Szendvics születik
2016. január 10. írta: motoroskonyhaja

Szendvics születik

Igen, szendvics. Ami mindenki által ismert, egyszerű, mindenapos és alapvetően olcsó. Most viszont, -hogy a feldolgozatlan sertéshús ÁFÁ-ja lement-, érdemes elgondolkodni mi is kerüljön a családnak a tízóraira szánt szendvicsekbe. Mert eddig mi is került? Felvágottak (parizer, olasz, soproni és társai), esetleg más feldolgozott húsok. Kicsit utánanéztem: egy sima olasz felvágott jelenleg 1400-2000 Ft/kg áron kapható (Tescóban és Sparban 2000-2400 Ft/kg), ellenben egy húspultos friss lapocka 800 Ft/kg, a csont nélküli tarját 900 Ft/kg áron kínálják. Akkor mi is a megoldás? Vegyünk friss (sertés)húst, és készítsünk valódi húsból szendvicset!

dscf1565.JPG
Én vettem egy rám mosolygó gyönyörű sertéstarját csont nélkül. 2 kg-s lett a picike, és 1800 Ft-ba került (900 Ft volt kg-ja). Egy teljesen egyszerű, gyakorlatilag munkamentes lassan sült tarját készítettem belőle, ami nagyszerű főétel a családnak egy tojás-, lencse- vagy franciasaláta mellé, és a maradékból eszméletlen szendvicseket lehet gyártani úgy, hogy jóval kevesebből jövünk ki, mintha sima bolti felvágottat vennénk. Arról nem is beszélve, hogy ebben a "szendvicsbetétben" nincs ízfokozó, ilyen-olyan színezék, térfogatnövelő és társai, csupán a hús maga, de az gazdagon. Jöjjön tehát a szendvics alapja, a lassan sült sertéshús...

Szendvicsek tízóraira "kicsit" másként

Hozzávalók (az alap sülthúshoz):
2 kg sertéstarja csont nélkül
3 dl világos sör (Kőbányai a legjobb szerintem. Ha valaki túl prolinak ítéli mutasson nekem olyan sört, ami az utóbbi 5 évben (és nem az ezernyolcázas években....) egymás után minden évben elnyerte a Monde Selection világverseny aranyérmét....)
Bármilyen marinád a hús bekenéséhez
4 db babérlevél
Bors

Elkészítése:
A tarját dörzsöljük be sóval, borssal. A sütőt kapcsoljuk be 140 fokra. Amíg a sütő felfűt kenjük be a húst a kedvenc marinádunkal. Én chilis-mézes-whiskyst készítettem (ha kell a receptje szóljatok).

Pici sört löttyintsünk a magasabb falú sütőedény aljára, hogy éppen csak nedves legyen. Fektessük bele a húst az edénybe, öntsük köré a sör maradékát, majd dobáljuk bele babérleveleket.

dscf1523.JPG

Takarjuk le az egészet fedővel vagy alufóliával, és süssük a felfűtött sütőben 6,5 órán keresztül. Adddig azt csinálunk, amit csak akarunk:) Az idő végére vajpuha lesz a hús. Toljuk a hőfokot maximumra, vegyük ki az edényt a sütőből, szedjük le a fedőt, és locsoljuk meg a húst a kisült sörös-szafttal. Az egészet tegyük vissza a maxira csavart sütőbe és süssük ropogós-pirosra, közben kétszer-háromszor locsoljuk még meg.

dscf1533.JPG
Melegen is nagyon finom, egy tojás- bab- vagy franciasaláta mellé, de kitűnő szendvics-alapanyag is, és a cikkemben pont ez a lényeg.
Mert mit is tudunk csinálni ezzel a gyönyörű sülttel? Szépen vékonyan felszeleteljük, és tízóraira vagy uzsonnára becsomagoljuk. Pár dolog kell csak hozzá, mindenkinek az ízlése szerint.

dscf1547.JPG

Én most háromféle szendvicset készítettem belőle. Az első egy majonézes alapú,

dscf1549.JPG

jégsaláta, hús, finom mustárral és kapribogyóval, a második a sült alól összegyűjtött zsíros pecsenyelével,

dscf1550.JPG

sült tarjával, ketchuppal és pirított hagymával,

dscf1552.JPG

a harmadik pedig simán vajas currymártással, sülthússal, savanyú uborkával és főtt tojással készült.

dscf1554.JPG

Mindegyiket szalvétába csomagoltam, és vihette mindenki a tízóraiját.

dscf1561.JPG

Egyszerű, finom, változatos és jelen viszonyok között nagyon olcsó. Határozottan jobb választás bármelyik, mintha sima -és drága- bolti felvágottat választanánk a hétköznapi szendvicseinkbe.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr468258024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása