Aranydurbincs roston, zöldséges-tojásos rizzsel
2016. április 05. írta: motoroskonyhaja

Aranydurbincs roston, zöldséges-tojásos rizzsel

Imádom a halakat, pedig tudom: itthon kevesen szeretik (sajnos). Meg is értem, hiszen az iszapízű -a "hagyományokat" szem előtt tartva és csak karácsonykor készített- felejthető halászlén és az ilyen-olyan halrudacskákon kívül talán csak a paprikás lisztbe forgatott hekk, amit itthon a legtöbb ember fogyaszt - nagyjából évente kétszer.

Pedig annyi minden más is van, amit halból el lehet érni, amit el lehet készíteni! Különleges, egészséges és gyors ételek ezek, ennek ellenére nem fogyasztjuk.

Ez a recept egyszerű, gyors, és nagyon finom, amellett, hogy egészséges is.

dscf2309.JPG

Aranydurbincs roston, zöldséges-tojásos rizzsel

A recept kínai beütésűnek tűnhet, de nem az, ellenben fantasztikusan finom :)

Hozzávalók:
Fejenként 1 db aranydurbincs
20 dkg basmati rizs
20 dkg zöldségkeverék (én most -mivel még nincs szezon- mirelit ázsiai zöldségkeveréket használtam)
1 fej vöröshagyma
1 citrom (a kezeletlen héjút válasszuk)
4 fej fokhagyma
1 tojás
1 evőkanálnyi aprított gyömbér (friss!!!)
2 evőkanál világos szójaszósz
Bors


Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy már csak na. A legtöbb ember arra panaszkodik mennyire kevés az ideje. Ezért inkább rendel, mintsem otthon készítene friss alapanyagokból vacsorát. Nos, ez az étel annyi idő alatt készül el, amíg kiér a pizzafutár...

Egy fazékban -kevés forró olajra- tegyük a rizst. Pirítsuk kicsit, míg kifehéredik, majd öntsük fel dupla annyi vízzel, amennyi a rizst ellepi. Ne csodálkozzunk, ha nagyon sistereg. Alaposan sózzuk, majd fedjük le és -a forrás után közepes hőn- hagyjuk magára, míg a rizs megpuhul. Kezdjünk el hevíteni egy wokot. Míg a wok melegszik fogjuk a halakat, és kétcentinként bevagdossuk. Alaposan besózzuk mindegyiket -figyelve, hogy a vágatokba is jusson- és szépen átdörzsöljük a sóval, majd félretesszük.
Amikor a wok forró (azaz már füstöl) öntsünk minimális olajat az aljára, majd forgassuk körbe az edényt, hogy a zsiradék mindenhol érje. Mehet bele a szeletelt fokhagyma, a félfőre vágott vöröshagyma és az aprított gyömbér is. Keverjük addig míg a vöröshagyma üvegesedni nem kezd. Ekkor üssük bele a tojást és azzal is keverjük el. Most zúdítsuk az eddigiekhez a zöldségkeveréket, és pirítsuk pár percig. Ekkorra a rizs is elkészül, szűrjük le, majd adjuk ezt is a zöldségekhez. A köretünk kész, vegyük le a tűzről. Jöhet a hal!

A besózott halakat felhevített , és kevés olajjal meglocsolt serpenyőbe (lehetőleg öntöttvas serpenyőbe - amit felhevítettünk, majd közepesre vettük vissza a hőt) tegyük, és kezdjük el sütni az egyik oldalukat. Gyönyörű, aranybarnára kell sülniük, hiszen roston sült hal a cél! Ez kb. 2, maximum 3 perc! Amikor az alsó oldaluk aranybarna fordítsuk meg, és süssük tovább. A sült -azaz a felső- oldalát locsoljuk meg gazdagon a citrommal, és várjunk, amíg az alsó oldala is megsül. Ekkor vegyük ki, a nem locsolt oldalát is citromozzuk, majd jöhet a tálalás.

A tányér aljára tegyünk a zöldséges-tojásos rizsből, tegyük rá a halat, és locsoljuk meg a világos szójaszósszal. Tálalhatjuk és falhatjuk egyből, mert frissen az igazi!

dscf2303.JPG

Az aranybarna, szálkáiról leváló, zamatos hús a friss, zöldséges rizzsel felejthetetlen élmény lesz vacsorára, vagy egy hétvégi könnyed ebédre.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr128557534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2016.04.06. 06:39:02

biztos, hogy 3 fej fokhagyma kell?
Az aranydurbincs finom hal, még árban is elfogadható.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.04.06. 09:31:54

Én inkább sütőben grillezem a durbincsot (pont vasárnapra tervezem).

A fickó 2016.04.06. 11:22:57

@nagypapi: Semmivel nem jobb, a durbincs, mint egy jó pl. tapolcai pisztráng, csak kétszer drágább és szálkásabb, mint a keszegfélék általában. Ha mindenáron tengeri hal, akkor inkább sügér, ugyanannyiba kerül, mint a durbincs és finomabb.

motoroskonyhaja 2016.04.06. 21:28:29

@nagypapi: Köszönöm, rendesen elírtam! :) De már javítottam is! ;)

motoroskonyhaja 2016.04.06. 21:29:34

@Mitzi von Küche: Sütőben nem próbáltam még, én mindig öntöttvs serpenyőben készítem (persze ha nem faszén fölött sütöm :) )

motoroskonyhaja 2016.04.06. 21:31:14

@A fickó: Nahát, Te még élsz? :) Igen, a sügért is szeretem, de némi vadlazac és pisztráng mellett ez volt itthon. Szálkásnak szálkás, de nagyon szépen leomlik a hús a szálkákról.
A világos szójaszósz és a citrom pedig nagyon jó "fűszer hozzá".

Szoktam még római köménnyel elkevert citromlével is kenni.

motoroskonyhaja 2016.04.06. 21:32:43

@A fickó: Bocs, némi cápa is van a fagyóban :)

motoroskonyhaja 2016.04.06. 21:33:32

@nagypapi: Éni s szeretem, mint minden halat (volt, aki rendesen lehurrogott már érte, de ez már az én bajom :) )

A fickó 2016.04.06. 23:43:26

@motoroskonyhaja: Úgy tűnik, igen. :D Posztolgatok is, de most éppen palántákat (csak paradicsom 50 tő a kedvenceimből) nevelgetek, mert egy uszkve 100 négyzetméteres biokertet próbálunk kialakítani egy barátommal. Főzök rendületlenül, megvan a jegyem a Bocuse d'Or-ra, ott leszek a Gourmet Fesztiválon. Mi kell még ...
Az alapanyag helyzet sajnos még mindig siralmas, de már csirke fronton is haladtunk egyet előre. Már kapható boltban is (igaz még csak néhányban) kiváló csirke. :)

motoroskonyhaja 2016.04.07. 07:24:06

@A fickó: Nem semmi! De nem csak paradicsom lesz a kertben, ugye?
A csirkénél a bresse-i csirkére gondoltál? Tudsz esetleg tippet adni hol vehetnék én is Pesten?

A fickó 2016.04.07. 18:11:46

@motoroskonyhaja: Nem csak paradicsom, de ez a kedvencem, ebből 7 fajta. Sok minden más, a borsótól a babig, cukkini félék, padlizsán, tökfélék, saláták, paprikafélék, káposztafélék, pak choy félék, wasabíno, ázsiai saláták, répák, cékla félék, szamóca, fűszernövények ... és még sorolhatnám. Most építjük a csepegtető rendszert. Pak choy-t és ázsiai salátát könnyen nevelhetsz az erkélyen is 1 hónap alatt megnőnek. :) Nem is értem, miért nem lehet kapni a piacokon, mikor egy vicc termeszteni szezonban háromszor is lehet.

A csirkéről itt olvashatsz:

afickofakanallal.blog.hu/2015/09/28/a_kek_labu_csirke_es_tarsai#more7846798

Itt kaphatók:

Hegyvidék üzletközpont, Mészársteak
Fény utcai piac: Hungarikum hentesüzlet
Budagyöngye: Károly József
CBA PRÍMA üzletben: Andrássy út 60, Ferenciek tere, Váci utca, Arany János utca, Blaha Lujza tér, Hidegkúti út 167, Máriaremetei út...a teljes lista még egyeztetés alatt.

Azóta van nekik rántanivaló (kb. 1 kg/pédány) sárgalábú is, de a CBA-ban ez nem kapható.

www.facebook.com/MB.alemitta

Én már kipróbáltam hamarosan posztolom, de annyit elárulhatok - időutazásban volt részem. :) Majdnem olyan jó volt, mint amikor anyám frissen vágta és rántotta pl. a tök főzelék mellé anno kis rántanivaló csirkéket. A fűszere kizárólag csak só, friss kiflimorzsa, bő zsírban pár perc alatt aranyszínűre sütve. :) Szaftos zsenge, de már kifejező csirkeíz, szinte fröcsög a lé ahogy harapod - a panír ropog. Ily módon készítve még a mell is extrém szaftos, csont, bőr védi kissé és mivel kicsi 4-5 perc alatt elkészül.

motoroskonyhaja 2016.04.07. 19:00:04

@A fickó: A pak choy termesztése érdekel, ha leírod megköszönöm!
Akkor jól gondoltam melyik csirkére is gondoltál :D
Azért kérdeztem elérhetőséget, mert pont holnap megyek Pestre, így délután betankolnék ebből a finomságból :D

motoroskonyhaja 2016.04.07. 19:02:00

@A fickó: Mondjuk 100 m2-en lehet már gazdálkodni azokból, amiket írtál :D Arra emlékszem, hogy paradicsom "mániás" (nem félreérteni!!!) vagy, talán tavaly írtad, hogy 15 kg alatt nem is kezdesz neki a befőzésnek :) A többi, amit írtál természetes, főleg egy olyan embernek, aki én csak Hestonnak hívok magamban :D (szintén nem medsértődni, dícséretnek szántam)

motoroskonyhaja 2016.04.07. 19:15:40

@A fickó: Az alapanyag-helyzetet elfelejtettem: igazad van hát az siralmas. De legalább itt falun is (Ajka) lehet kapni durbincsot, pisztrángot és egy-két dolgot frissen (néha sügért is). Nnnnna, ezért használtam durbincsot, mert sügér most nem volt :D Amúgy a tapolcai pisztráng szerintem a kanyarban sincs (itt lakom mellettük, és hetente többször is megfordulok Tapolcán). Olyan tavakban tenyésztik szerencsétleneket, hogy ne akard tudni. Erre plusz ráhúznak egy fesztivált is évente (amikor meg lehúznak mindenkit :D ). Ha gondolod egyszer készítek képeket, utána tuti nem fogsz sóvárogni a tapolcai pisztráng után.

A fickó 2016.04.07. 21:55:39

@motoroskonyhaja: Nem sóvárgok én a tapolcai pisztráng után, maximum a lilafüredi után. :) Az jobb. :) De, a tapolcait tudom nagyon frissen (néhány órás) beszerezni, ráadásul jó áron. Viszont ehhez képest a török, vagy szlovákiai pisztráng a puha húsával sehol sincsen, itt sem a vízzel van a baj, mert a pisztráng nagyon kényes, hanem a táppal valószínűleg. Voltam Szlovák pisztráng farmon kaptam is friss példányokat, de nem voltak olyan jók, mint a hazaiak. A legfrissebb tengeri hal is több napos nálunk, ehhez képest a friss és olcsó pisztráng jó választás. :) Szerintem.
süti beállítások módosítása