Pár nap van már csak karácsonyig, így kézenfekvő, hogy egy finom halétel receptjét írjam meg a blogon. A legtöbb ember halászlével, hal- (vagy harcsa)paprikással, rántott- vagy marinált hallal készül az ünnepekre. Én most egy olyan receptet ajánlok, ami egyszerűen elkészíthető, nincs vele olajszag, nem kell mellette ott állni a konyhában, és mégsem a megszokott karácsonyi ételek körét képviseli.
Rácponty
Hozzávalók:
2-2,5 kg-s tisztított ponty
1 kg krumpli
5-6 dl tejföl
40 dkg paradicsom
60 dkg paprika (TV és kápia vegyesen)
10 dkg sima füstölt szalonna
2 szép fej lila- vagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
zsír
fűszerpaprika
bors
só
Elkészítése:
Először a megtisztított halat 4-5 centinként jó mélyen bevágjuk, sózzuk, majd tegyük félre. A krumplit héjastól sós vízben főzzük félpuhára (kb. 15-20 perc alatt). Hűtsük langyosra, hámozzuk meg, majd vágjuk karikákra. Egy tűzálló tálat vagy tepsit zsírozzunk ki (lehet margarinnal vagy olajjal is, csak nem érdemes....). Tegyük bele a karikázott, sózott krumplit. Borsozzuk, kevés fűszerpaprikával meghintjük, majd tegyük rá az egyik fej karikázott hagymát. Adhatunk hozzá darabolt füstölt szalonnát is.
A halon lévő vágásokba tegyük a jó füstös, házi szalonnát (sajnos nekem csak darabolt szalonna volt itthon, ezért ezzel tömtem meg), majd a szalonnával bélelt halat a krumpliágyra helyezzük.
A krumplis halra -és köré- halmozzuk a vékony karikára vágott másik hagymát. Befedjük a vékony szeletekre vágott paradicsom és paprika keverékével a tepsit, majd kevés olvasztott zsírral locsoljuk meg az egészet. Most mehet az ételre egy szép adag só is.
200 fokos sütőbe toljuk, és 15 percig sütjük. Addig összekeverjük a tejfölt 1 teáskanál fűszerpaprikával, 1 mokkáskanál zsírral, a zúzott fokhagymával, sóval és annyi vízzel, hogy a tejfölös massza önthető legyen.
Ezzel a keverékkel locsoljuk meg halat, és szórjunk rá egy adag borsot is.
majd toljuk vissza sütőbe, és süssük ropogós-pirosra.
Finom, szaftos, nincs sok munka vele, és -sajnos- nem sokan készítik karácsonykor, bár ez az étel igazán megérdemelné.
Egy pohár üde és friss rozé társaságában fejedelmi lakoma lehet a karácsonyi asztalon.
Jó étvágyat!
Olvastátok már az általam ajánlott karácsonyi menüket?
Karácsonyi menü 1.
Karácsonyi menü 2.
Karácsonyi menü 3.
Karácsonyi menü 4.
Karácsonyi menü 5.
Karácsonyi menü 6.