Karácsonyra rácponty - egyszerűen
2015. december 19. írta: motoroskonyhaja

Karácsonyra rácponty - egyszerűen

Pár nap van már csak karácsonyig, így kézenfekvő, hogy egy finom halétel receptjét írjam meg a blogon. A legtöbb ember halászlével, hal- (vagy harcsa)paprikással, rántott- vagy marinált hallal készül az ünnepekre. Én most egy olyan receptet ajánlok, ami egyszerűen elkészíthető, nincs vele olajszag, nem kell mellette ott állni a konyhában, és mégsem a megszokott karácsonyi ételek körét képviseli.

dscf1115.JPG

Rácponty

Hozzávalók:
2-2,5 kg-s tisztított ponty
1 kg krumpli
5-6 dl tejföl
40 dkg paradicsom
60 dkg paprika (TV és kápia vegyesen)
10 dkg sima füstölt szalonna
2 szép fej lila- vagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
zsír
fűszerpaprika
bors


Elkészítése:

dscf1069.JPG

Először  a megtisztított halat 4-5 centinként jó mélyen bevágjuk, sózzuk, majd tegyük félre. A krumplit héjastól sós vízben főzzük félpuhára (kb. 15-20 perc alatt). Hűtsük langyosra, hámozzuk meg, majd vágjuk karikákra. Egy tűzálló tálat vagy tepsit zsírozzunk ki (lehet margarinnal vagy olajjal is, csak nem érdemes....). Tegyük bele a karikázott, sózott krumplit. Borsozzuk, kevés fűszerpaprikával meghintjük, majd tegyük rá az egyik fej karikázott hagymát. Adhatunk hozzá darabolt füstölt szalonnát is.

dscf1075.JPG

A halon lévő vágásokba tegyük a jó füstös, házi szalonnát (sajnos nekem csak darabolt szalonna volt itthon, ezért ezzel tömtem meg), majd a szalonnával bélelt halat a krumpliágyra helyezzük.

dscf1077.JPG

A krumplis halra -és köré- halmozzuk a vékony karikára vágott másik hagymát. Befedjük a vékony szeletekre vágott paradicsom és paprika keverékével a tepsit, majd kevés olvasztott zsírral locsoljuk meg az egészet. Most mehet az ételre egy szép adag só is.

dscf1078.JPG

200 fokos sütőbe toljuk, és 15 percig sütjük. Addig összekeverjük a tejfölt 1 teáskanál fűszerpaprikával, 1 mokkáskanál zsírral, a zúzott fokhagymával, sóval és annyi vízzel, hogy a tejfölös massza önthető legyen.

dscf1085.JPG

Ezzel a keverékkel locsoljuk meg  halat, és szórjunk rá egy adag borsot is.

dscf1091.JPG

majd toljuk vissza  sütőbe, és süssük ropogós-pirosra.

dscf1104.JPG

Finom, szaftos, nincs sok munka vele, és -sajnos- nem sokan készítik karácsonykor, bár ez az étel igazán megérdemelné.

Egy pohár üde és friss rozé társaságában fejedelmi lakoma lehet a karácsonyi asztalon.

Jó étvágyat!

Olvastátok már az általam ajánlott karácsonyi menüket?

Karácsonyi menü 1.
Karácsonyi menü 2.
Karácsonyi menü 3.
Karácsonyi menü 4.

Karácsonyi menü 5.
Karácsonyi menü 6.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr218184278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása