Medvehagymás csirke tésztában sütve
2016. március 13. írta: motoroskonyhaja

Medvehagymás csirke tésztában sütve

Kezdődik a rövid ideig tartó medvehagyma-szezon, mindenki használja ki ezt a ritka lehetőséget, és egyen minél több medvehagymás ételt. Finom és egészséges ez a növény, ne spóroljunk vele.

Mi minden évben egy meghatározott helyen szedjük úgy, hogy lefagyasztva a következő szezonig élvezni tudjuk ezt a fantasztikus ízvilágot.

dscf9105.JPG

Medvehagymás csirke tésztában sütve

Hozzávalók:
2 doboz mirelit leveles tészta (a Pennyben és az Aldiban kapható olyan, ami eleve több darabból (lapból) áll, így nem nekünk kell a nyújtás után szétvagdalni)
1 csirkemell filé
4 szelet füstölt bacon
8 db csirkemáj
2 csokor medvehagyma
2 tojás
Bors

Elkészítése:
A sütőt 200 fokra állítva kapcsoljuk be. A tésztát hagyjuk felengedni, közben előkészítjük a csirkét. Szép szeletekre vágjuk a mellet, majd sózzuk, borsozzuk (nem klopfoljuk!). A májat csak borsozzuk, majd mindkettőt 2-2 percig pirítjuk egy felhevített serpenyőben. Amikor az egésszel megvagyunk jöhet a tészta.
Megágyazunk a csirkének és a medvehagymának, azaz leterítjük az első tésztalapot. Erre fektetjük keresztben az egyik kisült -de belül még nyers- csirkemellet. Jöhet rá egy szelet bacon, majd egy szép adag medvehagyma. Az egészre a 2 db csirkemáj teszi fel a koronát, amit most sózunk. Lehet hozzá adni reszelt juhsajtot is, ezt én most nem tettem. Az egészet beborítjuk egy félbevágott tésztalappal, majd az alsó tésztát egyszerűen felhajtjuk köré.

Mehetnek a batyuk a sütőbe 10 percre.  Addig verjük fel a két tojást egy kevés sóval. A 10 perc letelte után vegyük ki a batyukat a sütőből, majd kenjük meg őket a felvert tojással. Ha szeretnénk -és miért ne szeretnénk- szórjuk meg az egészet szezámmaggal. Én most fekete szezámmagot használtam, de nagyszerű hozzá a sima is.

dscf9092.JPG

Dugjuk vissza a sütőbe, és további 10 perc múlva vegyük ki, mert el is készültünk vele.

dscf9094.JPG

Picit várjunk (további 10 percet) míg ereszt a forróságából, majd rézsútosan szeleteljük fel, és egy finom vegyes saláta kíséretében adjuk az asztalra. Jól megy hozzá egy fokhagymás-joghurtos öntet is magában, de én salátával jobban szeretem.
Nagyon finom, nagyon lágy, de mégis karakteres ízű étel a jutalmunk, amit a medvehagyma átható ereje és íze tesz teljessé.

dscf9105.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr818473526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abc 2016.03.15. 08:52:27

sok benne az egészségtelen összetevő, így nem tudom hogyan érvényesül a medvehagyma 'egészséges ez a növény' tulajdonsága.

motoroskonyhaja 2016.03.15. 09:23:44

@abc: Ez a recept egy alapötlet, de mindenki úgy variálhatja, ahogy szeretné. Leveles tészta helyett be lehet tekerni rizslapba is (amit a tavaszi tekercshez használnak), a bacont pedig ki lehet cserélni pl. erdei gombára :) A csirkemáj szabadtartású, kapirgálós csirkéből van, ahogy a mell is.
Rengeteg medvehagymás receptem van fent a blogon, biztos találsz köztük kedvedre valót.
süti beállítások módosítása