aranybarnára sül, de még finom szaftos marad. Pirítás közben előkészíthetjük a zöldségeket: a paradicsomot felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk, a salátát levelekre tépkedjük. Személyenként 2-2 tojást felverünk, gyengéden ezt is megsózzuk. A csirke már szép piros, szedjük is ki a serpenyőből.

dscf3805.JPG

Jöhet a helyére a tojáslepénynek való. Közepesre visszavett hőn szép vékonyra kiterítve süssük meg a tojásokat, majd minden elkészült adagot csúsztassunk egy-egy előkészített tortilla lapra. Ha nagyon szeretnénk, előtte melegítsük fel a tortilla lapokat és úgy tegyük rá a tojáslepényt.

dscf3809.JPG

Már az utolsó fázisnál járunk: minden egyes tojáslepényes tortillára tegyünk salátalevelet, erre pirított csirkemellet, majd jöhet a paradicsom és az újhagyma. Nagyon bonyolult, ugye? :) Ha akarjuk sózzuk picit, én inkább zöld Tabascóval locsoltam meg, nagyszerűen kiegészítette a csípős-ecetes ízvilágával az ételt.

dscf3812.JPG

Már csak annyi dolgunk van, hogy feltekerjük az egészet és tálalhatjuk is.

dscf3818.JPG

Egyszerű, gyors, meleg, és igazán kényeztető reggelit kapunk, sok friss zöldséggel, finom és sovány csirkével, amit még a legkisebbek is szívesen megesznek.

dscf3823.JPG

Jó étvágyat!

Ha kíváncsiak vagytok az eddigi hétvégi reggeli receptekre kattintsatok IDE.

reggeli saláta tortilla csirkemell tojásreggeli hétvégi reggeli

2016\09\09

Grillkolbászos céklaleves

Ez a Motoros megint megőrült! Mit keres egy céklalevesben -ami hagyományosan orosz, ukrán vagy lengyel- nürnbergi grillkolbász...? Hát úgy, hogy finom, ráadásul most a Pennyben annyiért tudtam megvenni, mint egy soproni felvágottat. Nem tudom hogy csinálják, nem is érdekel, de a legjobb minőséget kaptam meg a legjobb áron. Nosza: készítsünk egy fúziós ételt, ami friss, könnyű, egyszerű és baromi finom! Így ősz elején, ebben az indián nyárban egyszerre frissítő, hűsítő, laktató és nagyon jól esik!
Nem, ez nem a jól ismert céklaleves, amit a legtöbben borscsként ismernek. Ez valami más, ez valami új!

Amúgy, ha a hagyományos borscsra éheznél itt olvashatod a receptet hozzá.

dscf3611.JPG

Grillkolbászos céklaleves

Hozzávalók:
40 dkg pucolt, nyers cékla (én vegyszermenteset használtam, sajnos biot nem sikerült szereznem)
40 dkg húsos sertéscsont (én egy sima húsos tarjacsontot használtam)
15 dkg hámozott és darabolt krumpli (tudom: burgonya - veszprémgalsai, vegyszermentes házi)
10 dkg karikázott sárgarépa -egy szép szál- (én bio sárgarépát használtam hozzá)
6 db nürnbergi fehér grillkolbász, szépen karikázva (ez kb. 10 dkg)
1 liter kaszáslé (azaz olyan lé, amiben a nyers, füstölt sonkát főzzük puhulásig- ezt én rendszeresen lefagyasztom, és különböző levesek, mártások alapjául használom)
10 dkg pucolatlan spárgavég (én a spárgaszezonban mindig levágom a spárgák fásabb végét és lefagyasztom. Tökéletes ízesítője  bármilyen levesnek)
Bors


Elkészítése:
Mi sem egyszerűbb ennél! Gyakorlatilag fogjunk meg mindent, amit megpucoltunk és felszeleteltünk, majd tegyük egy szép nagy fazékba. Borítsuk rá a fagyasztott kaszáslét. A pucolatlan spárgavégeket legegyszerűbb egy muszlin kendőbe (vagy gézlapba) csomagolva a levesbe tenni, mert úgy egyszerűbb az eltávolításuk, de én szeretem a kihívásokat :)

dscf3567.JPG

Sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a húsos csontot, majd lefedve főzzük puhára. Kelleni fog még bele kevés sima víz is: kb. max. 5 dl. Amint a kaszáslé felolvadt látni fogjuk azt, hogy mennyi víz kell ahhoz hogy ellepje az ételt. A puhulást pedig úgy lehet mérni, hogy a legkeményebb alapanyag puhulását nézzük, tehát a darabolt céklát vegyük górcső alá. Ha az puha, akkor minden más puha. Ez kb. 1 óra főzést jelent.

dscf3569.JPG

Ekkor kóstoljuk, ha kell még sózzuk (kelleni fog!), és most tegyük bele a karikára vágott nürnbergi fehér grillkolbászokat is.

dscf3573.JPG

További 6-8 percig rotyogtassuk, majd húzzuk le a tűzről, mert a levesünk elkészült. Tálalás előtt halásszuk ki belőle a pucolatlan spárgavégeket (ha ügyesek voltunk csak a muszlin kendőt vagy a gézlapot kell). A küldetésüket teljesítették, azaz nagyszerű ízzel gazdagították a levest, ők maguk viszont fásak, így nem ehetők.

dscf3605.JPG

Porciózzuk ki a levest, és faljuk be azon melegében, mert így finom igazán! Ha nagyon vagizni szeretnénk, kevés kovászos uborkalével, vagy alap -azaz a sima- Tabascóval locsoljuk meg, és úgy kínáljuk. Finom friss fekete kenyér (nem a malátával színezett, barnának vagy rozsosnak mondott...) elengedhetetlen hozzá!

