Könnyed ráksaláta rizstésztával
2016. május 10. írta: motoroskonyhaja

Könnyed ráksaláta rizstésztával

Gyönyörű, friss rákokat kaptam, amik elég méretesek, így kézenfekvő volt, hogy egy könnyed vacsorát készítsek belőlük.

Sokan idegenkednek a tengeri herkentyűktől, vagy azt mondják: kóstoltam, de nem szeretem. Sajnos -mivel a legtöbb ember számára ismeretlen- és legtöbbször a koktélrák kategóriát kóstolják, el is tudom hinni. Gumisra sütik, aztán csodálkoznak miért is szeretik ezt egyesek. Hát azért, mert ha normálisan van elkészítve, akkor mennyei.

dscf2387.JPG

Könnyed ráksaláta rizstésztával

Hozzávalók:
50 dkg nagy garnéla
2 adag vegyes friss saláta (radiccio, endívia, lollo-rosso, jég, tölgy, ruccola - ki mit szeret úgy alakítja, de előre összekevert boltit is lehet használni hozzá)
10 dkg szárított rizstészta (én szélesmetéltet használtam hozzá)
1 fej vöröshagyma
4 gerezd dundi fokhagyma
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
Bors

Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy szinte szégyellem leírni. Fogjuk a rákokat és megpucoljuk őket. Ha valaki nem tudja hogyan is kell a rákokat megpucolni jelezze, és megírom. A képen látszik, hogy kb. mekkorák, a gyufásdoboz megmutatja a méretet. Szép, előfőzött példányok (azt ugye mindenki tudja, hogy a nyers garnéla szürke, és az előfőzés során válik rózsaszínűvé?).

dscf2376.JPGA rákpáncélokat és fejeket ki ne dobjuk! Isteni alaplé készül majd belőle! Ha kéritek a rák alaplé receptjét, csak sikítsatok.
Egy magasabb falú serpenyőt vagy wokot hevítünk pucolás közben. Mikor a serpenyő füstöl, minimális olajat öntünk bele (max 2 evőkanálnyit). Körbeforgatjuk az edényben és mehet bele a félfőre vágott vöröshagyma, a szeletelt fokhagyma, és a gyufaszálnyira vágott gyömbér is, azaz a klasszikus kínai indítás. Mikor a zöldségek pirulni kezdenek dobjuk az edénybe a megpucolt garnélákat. Rögtön sózzuk, borsozzuk is az ételt.

dscf2381.JPG

Ha szoba-hőmérsékletű garnélákkal dolgoztunk (és miért ne azzal dolgoztunk volna, hiszen így kell), akkor kb. MAXIMUM 1 perc kavargatás után le is húzhatjuk az egészet a tűzről, mert elkészültünk vele.
Keverjük el az időközben összetépkedett salátával.

dscf2386.JPG

Hagyjuk együtt pihenni őket, amíg a rizstésztát kifőzzük (ez kb. plusz 5 perc) Porciózzuk a tésztát tányérokba, majd öntsük nyakon a garnélasalátával.
Ha úgy tartja kedvünk locsoljuk meg kevés citrommal vagy Tabascóval, és jégbe hűtött száraz pezsgővel kínáljuk. Ennek hiányában juhfark vagy száraz chardonnay is mehet mellé, ahogy kevés világos szójaszósz is jót tesz neki.

dscf2387.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr38694886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása