Elő a bimbókkal!
2015. november 09. írta: motoroskonyhaja

Elő a bimbókkal!

Nem, ez nem egy 18+-os poszt, az a rossz, aki rosszra gondol :) Én speciel a kelbimbóra gondoltam, amit nagyon szeretek, ellenben sokan nem, pedig nagyon finom. Most kezdődik a szezonja, így mi sem volt kézenfekvőbb, hogy vásároljak egy szép adagot belőle, aztán pedig egy finom levessé varázsoljam.
Aki eddig csak az unalmas és egysíkú kelbimbó-recepteket ismerte kezdheti írni a bevásárló-listát, mert ez a recept garantáltan elcsábítja! Egy szomorkás őszi estén nincs is ennél jobb, lágyabb, krémesebb, finomabb leves.

dscf1415.JPG

Tejszínes kelbimbó-krémleves

Hozzávalók:
50 dkg kelbimbó
2 dl habtejszín (minimum 35%-os. Sokan azért nem használnak habtejszínt, mert azt hiszik az cukrozott, de ez nagy tévedés! Ne a 10%-os -azaz higított- főzőtejszínt használjuk, hanem normális habtejszínt)
1 db krumpli (helyi termelők rulez, én évek óta egy veszprémgalsai termelőtől veszem)
1 fej vöröshagyma
1/2 csokor friss petrezselyem zöldje
5 dkg aromásabb sajt (pl. manchego vagy pecorino)
2 teáskanál liszt
Szerecsendió
Bors

Elkészítése:
Nagyon egyszerű ez a recept, és igazi késő-őszi ízeket kapunk az elkészítésével. Először is fogjuk a kelbimbókat, majd vágjuk le a torzsájuk alját, csak frissítésképpen. Utána vágjunk a torzsájukba egy X bemetszést, hogy gyorsabban megpuhulhassanak, és jobban magukba tudják szívni a többi ízt. Tegyük egy fazékba őket, adjuk hozzá a megpucolt és nagyobb darabokra vágott vöröshagymát (minek aprítanánk, amikor úgyis pürésíteni fogjuk?). Dobjuk bele a szintén durvábbra szelt krumplit is (előtte azért hámozzuk meg). Sózzuk, borsozzuk, és hintsük meg ízlés szerint a szerecsendióval. Engedjük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi (persze lehet húslevessel, vagy alaplével is készíteni),

dscf1404.JPG

fedjük le, és -forralás után- közepes lángon főzzük addig, míg a kelbimbó és a krumpli is megpuhul. Amint megpuhultak a kelbimbók mintegy harmadát egy szűrőkanál segítségével vadásszuk ki a levesből, és tegyük félre. Most jöhet a turmix, vagy a botmixer. Alaposan essünk neki a levesben lévő szilárdabb dolgoknak és pürésítsük össze őket.

dscf1405.JPG

Ha ezzel megvagyunk mehet a lébe a tejszín is. Így -turmixolva- sokkal jobban el tudjuk keverni a levesben. Most kóstoljuk újra, ha kell sózzuk még picit, aztán jöhet a liszt. Habverővel gyorsan keverjük az egészet csomómentesre, majd jöhet a befejezés.

dscf1407.JPG

A befejezés pedig miből is állhatna, minthogy beletegyük a frissen aprított petrezselymet,

dscf1409.JPG

és a durvább darabokra reszelt sajtot.

dscf1411.JPG

Keverjük addig, míg a sajt is egybeolvad a levessel, és tálalhatjuk is! Egy-egy tányérba szedjünk az ételből, majd tegyünk bele pár szem egészben hagyott kelbimbót.
Üde, forró, őszi és laktató. Egy forró kéksajtos pirítóssal és egy pohár cserszegi fűszeressel tálalva imába fogják foglalni a nevünket.

dscf1415.JPG

Jó étvágyat!

Legközelebb mit szólnátok egy fűszeres, vargányás őzraguhoz?

dscf1367.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr758064926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2015.11.09. 15:02:41

Én ezt a címet adtam volna: Háziasszonyok elő a bimbókkal és kezeket a rúd ... mixerre. :D
Nagy kelbimbi kedvelő vagyok, de még túl meleg van a jó bimbihez, majd ha már megjönnek a fagyok - no, szóval ennek a bimbónak is előnyére válik, ha hideggel érintkezik.:)
Egyébként tolnék egy tányérral, már most is. :)

motoroskonyhaja 2015.11.09. 19:53:40

A fickó: :D :D :D Jó ötleet ez a cím is, de ennyire azért nem akartam kétértelmű lenni ;)

Igaz, még egy kicsit primőr-időszak van a kelbimbóhoz, de én annyira imádom, hogy már most vettem. Annak viszont nagyon örülök, hogy nem vagyok egyedül eme remek zöldség imádatával :)
süti beállítások módosítása