Egyszerű mediterrán bableves
2017. február 28. írta: motoroskonyhaja

Egyszerű mediterrán bableves

Itt a tél farka, ahogy mondani szokták. Húshagyó kedd és miegymás van ma. De lesz még torkos csütörtök is a héten (alsó közepes színvonalú éttermek részvételével, sajna), így javaslom, hogy utoljára lakmározzon be mindenki, aki böjtöli szeretne. A böjtöt amúgy nagyon is ajánlom mindenkinek, aki normálisan szeretné végig vinni. Megtisztulás, a szegények iránti alázat (ahogy az Iszlám írja - persze ők a Ramadámról), és megkönnyebbülés jár vele. És egyáltalán nem nehéz, csak jól meg kell válogatni az ételeket. dscf4958.JPG

Sokan -sajnos- ilyenkor híznak, nem kicsit, mert tésztát tésztával esznek (ugye-ugye, milyen finom is a fánk?). Ne essünk ebbe a hibába. Persze több olyan elszólást is hallottam a böjt kapcsán, ami -minimum- megmosolyogtatott. Ilyen volt pl. az a kedves ismerősöm, aki azt mondta: "én keményen böjtöni fogok. Nem eszek húst, csak csirkét és halat". No comment. Sajnos rengetegen vannak, akik valamilyen kényszer folytán böjtölni akarnak, de nincs (lelki) erejük hozzá, így egy csomó kiskaput, azaz önigazlást gyártanak a böjt köré, hogy aztán elmondhassák: ők aztán becsülettel végig csinálták....
Én most egy olyan receptet mutatok, amivel igazán degeszre lehet enni magunkat. És -ahogy szeretett apósom fogalmazni szokott- ettől az ételtől jól lakik a gyomor is, és a gatyában is meleg lesz.... :)

Egyszerű mediterrán bableves

Hozzávalók:

1 l húsleves (csirkealaplé a legjobb)
3 dl normális paradicsomszósz (pl. normális passata, de semmiképpen nem -cukrozott- paradicsomsűrítmény)
1 fej vöröshagyma félfőre vágva (félkarikára)
10 dkg száraz vörösbab (pl vesebab - áztatva, duzzasztva)
10 dkg konzerv csemegekukorica
1 szál petrezselyemgyökér (kb. 5 dkg)
5 dkg sima füstölt bacon
4 evőkanálnyi reszelt parmezán (NEM Grana Padano és társai!)
4 evőkanálnyi friss korianderlevél (helyettesíthető friss petrezselyemmel, bár a friss koriander minden Tescoban kapható VÉGRE)
1 teáskanál chilipor (opcionális, de ajánlott)
1 teáskanál szurokfű (oregánó)
1 szem krumpli (burgonya) kockázva
2 szem babérlevél
Friss citromlé (vagy kapribogyó)
Bors


Elkészítése:
Olyan egyszerű dolgunk lesz, hogy közben simán letolhatunk egy-két nyelet finom HP-t. Nem, nem a szószt, hanem igazi házipálinkát! Hogyan is kell elkészíteni? Íme:
A füstölt bacont egy felforrósított lábosba tesszük, hadd engedje ki a zsírját. Rádobjuk a félfőre vágott vöröshagymát, majd összepirítjuk őket. Felöntjük az alaplével (vagy húslevessel), beledobjuk a babot, a kukoricát, a karikázott petrezselyemgyökeret és a kockázott krumplit. Babérlevéllel gazdagítjuk. Lefedjük, és magára hagyjuk úgy fél órára. Az idő letelte után átkeverjük, hozzáöntjük a paradicsomszószt, majd megszórjuk a chiliporral és a szurokfűvel (oregánóval). Sózzuk, borsozzuk. A bab, petrezselyemgyökér és a krumpli puhulásáig főzzük, közben többször átkeverjük. Ekkor spricceljük meg a citromlével (vagy dobjuk bele a darabolt kaprit). Rottyantunk egyet rajta, utána lehúzzuk a tűzről, és porciózva tálaljuk. Minden tál leves tetejére teszünk egy kevés friss koriandert, és megszórjuk a parmezánnal. Én vajban pirított sajtos kiflivel tálaltam, de nagyon jól megy hozzá a kéksajttal kent pirítós is.

dscf4953.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3612300947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.03.01. 05:57:52

Mikor még az atlanti partoknál vadászták a cetféléket, böjt idején ettek bálnahúst (középkor). Ugyanis az egyház szerint a vízben élő vörös húsú emlős is "hal". Persze nem tudták, hogy valójában emlős, de a gazdagabbak "adományokkal" meg tudták vásárolni a húsevésre a felmentést, nekik amúgy is mindegy volt. :)
Mi azért fogunk böjtölni, hogy félretegyünk tavaszi bárányhúsra, mert eddig minden évben hoztak nálunk a piacon húsvétra, csak hát az ára, meg a pénztárca ugye... Idén már nem akarok lemaradni róla.

motoroskonyhaja 2017.03.01. 21:22:40

@Gyalogrépa: Tetszik a sztori! :)
A bárányra pedig megéri gyűjteni, mert eszméletlen finom és porhanyós. Nem véletlenül az egyik kedvenc húsom :)

2017.03.02. 11:26:38

Nem is tudom.... Talán kukorica nélkül. Igen! És petrezselyemmel. Így már jó lesz. :)
süti beállítások módosítása