Aranydurbincs roston, zöldséges-tojásos rizzsel

Imádom a halakat, pedig tudom: itthon kevesen szeretik (sajnos). Meg is értem, hiszen az iszapízű -a "hagyományokat" szem előtt tartva és csak karácsonykor készített- felejthető halászlén és az ilyen-olyan halrudacskákon kívül talán csak a paprikás lisztbe forgatott hekk, amit itthon a legtöbb ember fogyaszt - nagyjából évente kétszer.

Pedig annyi minden más is van, amit halból el lehet érni, amit el lehet készíteni! Különleges, egészséges és gyors ételek ezek, ennek ellenére nem fogyasztjuk.

Ez a recept egyszerű, gyors, és nagyon finom, amellett, hogy egészséges is.

dscf2309.JPG

Aranydurbincs roston, zöldséges-tojásos rizzsel

A recept kínai beütésűnek tűnhet, de nem az, ellenben fantasztikusan finom :)

Hozzávalók:
Fejenként 1 db aranydurbincs
20 dkg basmati rizs
20 dkg zöldségkeverék (én most -mivel még nincs szezon- mirelit ázsiai zöldségkeveréket használtam)
1 fej vöröshagyma
1 citrom (a kezeletlen héjút válasszuk)
4 fej fokhagyma
1 tojás
1 evőkanálnyi aprított gyömbér (friss!!!)
2 evőkanál világos szójaszósz
Bors


Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy már csak na. A legtöbb ember arra panaszkodik mennyire kevés az ideje. Ezért inkább rendel, mintsem otthon készítene friss alapanyagokból vacsorát. Nos, ez az étel annyi idő alatt készül el, amíg kiér a pizzafutár...

Egy fazékban -kevés forró olajra- tegyük a rizst. Pirítsuk kicsit, míg kifehéredik, majd öntsük fel dupla annyi vízzel, amennyi a rizst ellepi. Ne csodálkozzunk, ha nagyon sistereg. Alaposan sózzuk, majd fedjük le és -a forrás után közepes hőn- hagyjuk magára, míg a rizs megpuhul. Kezdjünk el hevíteni egy wokot. Míg a wok melegszik fogjuk a halakat, és kétcentinként bevagdossuk. Alaposan besózzuk mindegyiket -figyelve, hogy a vágatokba is jusson- és szépen átdörzsöljük a sóval, majd félretesszük.
Amikor a wok forró (azaz már füstöl) öntsünk minimális olajat az aljára, majd forgassuk körbe az edényt, hogy a zsiradék mindenhol érje. Mehet bele a szeletelt fokhagyma, a félfőre vágott vöröshagyma és az aprított gyömbér is. Keverjük addig míg a vöröshagyma üvegesedni nem kezd. Ekkor üssük bele a tojást és azzal is keverjük el. Most zúdítsuk az eddigiekhez a zöldségkeveréket, és pirítsuk pár percig. Ekkorra a rizs is elkészül, szűrjük le, majd adjuk ezt is a zöldségekhez. A köretünk kész, vegyük le a tűzről. Jöhet a hal!

A besózott halakat felhevített , és kevés olajjal meglocsolt serpenyőbe (lehetőleg öntöttvas serpenyőbe - amit felhevítettünk, majd közepesre vettük vissza a hőt) tegyük, és kezdjük el sütni az egyik oldalukat. Gyönyörű, aranybarnára kell sülniük, hiszen roston sült hal a cél! Ez kb. 2, maximum 3 perc! Amikor az alsó oldaluk aranybarna fordítsuk meg, és süssük tovább. A sült -azaz a felső- oldalát locsoljuk meg gazdagon a citrommal, és várjunk, amíg az alsó oldala is megsül. Ekkor vegyük ki, a nem locsolt oldalát is citromozzuk, majd jöhet a tálalás.

A tányér aljára tegyünk a zöldséges-tojásos rizsből, tegyük rá a halat, és locsoljuk meg a világos szójaszósszal. Tálalhatjuk és falhatjuk egyből, mert frissen az igazi!

dscf2303.JPG

Az aranybarna, szálkáiról leváló, zamatos hús a friss, zöldséges rizzsel felejthetetlen élmény lesz vacsorára, vagy egy hétvégi könnyed ebédre.

Jó étvágyat!