Spárgás-medvehagymás omlett

Mennyivel jobban indul egy-egy nap, amikor valami finom és kényeztető kerül reggelire az ember hasába. Sokan egyáltalán nem reggeliznek, pedig nagyon fontos lenne. Legtöbben azzal magyarázzák, hogy nincs idejük rá. De akkor miért van idő egy fornettiért vagy társaiért plusz x percet sorban állni a munkába menet az árusnál, esetleg beugrani valami boltba ezért-azért inkább, mint otthon ennyi idő alatt elkészíteni egy sokkal egészségesebb is izgalmasabb fogást, amit ráadásul együtt fogyaszthat el a család?

Egy gyors, finom és egészséges reggeli nagyban hozzájárul a jó hangulatunkhoz, beállítja a vércukorszintet és még sorolhatnám a jó tulajdonságait. Itt a medvehagyma-, és már kezdődik a spárga szezonja is. Kezdjük végre normális reggelivel már a holnapi, hétfő reggelt! A testünk meg fogja hálálni!

dscf5313.JPGSpárgás-medvehagymás omlett

Hozzávalók:
8 szép tojás (én háztájit használok, lehet is látni az omlett színén)
8 szál spárga (én a zöldet jobban szeretem)
1 szép nagy Monte rosa pardicsom (az a helyes kis rózsaszín fajta)
4 levél medvehagyma (én magamnak szoktam szedni)
4 dkg sajt (én Gmundner Berg Premiumot használtam hozzá)

Elkészítése:
Ennél aztán semmi sem egyszerűbb! A megtisztított spárgákat forró sós vízbe tesszük főni, kb. 5 perc elég is lesz nekik. Közben előkészülünk az omletthez: a tojásokat felverjük (személyenként 2 tojással és 2 szál spárgával számolunk) és ízlés szerint sózzuk, felszeleteljük a paradicsomot, felaprítjuk a medvehagymát és felszeleteljük a kenyeret (én teljes kiőrlésű bagettet használtam hozzá). Lereszeljük a sajtforgácsokat is. Ez mind annyi idő alatt kész, amennyi a spárgának kell.

Felteszünk egy serpenyőt egy másik lapra, hadd melegedjen. Addig leöntjük a spárgákról a főzővizet (de el is tehetjük, hiszen nagyszerű leves alapanyag válik belőle). A zöldségeket most nem hűtjük le (nem is kell, hiszen tovább fogunk velük dolgozni, ezért is csak 5 percig főztük őket).
A forró serpenyőbe tesszük a spárgát (akinek nem tapadásmentes vagy kerámia serpenyője van, az kevés zsiradékot tegyen előtte bele), majd ráöntjük a felvert tojást. Ízlés szerinti keménységűre sütjük az omlettet (én lágyabban szeretem), majd csak tálalni kell. Megszórjuk a medvehagymával, paradicsomkarikákkal és a sajtforgácsokkal díszítjük. Jöhet mellé a kenyér és kész is a reggelink.

A végére még egy gondolat: a medvehagymát azért nem keverem bele a tojásba, mert a medvehagyma akkor értékes csak, ha nem hőkezeljük. Ezért is szórtam a kész omlett tetejére :) Sosem értettem azokat az embereket, akik tésztákba, pogácsákba, krémlevesekbe teszik, hiszen akkor pont a medvehagyma értékeinek mondhatnak búcsút -ergo simán bármilyen hagymával készíthetnék az adott ételt- hiszen akkor csak a választott hagymaféle különböző íze adna változatosságot neki...

dscf5309.JPG

Egészséges, finom, tápláló, friss, rostdús, és tele van a szezon jellegzetességeivel. Hogy drága-e? Nem. Az egész reggeli négy főre tokkal-vonóval bőven kijön 750-800 Ft-ból. Fejenként maximum 200 Ft, de mennyivel másabb is ez, mint 10-15 dkg fornetti, ugye?

dscf5307.JPG
Jó étvágyat!