Orosz húsos-zöldséges pirog
2016. november 11. írta: motoroskonyhaja

Orosz húsos-zöldséges pirog

Pirog. Imádom. Finom töltött tészta az oroszoknál, ukránoknál, lengyeleknél. A tölteléke? Legyen szó húsról, káposztáról vagy gombáról, mindegyik mehet bele. Az orosz konyha kifinomult, nagyon finom és egészséges(ebb) is, mint a miénk. Rengeteg halat és zöldséget esznek (és hozzá rengeteg vodkát, persze :) ) A legtöbb ember sajnos nem ismeri, de ez nem baj, majd megismerjük együtt....

dscf2098.JPG

Orosz húsos-zöldséges pirog (пирог)

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg búzafinomliszt (BL-55)
2 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
1 evőkanál olaj (én repcét használtam hozzá)
2 szép szabadtartású tojás
1 evőkanál (!!!) cukor
1 csipet só

A töltelékhez:
50 dkg főtt sertéshús (lapocka vagy tarja)
20 dkg savanyú káposzta
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
1 fej vöröshagyma
Bors
Só 

Elkészítése:

Ilyenkor ősszel sokkal jobban kívánom a forró és tartalmasabb tésztákat - általánosan a tartalmasabb ételeket. Egy igazi pirog pedig beváltja az ehhez fűzött reményeimet. Mivel a rokonságom átível a volt Szovjetúnió területén, egy családi receptet osztok most meg Veletek. A pirog vagy pirozski töltelékét nem szokták így keverni, általában húsost, gombást vagy káposztást sütnek, anyósomék mégis így készítik. Ne féljetek, nem lesz bonyolult, ellenben új, és ízekben gazdag ételt tehettek le a család elé, ami nem a megszokott, mégis melengetően finom.

Sokat fogok írni de nem azért mert bonyolult, hanem mert szeretném normálisan leírni a receptet. Szóval semmi para! :)

Morzsoljuk az élesztőt kb. fél deci langyos tejbe, amihez 1 teáskanál cukrot is tettünk. Amíg az élesztő felfut öntsük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá az olajat, a tojások sárgáját (a fehérje később kell, azaz ne dobjuk ki!) és a maradék cukrot. Mehet hozzá a maradék langyos tej, a só, és a felfuttatott élesztő is. Alaposan gyúrjuk össze, míg a tészta elválik az edény faláról. Minimális vízzel spricceljük meg a tészta tetejét, majd takarjuk le folpackkal, és tegyük langyos helyre. Amíg a tészta kel (kb. 30 perc) simán el tudjuk készíteni a tölteléknek valót.
Hevítsünk kevés olajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a finomra aprított hagymát. Amikor a hagyma aranyszínű lett zuttyantsuk hozzá a finomra vágott savanyú káposztát és a julienne-re vágott zöldségeket is. Sózzuk, borsozzuk, és kevergetve 5 percig pirítjuk, majd húzzuk le a tűzről. Adjuk hozzá az aprított főtt sertéshúst is. Összedolgozzuk, kóstoljuk, ha kell sózzuk picit. A töltelék kész, most jöhet a tészta.

Az egyszerűség kedvéért osszuk ketté a tésztát, és egyenként nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra, hogy elférjünk a konyhapulton. Először az egyik felét készítsük el, majd a töltés és ragasztás után a másikat. A kinyújtott tésztalapot vágjuk kb. 12 cm-es négyzetekre. A négyzetek egyik oldalára halmozzunk a töltelékből (kb. 1 evőkanálnyi fog ráférni), majd kenjük le a négyzetek széleit a tojásfehérjével. Ezután nincs más dolgunk, mint a négyzet másik oldalát (amin nincs töltelék :) ) ráhajtani a töltelékes felére. Ahhoz, hogy valóban ragasztóként működjön a tészta szélein a tojásfehérje, egy villával nyomkodjuk le.

dscf2077.JPG

Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 25-30 perc alatt gyönyörűen megsülnek, már csak azt kell kivárni, míg annyira lehűlnek, hogy befalhassuk őket.

dscf2082.JPG

A képen lehet látni, hogy az a pirog, aminek kicsit vékonyabbra sikerült a tésztája -vagy több töltelék lett beletéve- kirepedt, de hát ilyen a popszakma :)

Egyszerű fokhagymás tejföllel kínáljuk. Felejthetetlenül finom a forró, ropogós és tartalmas pirog, ahogy a sült tésztába rejtett töltelék elolvad a szánkban. A hűs, fokhagymás tejföl pedig csak fokozza az eddig is fantasztikus élményt. Behűtött száraz chardonnay nagyszerű kiegészítője az ételnek. Ahogy a rengeteg vodka is :)

dscf2091.JPG

 Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7611947757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása