Aragóniai csokoládés marha

Ez a Motoros biztos megint bekattant, hogy csokoládéval készít ételt..... De ez nem így van :) Ez a recept egy nagyon finom, pikáns spanyol ételt takar. A csokoládé finoman kiegészíti, gazdagítja az ételt, és abszolút nem érezni ki belőle. Spanyolhonban régi, nagy hagyománya van, ideje nekünk is megismerni.

Elsőre talán bizarr, vagy idegen, pedig nagyon kevés -ennyire harmónikus ízvilágú- ételt ismerek (a japán konyhán kívül, ami maga a harmónia).

Gyertek velem, és egy olyan egyszerű receptet mutatok, ami a vasárnapi asztal éke lesz, és mindenki imádni fogja!dscf5634.JPG
Aragóniai csokoládés marha - Asado de buey

Hozzávalók:
1 kg marha fehérpecsenye
6 dl marhahúsleves (vagy alaplé)
5 dkg reszelt étcsokoládé
2 evőkanál liszt
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál paradicsompüré (jó kis rusztikus passata nagyon megy hozzá)
2 evőkanál aprított friss zöldpetrezselyem
2 evőkanál borecet (én 1-1 evőkanál fehér- és vörösborecetet használtam hozzá)
Bors

Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy majdnem csak szégyenkezve merem leírni.... Fogjuk a csodás fehérpecsenyét,

dscf5544.JPG és sózzuk be. Én kizárólag parajdi kősót használok, kövezzetek meg érte :)dscf5562.JPGFél óráig hagyjuk szobahőmérsékleten érni, majd szórjuk körbe a liszttel.
Amíg a hús a sóban érik, tegyünk fel egy magasabb falú lábost melegedni. Csorgassunk bele némi zsiradékot (vagy olajat) hadd hevüljön. Amire befejezzük a lisztezést a zsiradék is kellőképpen fel fog hevülni.
Tegyük bele a lisztes marhát, és pirítsuk körbe minden részét.

dscf5567.JPGMikor körbepirítottuk vegyük ki a zsiradékból, és tegyük félre pihenni.

dscf5572.JPGZúdítsuk az üresen hagyott maradék zsiradékba a karikázott hagymát. Felesleges jobban aprítani, mert a hús puhulásáig teljesen szét fog főni.dscf5575.JPGPirulás után (kb. 3-4 perc) mehet rá a paradicsompüré, petrezselyem, borecet(ek) és a húsleves is. A húsleves egy részét helyettesíthetjük finom, minőségi száraz fehérborral (én is ezt tettem, csodás Zenittel gazdagítottam a lét). Borsozzuk meg ízlés szerint (azaz gazdagon :) )

dscf5580.JPG

rottyantsunk egyet rajta, majd tegyük vissza a szószba a húst.dscf5582.JPG

Fedjük le az edényt, majd minimum 2,5-3 óráig pároljuk így. Kb. félóránként locsolgassuk meg a húst a szósszal.

dscf5594.JPGAddig pároljuk így, míg a hús vajpuha nem lesz (ezt tűpróbával tudjuk ellenőrizni). Ha a hús megpuhult vegyük ki és tegyük félre (én le is szoktam takarni).
Szórjuk az ízletes mártásba a reszelt csokoládét. 

dscf5613.JPGKeverjük el, rottyantsunk egyet rajta, majd húzzuk le a tűzről, mert elkészültünk. Várjunk addig, míg a hús kihűl (kb. 20 perc), majd szeleteljük fel. Makaróni alapon tálaljuk a szeleteket, és öntsük rá a gazdag, ízletes mártást. Ha turbózni szeretnénk adjunk mellé érett áfonyát. Meg fogja hálálni az étel! Ha pedig mega turbó ízvilágot szeretnénk, tegyünk a mártásba a csokoládé előtt 0,5 dl tequila silvert. Nnnnnna, az lesz az igazi :)

Nagyon finom, pikáns és magával ragadó ízvilágú ez az étel. Feltétlenül ki kell próbálni!

dscf5621.JPG
Jó étvágyat!