Jó étvágyat!

leves cékla céklaleves grillkolbász grillkolbászos céklaleves kolbászos céklaleves húsos céklaleves

2016\08\29

A tökéletes töltött paprika nyomában

Gyerekkoromban ki lehetett volna kergetni a világból, mikor otthon azt a mondatot hallottam meg: töltött paprika lesz ebédre. Mára ez teljesen megváltozott: imádom; nem is! Egyenesen rajongok érte. Lehet az akkori iskolai menza volt az oka a csupa cukor alappal, lehet csupán az, hogy otthon nem tudtuk megfelelően elkészíteni (mert szintén csupa cukor volt az alap), nem tudom. De vén fejjel újra felfedeztem, és már úgy készítem el, hogy utána mind a 10 ujjamat megnyalom. Finom, pikáns, és észbontóan ízes, ráadásul ilyenkor van a szezonja!

dscf3488.JPG

Tökéletes töltött paprika

Hozzávalók:
1 kg finom, napérelelte paradicsom
10-12 db érett tv paprika (gyengébbek kedvéért: tv= tölteni való)
40 dkg darált sertéshús
10 dkg főtt rizs (én kizárólag basmatit eszek, ehhez is azt használtam)
2 fej vöröshagyma
10 dkg sima füstölt szalonna (én háztáji, szabadtartású mangalicát használtam hozzá)
1 tojás
1 evőkanál zsír (igen, zsír. Sznobék használjanak olívaolajat hozzá, ami nem illik az ételhez, ellenben nagyon trendi(nek gondolják ők)
Fél csokor friss petrezselyem
1 teáskanál egész kömény
1 mokkáskanál majoránna
csipetnyi cukor (kb. fél teáskanálnyi)
2-3 babérlevél
Bors

Elkészítése:
A rizst feltesszük főni. Azaz minimális olajat hevítünk, amire rászórjuk a rizst, Fehéredésig keverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi majd' kétszeresen ellepi. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőt közepesre, keverjük át az egészet, fedjük le, és 10 percig pároljuk. 10 perc után szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel (hogy ne főjön tovább) majd tegyük félre. Tegyük fel a felaprított szalonnát egy előmelegített serpenyőbe, hadd olvadjon a zsírja. Ha kell -és miért ne kellene- az edénybe először dobjunk egy darabka finom sertészsírt, amivel a szalonnának is megágyazunk, így nem fog megégni. Tegyük hozzá a finomra vágott vöröshagyma felét is. Mehet az egészhez a kömény. A kömény ugyanis (csak ezerszer írtam le eddig) zsírban oldja ki az íz- és illatanyagait.

dscf3448.JPG

Miközben ezek a fenséges dolgok összepirulnak csumázzuk ki a paprikákat, majd öblítsük alaposan le őket. A hagymás szalonna már kész, húzzuk is le a tűzről. Adjuk a tálba tett darált húshoz, tegyük hozzá a finomra metélt petrezselyemzöldet, a tojást, és az időközben lehűlt rizst. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük át.

dscf3452.JPG

A lila edényért én kérek elnézést... :) A paprikákat töltsük meg ezzel a finom töltelékkel. Nem kell spórolni, alaposan tömködjük meg őkelméket. Ha marad a töltelékből az sem gond, azt majd önálló gombócokként fogjuk elkészíteni.
Tegyük az így megtöltött paprikákat egy magasabb falú edénybe,

dscf3454.JPG

majd öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt főzzük puhára.

dscf3457.JPG

Közben jöhet a jó "öreg" paradicsomszósz elkészítése! Egy serpenyőbe tesszük a másik fél felaprított vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, amit szintén sózunk, borsozunk. Megszórjuk majorannával, beletesszük a babérleveleket, és tegyük hozzá a cukrot is. Keverjük el, ha kell, még ízesítsük cukorral.

dscf3455.JPG

Amennyire utáltam fiatal koromban a paradicsomszószt, most annyira imádom :) Ha a szósz túl sűrű (és mindig túl sűrű), akkor tegyünk a paprika főzőlevéből a mártáshoz, és folyamatosan keverjük. Így már hígabb, de ugyanolyan finom mártást fogunk kapni.

Ebbe a mártásba tegyük át a töltött paprikákat.

dscf3458.JPG

Most már csak 10-15 percre lesz szükségünk, amíg összefő az étel.

Sokan kérdezték hogyan is készítem úgy, hogy nem jön le a paprika a töltelékről. Hát így! A titok a rizs. Nem szabad nyersen a töltelékbe tenni, nem szabad rizses paprikát készíteni. Ezzel a módszerrel finom töltelékkel töltött, friss paprikát fogunk kapni, ami nagyszerűen pikáns paradicsomszószban fog úszni.

Kizárólag főtt krumplival tálaljuk. Ha nagyon kell, kevés Tabasco Chipotle a mennyekbe repíti... Kell, és még akarok belőle, minden egyes nap!

dscf3480.JPG

Jó étvágyat!