Báránypecsenye kapribogyó mártással
2016. április 07. írta: motoroskonyhaja

Báránypecsenye kapribogyó mártással

Mennyire is finom egy zsenge, tejes bárány, imádom! A hazai emberek nagyobbik része -sajnos- azt sem tudja eszik-e vagy isszák, pedig mennyei pecsenye (is) készülhet belőle. Sokan azt kérdezik tőlem: őrült vagy, egy szelet húsért ennyit kiadni? Én ilyenkor mindig visszakérdezek: Te mennyiért is szoktál pizzát rendelni?
Én az egyik legelismertebb vidékről származó -új-zélandi- csontos báránycombot preferálom, teljesen más, selymesebb, zamatosabb az íze, mint az itthonié. Lehet ez is hasonló az itthon kapható marhahúsokhoz: míg itthon a tejelő marhát kínálják feldolgozva (hiper- és szupermarketekben, húsboltokban), addig a világ boldogabbik részén a húsmarha húsát teszik ki a hentesek a pultjaikra; nagyon nem mindegy! Persze ebben is van kivétel, egy-egy hentes, illetve multi is árul minőségi marhát (pl. a Tesco Finest eszméletlen jó), de a kivétel itt is -sajnos- erősíti  szabályt....

dscf2301.JPG

Báránypecsenye kapribogyó mártással

Hozzávalók:
Fejenként egy csontos báránycomb steak (darabonként 20-25 dkg)
5 dl húsleves
1 üveg kapribogyó
1 dl a kedvenc sörünkből
1-1,4 evőkanál liszt (BL-55)
Kevés olaj
Bors

Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy alig merem leírni...

dscf1675.JPG

Tehát: fogjuk a báránycomb-szeleteket, és sózzuk-borsozzuk őket; aztán félretesszük. Felmelegítjük a húslevest. Amíg a leves melegszik egy lábosba olajat öntünk, majd mikor már forró a lé beleszórjuk a liszt nagyobbik részét. Levesszük a tűzről, és folyamatosan kevergetjük (magyarul rántást készítünk). A keverés mellett felengedjük az időközben felforrósodott húslevessel, és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a durvára darabolt kapribogyót, (leve nélkül,) kavarintunk egyet rajta és a mártás már kész is van! Most jöhet a bárány.

Egy serpenyőt felforrósítunk (én öntöttvas serpenyőt szeretek használni hozzá - persze ha nincs faszén és grillezési lehetőség), majd visszavesszük a hőt közepesre. Kevés olajat öntünk az edénybe, elegyengetjük, és belefektetjük a báránycomb-szeleteket. Oldalanként 3-6 percig sütjük, attól függően mennyire átsütve szeretjük. 

dscf2292.JPG

Én véres-rózsaszínűen szeretem, vétek lenne egy ilyen húst cipőtalp keménységűre, azaz teljesen átsülve enni... Ha fordítani kell még véletlenül se tegyük villával vagy hústűvel, mert a hús értékes szaftja kifolyik.

Nagyon fontos, hogy miután a sült elkészült pihentetni kell -alufóliával letakarva- legalább 6-8 percig, csak utána tálaljuk.

Szutyi -a Kiskukta- is nagyon elégedett volt az illatával, majd később a neki adott báránycsonttal is.... :)

dscf2296.JPG

Egyszerű kenyérrel és a kapribogyó mártással tálaljuk, tálalás előtt pedig átkenjük a húsokat a sörrel. Nagyon finom, egyszerű, mégis különleges és gyors ebédet vagy vacsorát kapunk,

dscf2294.JPG

ami akár még ünnepibb is lehet, ha sör helyett száraz, minőségi vörösborral, kenyér helyett saját készítésű tagliatellével, a kapribogyó mártás mellett pedig háromsajt-mártással (parmezán-pecorino-gorgonzola) turbózva kerül az ünnepi asztalra.

dscf2057.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr118557646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása